hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mahir Ünal'dan seçim barajı açıklaması

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Mahir Ünal, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında AK Parti Genel Merkezi'nde yapılan MYK toplantısı sonrası düzenlediği basın toplantısında seçim barajı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    MYK toplantısında MHP ile AK Parti arasında kurulan Milli Mutabakat Komisyonunun çalışmalarına ilişkin bilgilendirilme yapıldığını belirten Ünal, Zeytin Dalı Harekatı’nın da başarıyla devam ettiğinin altını çizdi.

    Fırat Kalkanı Harekatı bölgesinde yapılan çalışmalardan ve normalleşme sürecinden bahseden Ünal, Afrin bölgesinin de teröristlerden temizlenmesinden sonra aynı çalışmaların Afrin bölgesinde de yapılacağının altını çizdi.

    "Misli ile iade ediyoruz"

    CHP’nin 8 seçim kaybettiğini belirten Ünal, “Genel Başkanımıza yaptıkları hakaretleri misli ile kendilerine iade ediyoruz. Recep Tayyip Erdoğan bu ülkenin seçilmiş cumhurbaşkanıdır. Onlar hakaretlerine, küfürlerine devam etsinler, tarih onları da bizi de yazacak. Kemal Kılıçdaroğlu ‘Afrin’deki harekat ile ilgili eleştirel konuşan, karşı çıkanlara dönük devlet baskı uyguluyor’ diyor. Milli güvenlik meselesi söz konusu olduğunda, bir milletin sınır güvenliği, bir milletinin sınırlarının yanında birileri terör devleti kurmaya çalışıyorsa biz buna seyirci mi kalacağız? Biz bununla ilgili gereğini yapmaya kalkıştığımızda bazı terör sevicileri TSK’ya ‘katil’ diyorsa, TSK’ya dönük hakaret ifadeleri kullanıyorsa, bu siyasi kararı alan ve bununla mücadele eden bu iradeye dönük saldırgan, terör sevici ve teröristleri destekleyen bir dil kullanıyorsa Sayın Kılıçdaroğlu bizden bunları alkışlamamızı mı istiyor? Kemal Kılıçdaroğlu bizi yanıltmıyor, 15 Temmuz’da aynı şeyi yaptı, bugün de aynı şeyi yapıyor, yarın da Türkiye’nin çıkarları söz konusu olduğunda aynı tavrı sergileyeceğini biliyoruz” ifadelerini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    “Genel temayül yüzde 10 barajının korunması üzerinedir”

    Milli Mutabakat Komisyonunun yarın dördüncü toplantısını yapacağını belirten Ünal, seçim barajı ile ilgili soruya, “Milli Mutabakat Komisyonunun görüşmeleri karşılıklı müzakerelerden oluşmaktadır. Bu müzakereleri biz belli seçenekler haline getirip sayın genel başkanlara sunacağız. Genel temayül yüzde 10 barajının korunması üzerinedir. Onun dışındaki hususları değerlendirmeye devam ediyoruz. Şuanda genel başkanların görüşmesi söz konusu değil. Çalışmaların tamamlanmasından sonra genel başkanlara sunulma noktasına geldiğinde sayın genel başkanlar bir araya gelip bu çalışmaları değerlendirecekler” cevabını verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    “Bu paket Milli Mutabakat Komisyonunun önünde”

    Uyum yasaları kapsamında yerel seçimlere yönelik mini bir paket olup olmayacağı yönündeki soruya cevap veren Ünal, “Şuanda hem MHP’nin mutfağı hem de AK Parti’nin mutfağı bu konudaki çalışmaları tamamladı. Bu paket Milli Mutabakat Komisyonunun önünde. Komisyon bu paketi hazırlayan uzmanlarla birlikte çalışmaları tamamlayıp genel başkanlara sunulacak. Bu paket yerel yönetim seçimlerinin yapılan anayasa değişikliğine uyumunu kapsamaktadır” dedi.

    “İttifak yapan partiler için herhangi bir şekilde baraj sorusunu söz konusu değil”

    İttifak ile ilgili birçok seçenek olduğunu belirten Ünal, “Pusulanın bir ittifak durumunda nasıl şekil alacağı önemli bir çalışma. Burada şekilden çok maksat dikkate alınarak çalışma gerçekleştiriliyor. Bu çalışmanın maksadı; bir, ittifak yapan siyasi partilerin oyunun belli olması. İki, marka değerinin korunması. Üç, seçim sonuçlarına göre alacakları milletvekillerinin belirlenmesi. Dolayısıyla bu amaçları gerçekleştirecek bir pusula biçimi üzerinde çalışıyoruz. Henüz bir karar varılmış değil” diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İttifak yapan partilerden birisinin yüzde 10 barajının altında kalması durumunda ne olacağının sorulması üzerine Ünal, “İttifak yapan partiler için herhangi bir şekilde baraj sorusunu söz konusu değil. Orada ittifak değil, ittifakın oyudur esas olan. Daha önce Sayın Bahçeli değerlendirmelerinde 1991’deki ittifakı örnek vererek oradaki üç siyasi partinin oylarının belirlenmemesinin o dönemde rahatsızlık oluşturduğunu, kimin ne kadar oy alacağının belli olacağı bir çalışmanın daha doğru olacağını ifade etmişti. Biz de o yönde görüş beyan ettik. Bu çerçevede çalışmalarımızı sürdürüyoruz” diye cevap verdi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow