Konutta "şeffaflık" hamlesi geliyor... Yeni sistem neler getirecek?
Konut piyasasında fiyat manipülasyonlarını önleyecek önemli bir adım atılıyor. Artık ev alırken maliyet de öğrenilebilecek. Yeni uygulamayla evin tüm verileri bilgi sistemine işlenecek. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un duyurduğu haberin ayrıntılarını Gayrimenkul Uzmanı Evrim Kırmızıtaş’a sorduk.
Artık ne alıcının ne de satıcının kafası karışacak, üç boyutlu şehir modelleri projesiyle Değer Bilgi Merkezi kurulacak. Vatandaş yapacağı bir yatırıma dair her bilgiye bu sistemden ulaşabilecek. Böylelikle konut piyasasında fiyat manipülasyonlarının önüne geçilecek.
Gayrimenkul Uzmanı Evrim Kırmızıtaş konuyla ilgili CNN TÜRK yayınında yaptığı değerlendirmede, “Hatta birçok emlakçıda farklı farklı fiyatlardan satışa geldiğinden aslında mal sahibi de mağdur olmuş oluyor. Alıcının da çok ciddi kafası karışıyor, devlet dedi ki; artık ben devreye giriyorum ve gerçek değeri görebilecek sistem kurguluyorum. Örnek veriyorum 5 milyon liraya satılık bir daire seneye ne kadar olur daha önceki sene ne kadar satış görmüş, 3D şehir modelleri yapılaşmayı çok daha kolaylaştıracak” ifadelerini kullandı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının getireceği düzenlemeyle arsa arzı artırılacak ve 5 milyon vatandaşı ilgilendiren 2B arazileri yıl sonuna kadar çözülecek.
Kırmızıtaş, “Arsa arzı artırılacak derken kayıtsız alanlar kayıt altına alınarak. Şimdi bu bahsettiğimiz planlama ile birlikte aslında birçok yerin kayıtsız altına alındığı, yani bu konuda tapusu yok, herhangi bir şekilde devletin de müdahale etmediği yerler ortaya çıkacak. Ve orada arsa arzı artırılacak. Yani onlar devletin güvencesinde satışa sunulacak ve fiyatlar dengelenecek. Eğer o bulunduğu bölgede yüksek fiyatlar varsa, aşağı çekilmesi için aslında devlet planlamasıyla çok güzel bir fiyatlama söz konusu. İstanbul'da özellikle bazı bölgelerde 2B arazi dediğimiz üzerinde yapılaşma olmayan ve tapu devrinin de olmadığı yerlerden bahsediliyor. Örneğin Beykoz’da. Şimdi Beykoz’da görünen yeşil alanlarda 2B arazilerinin aslında sahipleri var. Bu kişilere bu arazilere kaç metrekare ve kaç kat izin verilmesi konusunda netleşecek diyor” dedi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Anadolu Ankası Tatbikatı nefes kesti! HÜRKUŞ ilk kez 1 tonluk bomba attı
Tatil beldelerinde bulunuyor! Koparmanın cezası 387 bin TL
SOLOTÜRK'ten Giresun'da nefes kesen gösteri
TOKİ E-DEVLET BAŞVURU EKRANI: 250 Bin Sosyal Konut TOKİ Başvurusu Nasıl Yapılır? Başvuru Şartları Neler? www.toki.gov.tr Başvuru Ekranı
POLİS AKADEMİSİ AMİRLİK EĞİTİMİ ALIMI 2025: PAEM başvuruları ne zaman, nasıl yapılır, şartlar neler?