PKK'nın Suriye uzantısı YPG bugüne nasıl geldi?

KAYNAKCNN TÜRK

Terör örgütü PKK'nın Suriye'deki kolu YPG... Özellikle Türk-Amerikan ilişkilerinde yıllardır büyük bir sorun olan terör örgütü. Türkiye'nin tüm itirazlarına karşın ABD başta olmak üzere birçok ülke için DEAŞ ile mücadelenin önemli aktörü sayıldı. Peki 13 yıl önce kurulan terör örgütü YPG, bugüne kadar nasıl geldi?

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

2012'DE YEREL BİR ÖRGÜT OLARAK KURULDU

Suriye'de 2003 yılında kurulan Demokratik Birlik Partisi yani PYD, Suriye'de iç savaşın başlamasından bu yana 2012'de silahlı örgütü halk savunma birlikleri yani YPG'yi oluşturduğunu duyurmuştu. Savaşın ilk aylarından rejim ordusunun kuzeyden çekilmesiyle terör örgütü YPG, burada savaşmadan hakimiyet kurmuş oldu. Suriye'nin kuzeyinde Türkiye sınırındaki Afrin, Kobani ve Kamışlı'daki devlet binalarının çoğuna PYD bayrakları çekildi.

2014'TE DEAŞ İLE MÜCADELEDE ABD'NİN ORTAĞI OLDU

YPG, Ocak 2013'ten itibaren sınır bölgesinde Suriyeli muhaliflerle savaşmaya başladı ve topraklarını genişletti. 2014'e gelindiğinde Suriye'deki otorite boşluğundan yararlanan PYD; Kobani, Kamışlı ve Afrin'de özerklik ilan etti. Hemen hemen aynı dönemde terör örgütü DEAŞ, sınırda Türkiye destekli muhaliflerin kontrolündeki bölgelere saldırdı ve YPG kontrolü dışındaki bölgelerin çoğunu ele geçirdi.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

ABD'DEN YILLARCA SİLAH, EĞİTİM VE PARA YARDIMI ALDI

DEAŞ, Eylül 2014'te ilk kez YPG'nin kontrolündeki Ayn El Arap'a saldırdı. ABD, DEAŞ ile mücadele koalisyonu kurarak hemen YPG'ye silah yardımı yapmaya başladı. Ayn El Arap'taki YPG birliklerine havadan silah yardımı yapıldı. DEAŞ'ın Kobani'den diğer adıyla Ayn El Arap'tan çıkarılması sonrası YPG, ABD'den aldığı desteği katladı. Üstelik artık ABD yönetiminin maddi desteği de arkalarındaydı. Kuzey Irak'tan Suriye'ye TIR'larla silah yardımı alan YPG, bir süre sonra eğitim ve danışmanlık da almaya başladı ve Fırat'ın doğusunda Türkiye-Suriye sınırında kontrol ettiği alanı genişletti.

TÜRKİYE-ABD İLİŞKİLERİNDE YPG DİKENİ

Türkiye ABD'nin Suriye'de terör örgütüne desteğine sert tepki gösterirken, Türkiye'de de Temmuz 2015'te PKK ile çözüm süreci sona erdi. Türkiye, YPG'ye karşı tutumunu sertleştirdi. Salih Müslim "terörist" ilan edildi. Washİngton ise türkiye'nin tepkisini dindirmek için YPG'nin ismini suriye demokratik güçleri yani SDG yaptığını ve örgütün içine sınırlı sayıda Türkmen, Arap ve Süryani gruplar soktu.

TSK İLK KEZ 2016'TA YPG'Yİ TEL RIFAT'TA BOMBALADI

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Şubat 2016'da Türk Silahlı Kuvvetleri, Halep'in kuzeyinde YPG'nin kontrolündeki Tel Rıfat'ta ile kez terör hedeflerini bombaladı. Türkiye, "YPG'nin Fırat'ın batısına geçişe izin vermeyiz" itirazına rağmen Ağustos ayında ABD, SDG ile birlikte Münbiç'e operasyon başlattı. Sonrasında da kontrol ettiği toprakları güneye doğru genişletmeye devam etti.

2018'DE SURİYE'NİN DÖRTTE BİRİNİ KONTROL EDİYORDU

2018 sonunda Suriye'nin dörtte birini kontrol ediyordu. Türkiye'nin Fırat Kalkanı ve Afrin operasyonlarının sonunda Rusya'nın da YPG'nin olduğu Münbiç ve Tel Rıfat bölgelerinde Türk ordusu ile YPG arasında tampon olduğu, Türk ordusunun ilerlemesini engellediği görüldü.

TÜRKİYE'NİN 2019'DAKİ OPERASYONU: BARIŞ PINARI

19 Aralık'ta ABD Başkanı Donald Trump, tüm bu askerleri Suriye'den çekmeyi planladığını açıkladı. Ancak Trump asker çekmek yerine bölgedeki ABD askerlerinin sayısını düşürdü. ABD, Rasulayn ve Tel Abyad arasından askerlerini çektiğinde, 9 Ekim 2019'da Türkiye, Fırat'ın doğusunda SDG'ye yönelik operasyonuna başladı. Bunun üzerine SDG, ilk kez Esad yönetimiyle bir anlaşma yaptı. SDG'nin çekildiği sınır bölgelerine Suriye ordusu, 7 yıl sonra yeniden girmiş oldu. Bu kez Suriye'nin kuzeyinde tek bir kurşun atmadan egemenlik sağlayan Esad'ın ordusuydu. Türkiye'nin operasyonu, ABD ve Rusya'yla varılan anlaşmalarla sona erdi. Rusya ile Türkiye'nin anlaşmasıyla, YPG'nin tüm sınırdan 30 kilometre güneye çekilmesi ve buraya Rus askeriyle birlikte Suriye ordusunun dönüşü imza altına alınmış oldu.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

YPG'nin Suriye'nin güneyinde kısmen ABD ile işbirliği devam ederken, bir yandan da Suriye ordusunun bir parçası olması yönünde Rusya aracılığıyla başlayan görüşmeler sürüyor. Böylece çoğuna kimlik bile verilmeyen PYD'liler, Suriye'deki savaşın sonunda hâlâ belli bir alanı ABD'nin desteğiyle kontrol eden ve Suriye ordusunun parçası olabilecek bir güç haline geldi.

TÜRKMEN VE ARAPLARI YOK SAYDI, GÖÇE ZORLADI

PYD/YPG terör örgütü, kendince Suriye'de 'kanton' olarak ifade ettiği bu bölgelerde terör ve baskı yoluyla kontrolü sağlayarak demografik yapıyı değiştirmeye yönelik faaliyetlerini sürdürdü. Terör otoritesini kabul etmeyen bölgedeki Arap, Türkmen halkları yok saydı, göçe zorladı, mülklerine el koydu, tapu ve nüfus kayıtlarının bulunduğu binaları kundakladı, mevcut belgeleri yok etti.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

YPG BÖLGEDE ÇOCUKLARI ZORLA SİLAHLANDIRDI

Baskıcı yöntemlerle zorunlu askerlik adı altında çocukları silahlandırdı. Muhalif unsura ve gruba yaşam hakkı tanımayan, yeni oluşumlara izin vermeyen PYD/YPG, rakip olarak gördüğü siyasi partilerin bürolarını kapattı.

Sıradaki Haberadv-arrow
Sıradaki Haberadv-arrow