hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kaza mı, ihmal mi? Uzmanlar teleferik kazasındaki detayları yorumladı!

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Antalya’da yaşanan teleferik kazasında zamanla yarış devam ediyor. Bu makaraya bağlı tüm teleferikler düşebilir miydi? Bunların bakımları ne aralıkla yapılıyor? Bu ihmal mi kaza mı olarak değerlendirilir? Kapasiteden fazla yolcu mu vardı? Bayram nedeniyle teleferiğe fazladan yolcu mu alındı? CNN TÜRK Muhabiri Emrah Çakmak ve Kameraman Halil Kahraman, detayları Dr. Şebnem Akman Balta ve Prof. Dr. İbrahim Atmaca ile konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dr. Şebnem Akman Balta detayları şu ifadelerle aktardı;

    Öncelikli olarak en büyük sorunun periyodik kontrollerden kaynaklandığını düşünüyorum. Bakımın ne kadara sağlıklı yapıldığı da tartışılır. Direğin yıkılması statik ve dayanıklılık açısından neden gerçekleşti? Doğal bir sebep yoktu. Rüzgar yoktu. Direğin devrilmesi için bir sebep yok. 8 kişilik teleferiklerde 10 kişilik bir ölümden bahsediyoruz. Metal yorgunluğu mu vardı? İnsanlar çarpma şiddeti ile nasıl aşağı düştüler. Kapasite sıkıntısı vardı bayram nedeniyle. Bayram nedeni ile belediyenin kontrollerini daha sağlıklı ve kontrollü yapması gerekirdi.

    Prof. Dr. İbrahim Atmaca ise konu ile ilgili olarak bakımlara dikkat çekti ve şu sözleri kullandı;

    Türk Akreditasyon’undan A tipi muayene kuruluşu tarafından uygunluğun verilmesi lazım. 2016 yılının aralık ayında başvurulmuş ve kurum tarafından incelemeler yapılmış. Eksiklikler bulunmuş ve süre verilmiş. Tahrik, frenleme, çelik halat sistemleri, kaynak bağlantıları ve pek çok unsur var. Firma belirli bir süre sonrasında Ekim 2017 yılında tekrar başvurmuş.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tekrar incelemeler yapılmış ve uygun olduğu görülmüş. Kasım 2017’de ‘Mevcut durumu sürdürülmesi şartıyla’ izinler verilmiştir. Bakımların eksiksiz yapılması ve yılda bir defa bir denetleme kuruluşu tarafından periyodik kontrollerin sağlanması gerekiyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow