PKK’nın fesih bildirisinin kodları ne? ‘Ankara temkinli bir iyimserlik içerisinde! Adım adımı getirecek stratejisi izlenecek’

KAYNAKCNN TÜRK

Terör örgütü PKK kendini feshettiğini duyurdu, kongre sonrası silah bırakıldığı açıklandı. Örgüte yakın internet sitelerinde yer alan bilgilere göre Teröristlerin üç aşamalı plan dahilinde uluslararası gözlemci ve Birleşmiş Milletler gözetiminde silahlarını da teslim edeceği bildirildi. Ankara sürece nasıl bakıyor? Bundan sonra ne göreceğiz? Ellerindeki silahlar teslim edilecek silahlara dair bir envanter var mı? Önümüzdeki süreçte bir siyasi açılım bekleniyor mu? PKK’nın fesih bildirisinin kodlarını CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova aktardı.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova, PKK’nın fesih bildirisinin kodlarını şu ifadelerle aktardı:

Terörsüz Türkiye hedefi için çok önemli bir adım olarak görülmekle birlikte Ankara temkinli bir iyimserlik içinde. Öncelikle büyük resme bakmak gerektiğinin altı çiziliyor.

Nedir bu?

Örgütü kuran kapattı, ana yapı bitiyor. 47 yıllık bir sorun, bir yük kalkıyor. Birçok kez çözümü için adım atıldı, olmadı. Bu kez kısa sürede, hızlı bir şekilde ve pazarlıksız sonuca ulaşıldı. Dışarıdan bir üçüncü göz, bir üçüncü akıl yok, olmayacak da. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Devlet Bahçeli ve MİT Başkanı'nın gayretiyle yürüdü, yürüyecek. Yani silah bırakma sürecinde uluslararası gözlem veya BM işin içinde olmayacak, hiç olmadı zaten.

Örgütün kendini feshetmesinin kelebek etkisi yaratacağı üzerinde duruluyor. Yansımaları Türkiye’de çok önemli olacak. Bu büyük bir fırsat. 'Adım, adımı getirecek' mesajları veriliyor.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Ankara’da şunun altı çiziliyor; Hiçbir pazarlık olmadı, olmayacak. Beklenti; fesih ve silah bırakma açıklamasıydı. Adım adımı getirecek, böyle ilerlenecek. Her duruma uygun planlamalar hazır. Bu bir son değil, bir başlangıç. İRA’nın silah bırakması 4 yıl sürdü.

Konuştuğum kaynaklar "Yazılana, çizilene, söylenene değil; sahaya bakarız" diyor. Düne kadar sahada, örgütün faaliyetlerinde bir azalma olduğu ama halen sürdüğü tespiti vardı. Bu aşamadan sonra ne yapacakları, tacizlere devam edip etmeyecekleri önemli olacak.

PKK’nın fesih bildirisinin kodları ne ‘Ankara temkinli bir iyimserlik içerisinde Adım adımı getirecek stratejisi izlenecek’

Örgüt silahları gerçekten bırakıyor mu, bırakmıyor mu?

Buna bakılacak ve Cumhurbaşkanı'na rapor verilecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan 'Tamam, silah bırakıldı” derse, yani bu konuda tüm tarafların ortak konsensüsü oluşursa, bir diğer aşamaya geçilecek.

Silah bırakma nasıl olacak?

PKK’nın Irak’ta merkez kamp bölgeleri var. Buralarda Irak Hükûmeti, MİT ve örgüt arasında kurulacak mekanizmalar olacak.
Silahlar toplanacak.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Bu süreç için öngörülen zaman ne?

'Olabildiği kadar hızlı' deniyor ancak net bir takvim yok. PKK’nın kampları Irak’ta, yani başka bir ülkenin kanunları çerçevesinde bu süreç yürüyecek. Bunun altı çiziliyor. En son Irak Başbakanı’nın Türkiye ziyaretinde konu ele alındı. Bu süreçle ilgili “Sizinle aynı şekilde düşünüyoruz” mesajını verdi. Irak, bir süre önce PKK’yı yasaklı örgüt ilan etti ama sonraki adım, yani terör örgütü olarak kabul gerçekleşmedi. Orada da yavaş ilerleyen bir süreç var. Ancak Irak için de artık bu örgütün varlığının sona ermesi hayati. O yüzden iş birliğine açık ama sürecin ne olacağını göreceğiz.

PKK’nın silah bıraktığına fesih olduğuna nasıl emin olunacak?

Kaynaklar, “Sürecin sonunda faaliyet gösterdikleri her yere girip bakmamız lazım” diyor. Türkiye sınırına yakın Gara gibi yerlerde bizzat MİT, hatta TSK; daha uzak Sincar, Kandil gibi noktalarda ise Irak Hükümeti yetkilileri ile ortak çalışılacak. Açıklamadaki “PKK adı altındaki çalışmalar sonlandırıldı” ifadesine yönelik eleştiri ve tepkiler var ama şu aşamada buradan yola çıkarak olumsuz bir kanaat ortaya konmuyor.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Ömer Çelik açıklamasında, “Fesih ve silahları teslim etme kararının, PKK’nın tüm şube ve uzantıları ile illegal yapılarını kapsayacak şekilde somut olarak ve eksiksiz hayata geçmesi bir dönüm noktası olacaktır” dedi ve sürecin sahada titizlikle takip edileceğinin altını çizdi. Yani açıklamadan ziyade sahaya bakılacak.

Suriye ayağında ise SDG ile Şam yönetimi arasında imzalanan 8 maddelik bir anlaşma var. Yıl sonuna kadar uygulamaya geçecek denmişti. O süreç de ayrıca yakından takip edilecek.

 

Sıradaki Haberadv-arrow
Sıradaki Haberadv-arrow