hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kriminal Daire cinayetleri mercek altına alıyor… Suç işleyen silahlar nasıl inceleniyor?

    KAYNAKCNN TÜRK

    Kriminal Daire Başkanlığı, delil ve suçlu arasında kritik öneme sahip noktalardan birisi. Yerli ve milli imkanlarla geliştirilen sistem sayesinde ateşlenen her silahın atılan her adımı cinayeti çözmede bir adım olarak kullanıyor. Peki ama nasıl? CNN TÜRK Muhabiri Murat Bekmezci'nin haberini kameraman Barış Tan görüntüledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Üst düzey teknoloji ile donatılan binada yerli ve milli sistemlerde kullanılıyor. Sır cinayetler tek tek çözüme kavuşturuluyor. Kriminal Daire Başkanlığı kapılarını CNN TÜRK’e açtı. Peki ekipler tarafından ele geçirilen silahları ateşleyenler nasıl ortaya çıkarılıyor? Olay yerinde ele geçirilen silahlarla ekipler tarafından su dolu tankın içinde ateşleme yapılıyor. Bu sayede olayda kullanılan mermi ve çekirdeğin eşleştirmesi yapılıyor. Ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nün 2013’te envanterine katılan “balistika” sistemi adeta silahlardan çıkan kovanların hafızası. O silahtan çıkan kovanlar balistika odasına getiriliyor. Yerli ve milli sistem üzerinden tarama ve karşılaştırma işlemi yapılıyor.

     Kriminal Daire cinayetleri mercek altına alıyor… Suç işleyen silahlar nasıl inceleniyor

    Ankara Bölge Kriminal Polis Laboratuvarı Müdürü Dr. Çağdaş Aksoy laboratuvarda yapılan işlemlerle ilgili, “Burası olay yerinden elde edilen kovanların, silahlardan mukayese yoluyla aldığımız kovanların sisteme yüklendiği bir yer. Sistemimizin ismi balistika. Yerli ve milli bir sistem balistika. 2010 yılında Tübitak ile geliştirmeye başladık bu sistemi, entegre bir sistem. Şu anda da sistem üzerinden yakınlaştırma işlemi yapılıyor.  Şu an yükleme aşamasındayız. Olay yerinden elde edilen kovanı sisteme yüklüyor arkadaşımız. Sisteme yüklendikten sonra arşivimizde kayıtlı hale gelecek. Ve daha sonra yanda gördüğümüz sistemde de tarama işlemine geçilecek. Arşivdeki kovanlarla suç konusu kovanların bire bir karşılaştırması yapılacak” ifadelerini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kriminal Daire cinayetleri mercek altına alıyor… Suç işleyen silahlar nasıl inceleniyor

    Ateşlenen her silah atılan her adım ve bulunan kovanlar, olayları aydınlatmada bir basamak olarak kullanılıyor. İnsan gücü ve teknolojinin bir araya geldiği Kriminal Daire Başkanlığı cinayetlerin arka planını yapılan incelemelerle ortaya çıkarıyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow