hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Rize'de turist popülasyonu kuraklığa neden oldu

    KAYNAKCNN TÜRK

    Türkiye'nin en fazla yağış alan şehri Rize'de su kıtlığı yaşanıyor. Bu kıtlık en çok da yaz aylarında, nüfus artışı nedeniyle oluyor. Ekoloji ve Ekosistem Uzmanı Prof. Dr. Turan Yüksek tespit ve önerilerini anlattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    YAĞIŞ AZALMADI AMA SU AZALDI

    Yüksek, ''Aslında yıllık yağış dikkate alındığı zaman yağışta bir azalması söz konusu değil.'' açıklamasını yaptı. Bahar ve yaz aylarında hasat nedeniyle artan nüfus ve turizm yoğunluğu, tüm bunlar Rize'de su kaynakları için bir tehdit unsuru.

    "DEPOLAMA YERLEŞİK NÜFUSLA ORANTILI

    "Prof. Dr. Turan Yüksek, ''Esas sorun Rize'nin şu andaki mevcut suyu depolaması. Yani kullanıma tavsiye edilen suyun depolandığı rezervuar, yerleşik nüfus esası alınarak yapılmış.'' dedi.

    Rizede turist popülasyonu kuraklığa neden oldu

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Doğal güzellikleriyle turistleri cezbeden Rize'de, yaz aylarında kuraklık tehlikesini günden güne tetikliyor.

    Yüksek, ''Dolayısıyla haricen mevsimsel olarak gelen ya da Rize'yi ziyaret ederek gelen nüfusun miktarı arttıkça su kaynakları üzerindeki baskı daha fazla da artıyor.'' ifadelerini kullandı.

    Rizede turist popülasyonu kuraklığa neden oldu

    RİZE'DE GEÇİCİ GÖÇ SU KAYNAKLARINA BASKI YAPTI

    bu sorunun nedenleriyse; depolama kaynaklarının yetersizliği, çay tarımında yapılan sulama ve artan turist yoğunluğu. Su sıkıntısını önlemenin çözümü ise depolamadan geçiyor.

    Turan Yüksek, ''İnsanların en fazla suyu tükettiği dönem ilkbahardan yaz ayı ve sonbahara doğru geliyor. Ancak bu suyun ekosistemde yağmur yağdığı zaman depolanması gerekiyor ve bunun için tesisler önceden yapılıp hazır olması gerekiyor.''

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow