Rize’de sel böyle geldi... 7 kişi hayatını kaybetti
Rize’de, 7 saatte metrekareye düşen 220 kilogram yağışın ardından meydana gelen sel afetinde dereler saniyeler içerisinde taştı. Kentte birçok derede su seviyesi kısa sürede metrelerce yükseldi. Sel felaketinde 7 kişi hayatını kaybederken, 1 kişiyi arama çalışmaları da devam ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan da Rize'deki sel ve heyelanlarla ilgili İçişleri Bakanı Soylu ve Rize Valisi Çeber ile telefonda görüşerek bölgedeki durum hakkında bilgi aldı.
Rize’nin Muradiye Beldesi’nde heyelan sonucu çöken evin enkazı altında kalan Nuri Cemal Mert (67) ve Batuhan Delihasan’ın (45) cansız bedenlerine ulaşıldı. Sel afetinde ölenlerin sayısı 7’e yükseldi, kaybolan 1 kişiyi arama çalışmaları ise sürüyor.
ARAMALAR SÜRÜYOR, 44 DALGIÇ DEVREDE
AFAD, AKUT, JAK ve İDAK ekiplerinden oluşan 85 kişi karada arama çalışmalarına katılıyor. Trabzon, Giresun ve Samsun’dan getirilen canlı arama ve kadavra köpekleri de bölgede kullanılıyor. Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın 30 personeliyle, 1 sahil güvenlik gemisi ve 5 dalgıç da Taşlıdere mevkisinde kayıplara ilişkin arama çalışması başlattı. AFAD’a bağlı il müdürlüklerinden 29 dalgıç, Emniyet Genel Müdürlüğü'nden 10 dalgıç kentte dere yataklarında arama çalışmalarına katılıyor.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN TELEFON
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rize'deki sel ve heyelanlarla ilgili İçişleri Bakanı Soylu ve Rize Valisi Çeber ile telefonda görüşerek bölgedeki durum hakkında bilgi aldı. Erdoğan, Rize'de yaraların sarılması için devletin tüm imkanlarıyla vatandaşlarının yanında olduğunu belirtti.
HASAR TESPİTİ BAŞLATILDI
Rize Valiliği koordinesinde AFAD bünyesinde kriz merkezi oluşturuldu. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, İlbank Bölge Müdürlüğü ve Defterdarlık tarafından Muradiye, Güneysu, Madenli ve Büyükköy beldelerinde hasar tespit çalışmaları başladı.
72 KÖYE ULAŞIM YOK
Kentte sel ve heyelanlar sonucu 72 köy yolu ulaşıma kapandı. Karayolları ve İl Özel İdare ekipleri yol ağında toplam 29 iş makinesi ve 50 personelle yol açma çalışması yürütüyor. Karayolları ağında hasar gören 6 farklı noktada onarım çalışması başlatıldı.
24 BİN KİŞİ ELEKTRİKSİZ KALDI
Sel ve heyelan nedeniyle il genelinde 288 trafo merkezinde arıza meydana geldi. Kentte toplam 24 bin aboneye enerji verilemiyor. Büyükköy beldesine elektrik verilemeyen Arkadere Mahallesi'nde bir astım hastası ise ambulansla hastaneye sevk edildi.
103 KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ
Çayeli’nin Büyükköy beldesinde 7 farklı noktada 35 kişi, Güneysu ilçesinde 4 farklı noktada 20 kişi, Muradiye beldesinden 3 kişi, merkez Karayemiş köyünde 30 kişi, Ambarlık köyünden ise 15 kişi olmak üzere toplam 103 kişi tahliye edilip güvenli bölgeye ulaştırıldı. Güneysu Spor Lisesi yurduna tahliye edilen 15 kişi yerleştirildi. Bölgede Kızılay tarafından yemek dağıtımı yapılıyor. Sel afetinde il merkezinde 1 ev, Çayeli ilçesinde 3 ev, 6 iş yeri ve 4 araç, Güneysu ilçesinde 81 ev, 14 iş yeri ve 9 araç, Kalkandere ilçesinde 3 ev olmak üzere toplam 88 ev, 20 iş yeri ve 13 araçta hasar meydana geldi.
