Lodosta baca zehirlenmesine dikkat!
İstanbul'da lodos etkiliydi. Şiddetli rüzgarın baca tepmesini tetiklemesi ihtimaline karşı uzmanlar uyardı. Özellikle baca kontrolü yaptırmayanlara seslendi ve olası baca zehirlenmelerine karşı uyardı. Peki, evlerde nasıl önlemler alınabilir? CNN TÜRK Muhabiri Cansel Kiraz ve kameraman Caner Emre Kınacı, İGDAŞ İç Tesisat Müdürü Lokman Gürsoy'a sordu.
İstanbul'da kuvvetli lodos, cumartesi gününe kadar etkili olacak. İGDAŞ uyardı, "Rüzgarın etkisiyle oluşabilecek karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı, bacalı doğalgaz cihazı kullananlar dikkat" dedi.
Evlerde nasıl önlemler alınabilir?
Kış aylarında lodosun etkisiyle bakımı yapılmayan baca ve kombilerde, baca gazı zehirlenmesi meydana geliyor. Peki, zehirlenmelerin önüne nasıl geçilebilir? CNN TÜRK'e konuşan İGDAŞ İç Tesisat Müdürü Lokman Gürsoy, "Bu cihazların bacalarının deformasyona uğraması bizim için çok tehlikeli bir durumdur. Hayati önem arz etmektedir. Bu nedenle itfaiyenin yetki vermiş olduğu baca temizlik firmalarına her yıl kış mevsiminin girişinde bacalarımızı yılda en az bir kere kontrol ettirmemiz gerekli. Sızdırmazlık ve bacada bir tıkanıklık varsa bunların önüne geçecektir" ifadelerini kullandı.
Gürsoy: Menfezleri sakın kapatmayın
Zehirlenmeye karşı cihazların bakımı şart. Bir diğer önemli nokta ise menfezler. Soğuk hava gelmesin diye kapatılan menfezler, hayati önem taşıyor. "Menfezleri sakın kapatmayın" uyarısında bulunan Gürsoy, "Bacalı cihazlarımız ortamdan yakma havasını alan cihazlardır. Odaya hava akışını sağlayan yapıların kapatılmaması verimlilik ve güvenlik açısından önem arz etmekte çünkü verimli bir yanma oluşmadığı zaman ortamdaki karbonmonoksit miktarı daha fazla artmakta. Olası gaz kaçakları ve baca geri tepme durumunda gazın dışarı tahliyesini oluşturması açısından menfezlerimiz çok önemli" şeklinde konuştu.
Mide bulantısı, ağrı belirti olabilir
Enerjiden tasarruf, ısının odada kalmasıyla mümkün. Peteklerin arkasına yerleştirilen ısı yalıtım levhaları, ısının dışarı çıkmasını engelliyor. Zehirlenmelerde ise karbonmonoksit gazı salınımını fark etmek mümkün olmuyor. Renksiz ve kokusuz olduğundan ortamda fark edilmiyor. Mide bulantısı, baş ağrısı gibi belirtilere neden oluyor. Lokman Gürsoy, "Bu tip durumlarda direkt camları açıp ortamı havalandırmamız, gaz dağıtım firmasının yetkililerini olay yerine çağırmamız gerekmektedir" dedi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Ahmet Minguzzi cinayeti davasında yeni gelişme! 'Bilirkişi' detayı
"50 yıllık pranga kırılıyor, PKK silah bırakıyor" Abdulkadir Selvi yazdı
Hafta sonu plan yapanlar dikkat! Sıcaklıklar Düşüyor, Yağış Geliyor!
AFAD YENİ DEPREM HARİTASI : AFAD deprem haritası yenilendi! Türkiye'de deprem riski en az iller neresi? Hangi illerde deprem riski yüksek? AFAD Türkiye Deprem Haritası!
MECLİS NE ZAMAN KAPANACAK? TBMM tatil tarihi 2025: TBMM tatili ne zaman başlıyor, hangi tarihte?