BAKAN SOYLU BÖLGEDE: 5 VATANDAŞIMIZI KAYBETTiK
Rize'de, sel bölgesinde incelemelerde bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 82 köy yolunun ulaşıma kapalı olduğunu belirterek, şunları söyledi:
“Gece geldiğimizde 27 bin aboneye elektrik verilemiyordu. Şu anda yaklaşık 13 bin aboneye elektrik verilemiyor. Birkaç saat sonra bu sayının iyice azalacağını düşünüyoruz. Buradaki elektrik, su ve temizleme çalışmaları devam ediyor. Hem Güneysu’yu hem Büyükköy'ü ziyaret ettik. Aynı zamanda Çayeli’ni de ziyaret ettik. Bütün birimlerimiz kendi tespitlerini yaptılar. İş makineleri, arama kurtarma ekipleri, AFAD, Karayolları, DSİ, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın tüm ekipleri çalışmalarına devam ediyor. Hasar tespitinden yol açma çalışmalarına kadar devam ediliyor. Yolu kapalı olan 82 köyden 64’ünün yol açma çalışmaları var. Diğer 18 köye de oralara ulaştıktan sonra çalışacağız. Yine bunun yanı sıra dün akşam itibarıyla Muradiye’de 3 kişinin göçük altında kaldığı bilgisi vardı. 1 vatandaşımızın cansız bedenine ulaştık. Allah rahmet eylesin. Enkaz altında kaldığını değerlendirdiğimiz 2 vatandaşımızla ilgili de arama kurtarma çalışmalarımız devam ediyor. Dün verdiğimiz rakamlardan bir tanesi de Güneysu’da bir vatandaşımızın kaybolduğuydu. Onunla ilgili hem dere boyu hem denize doğru kurtarma çalışmaları devam ediyor. Dün akşam itibarıyla toplam arama kurtarma yaptığımız sayı 8’e çıktı. Yine Güneysu’ya bağlı Ballıdere köyünde bir evin selden etkilendiği ve 3 vatandaşımızın hayatını kaybettiği bilgisini aldık. Toplam 8 vatandaşımızla ilgili yapılan arama kurtarma çalışmalarında 5’ini kaybettik. Diğer 3’üyle ilgili de çalışmalar devam ediyor. Toplam hastanelere müracaat sayısı 5’ti, bunlardan 4’ü taburcu oldu. 1’inin de tedavisi devam ediyor fakat durumu ağır değil”
BAKAN KURUM: HASAR TESPİTİ 2 GÜNDE TAMAMLANACAK
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum da hasar tespit çalışmalarının gerek Rize’den gerekse çevre illerden gelen ekiplerle yapıldığını belirterek, şöyle konuştu:
“2 gün içinde hasar tespit çalışmalarından bir netice alacağız. Bir taraftan heyelan ve taşkın riski altında olan binaların tespit çalışmasının yapılmasına müteakip olarak daha önce Giresun Dereli’de olduğu gibi burada da konutlarımızın inşasını TOKİ vasıtasıyla hızlı bir biçimde yapacağız. Taşkın riski altındaki binaların taşınmalarını hızlı bir biçimde yapacağız. Tek katlı ve zemin artı 2 ve 3’ü geçmeyecek şekilde ve taşkın riski olmayan yerlere yapacağız. Yine çay alım merkezlerinin dere güzergahında ve sıkıntılı olduğunun tespitini yaptık. Yine belirlenen yerlere TOKİ vasıtasıyla çay alım merkezleri yaparak vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız. Geçmiş olsun, milletimizin başı sağ olsun diyorum”
BAKAN KARAİSMAİLOĞLU: AFET İZLERİNİ SİLMEK İÇİN MÜCADALE EDİYORUZ
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ise “Ana yollar bakımından tabi hasarlı yollarımız var ama kapalı yolumuz yok. Köy yollarında sıkıntı var. Orada da ekiplerimiz canla başla çalışıyor. İnşallah kısa sürede tüm yollarımızı açacağız. İletişim konusunda da kısmen bazı yerlerimizde sıkıntı var. Tabi elektrik kesintileri nedeniyle oluşan sıkıntılar da var. İnşallah çözmek için çalışıyoruz. İnşallah bu afetin izlerini silmek için mücadele ediyoruz” dedi.
YERLEŞİMLERİMİZ BU YAĞIŞLARI KALDIRAMAYACAK DÜZEYDE'
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlaması Bölümü Şehir Planlama Anabilim Dalı öğretim üyesi Dr. Gökhan Hüseyin Erkan, Rize ve ilçelerinde yaşanan sel felaketiyle ilgili, kıyı dolgu alanları ile dere yatakları yakınlarındaki yapılaşmaya dikkat çekti. Şiddetli yağışların ölçümlerinin daha uzun zaman aralıklarla yapılması gerektiğini söyleyen Dr. Erkan, “Dönem dönem dünyanın çeşitli bölgelerinde yağış değişiklikleri oluyor. İklim değişikliği konusu 15 yıldır ciddi olarak dünyanın gündeminde ama 1-2 sene önceki rakamlarla bunu karşılaştırmak çok sağlıklı olmayacaktır. Bölgemiz yağışlı bir bölge ve bu rakamlar aslında bizi şaşırtan rakamlar değil. Yaşının 6 milyar olduğu kabul edilen dünyamızda yağışlar bin yıllardır sürer. 50 sene önceki yağışla kıyaslamak bu kadar yaşlı dünya için genç bir zaman dilimiyle kıyaslamak demek olacaktır. Gittikçe daha kısa zaman dilimleriyle kıyaslar olduk. ‘Son 20 yılın en büyük yağışı oldu’ dediğimizde dünyanın yaşıyla karşılaştırdığımızda hiçbir şey değil. Çok daha uzun vadelerde 100 ila 200 yıllık ölçümlerde olması gerekir. Dere ve akarsularımızın akış rejimini çok uzun ölçümlerle almak gerekir” dedi.
‘BUGÜN OLUYORSA İLERİDE TEKRAR OLACAK’
Yerleşim yerlerinin şiddetli yağışları kaldıramayacak düzeyde olduğunu ifade eden Dr. Erkan, “Güneysu’ya 219, Çayeli’ne 214 birim yağış düştüğünü öğrendik. Bunun Karadeniz yöresi için çok kritik rakamlar olduğu söylemek mümkün değil. Yöremizde çok daha şiddetli yağışlar da olmuştur, daha eski zamanlarda da vardır. Son 30 ila 50 yıla bakarak bu yaşlı dünya için bu kadar kısa süreleri değerlendirmemek lazım. Bu yağışlar olduğuna göre tekrar olur. Daha önce olmuşsa, bugün oluyorsa ileride tekrar olacaktır. Biz gittikçe daha kırılgan hale geliyoruz. Kentlerimiz, kırsal alanlarımız, yerleşimlerimiz bu yağışları kaldıramayacak düzeyde. Yağışın şiddetinden çok bunlara hazırlıklı mıyız, yağışlarla ortaya çıkabilecek riskleri yönetebilir miyiz, ona bakmalıyız” diye konuştu.
'BİR DAMLA YAĞMUR YAĞDIYSA DENİZE GİTMESİ GEREKİR’
Yapılaşma planlaması yapılırken havzalara göre düzenlenmesi gerektiğini belirten Dr. Erkan, şöyle devam etti:
“Mekansal düzenleme, planlama ve yapılaşma kuralları bizde sistematik bir yapıya oturuyor. Çevre düzeni planından başlayıp il düzeyinde imar planları, sonra ruhsatlandırma ve yapılaşma ile devam eden bir sistem var. Burada en baştan en üst kademedeki planlarından başlayıp havzayı entegre etmemiz gerekir. Özellikle de yağış rejiminin, topoğrafya ve coğrafyasının su ile belirlenmiş olduğu, hatta yerleşim isimlerinin ‘su’ ile ezelden beri geldiği yerlerde buna çok dikkat etmek gerekir. Bir damla yağmur yağdıysa onun denize gitmesi gerekir. Yoluna çıkacak olan engelleri oluşturmak gerekir. Kıyı dolgu alanlarımız ve dere yatakları üzerindeki yapılaşma bunlardan bir tanesidir. Bunun uyarıları çok yapıldı ama halen Türkiye’de önemli akarsuların kıyı- kenar çizgileri belirlenmiş değildir, sadece deniz kenarlarında belirleniyor. Karadeniz bölgesinde akarsular üzerinden kıyı-kenar çizgisi çalışmalarının yapılmasının faydalı olacağını düşünüyorum. Bir yandan dere yatakları üzerine yapılaşmaya izin verilmemesi gerekir sonra buna olanak sağlayan kurallarla elbette düzenli bir yapılaşmaya gidilemez” dedi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Düğünde çalan şarkıların telif parasını kim ödeyecek? Salon sahibi mi yoksa gelin ve damat mı?
RESİMLİ ANNELER GÜNÜ MESAJLARI: 2025 Resimli, Anlamlı, Yazılı, Ablaya, Teyzeye, Halaya, Anneye Göndermelik Anneler Günü Mesajları!
ANNELER GÜNÜ İNDİRİMLİ BİLET 2025 AJET: AJet, 11 Mayıs Anneler Günü kampanyası nerelerde, hangi uçuşlarda geçerli?
Dikkat! Meteoroloji il il uyardı: Kuvvetli sağanak ve rüzgar alarmı!
Sivas'ta otomobil bariyerlere saplandı, sürücü yaralandı