Sağlık Bakanlığının talebiyle sahte ilaç ve ürün tanıtımı yapan 519 siteye erişim engeli
Sağlık Bakanlığı, insan sağlığını korumak ve vatandaşların güvenli ürünlere erişimini sağlamak amacıyla internet ortamında mevzuata aykırı ilaç tanıtımı ve satışı ile sağlık beyanı içeren ürün reklamlarına karşı yürüttüğü denetimler kapsamında, bu yılın ilk 5 ayında 519 siteye erişim engeli getirdi.
SAHTE İLAÇ, ÜRÜN TANITIMI DENETLENİYOR
Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ayar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mevzuata aykırı ilaç tanıtımı ve satışı ile sağlık beyanı içeren ürün reklamlarına karşı yürütülen denetimlerin artarak devam ettiğini belirtti.
Ayar, piyasada ilaç denetimlerinin düzenli olarak yapıldığını ve özellikle ihbar olması durumunda bu denetimlerin 24 saatlik nöbet esasına göre sürdüğünü ifade etti.
Sahte ilaçların piyasada bulunmasının vatandaşlar için tedirginlik yaratabileceğini vurgulayan Ayar, ilaç konusunun tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de çok hassas bir konu olduğunu söyledi.
Ayar, güvenli ve kaliteli olmayan ilacın etkinliğinin ön planda olmayacağını belirterek, "İlaç üretim süreci ülkemizde de ihtiyaçlar sonucunda tarihsel geliştirilmiş süreçlerle sıkı bir kontrol altındadır. Sanayimiz, yerli üretimimiz bu şartlara uymaktadır. Ülkemizdeki ilaç sanayinin ürünleri, dünyanın birçok ülkesine satılabilmektedir. Gelen ilaçların ve içeride üretilen ilaçların denetimi kurumumuz tarafından etkin bir şekilde her aşamada yapılmaktadır." dedi.
Gıda takviyeleri ve sağlık beyanında bulunan, ilaç üretim mevzuatına tabi olmayan ürünlerin de denetime tabi olduğunu ifade eden Ayar, "Bu ürünlerin yanlış kullanımı sağlığı tehdit edebilir. Bazılarının iddia ettiği sağlık faydalarını sağlamadığına dair tespitlerimiz mevcuttur." dedi.
İNTERNETTEN 519 SİTEYE ERİŞİM ENGELİ GETİRİLDİ
Ayar, vatandaşların, Sağlık Bakanlığı onaylı ve bilimsel kriterlere göre geliştirilmiş ürünleri tercih etmelerinin önemine işaret ederek, "Vatandaşlarımızın, Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun resmi sayfası gibi güvenilir kaynakları takip etmelerini öneriyoruz." dedi.
İlaçların merdiven altı üretim veya bavul ticareti yoluyla piyasaya sürülmesinin de söz konusu olabileceğini belirten Ayar, bu tür durumların denetlemenin daha kısıtlı olduğu, ürün geliştirmenin ve taklitin daha mümkün olduğu ortamlarda ortaya çıktığını ifade etti.
Ayar, Türkiye'de dünyaya örnek bir İlaç Takip Sistemi'nin bulunduğunu vurgulayarak, "Üretimden hastaya gidiş yolu tamamen kayıt altında olan bir sistemle Türkiye'de bu süreci takip ediyoruz. Bu sistem, ilacın üretimden hastaya ulaştırılma sürecini dijital olarak takip etmeye imkan veren güçlü bir takip sistemidir." dedi.
Vatandaşlara, resmi sağlık kuruluşlarına başvurmalarını, uygun muayene ve tetkikler sonucunda hekimlerin reçete ettiği ilaçları eczanelerden temin etmelerini ve eczacıların yönlendirmelerine uymalarını tavsiye eden Ayar, sosyal medyada yayılan güvenilir olmayan bilgilere itibar edilmemesi gerektiğini vurguladı.
Ayar, internet sitelerinin kontrolsüz bir şekilde erişime açık olmasının, bilgi okur yazarlığı yüksek olmayan kişilerin riskle karşılaşmasına neden olabileceğini belirterek, "Bu yüzden denetlemeler yapmak ve bu sitelere teknik olarak erişimin engellenmesini sağlamak zorunda kalıyoruz. 2025'in daha ilk yarısında 519 sitenin erişimine kapatılmasına yol açacak yüksek sayıda denetim gerçekleştirilmiştir. Bu sitelere sadece erişim engeli uygulanmıyor aynı zamanda yasadaki miktarlar kadar para cezaları da uygulanıyor." dedi.
Geleneksel bazı ürünlerin, Anadolu'da ev kadınları tarafından üretilebildiğini ve bu ürünlerin internet üzerinden pazarlanmasının, üreticileri zor durumda bırakabileceğini belirten Ayar, "Anadolu geleneğine saygılıyız. Ancak bu ürünlerin sağlık beyanı içeren ifadelerle tanıtılması, mevzuata aykırıdır. Üreticilerin, ürünlerini tanıtmadan önce TİTCK veya il sağlık müdürlüklerine başvurarak beyanlarının kanıta dayalı olup olmadığını doğrulamalarını tavsiye ediyorum." dedi
TİTCK Başkanı Ayar, 2020-2025 yılları arasındaki denetim verilerine ilişkin de şu bilgileri paylaştı:
"Mevzuata aykırı olarak internet üzerinden ilaç tanıtımı ve satışı yapılan internet denetimleri kapsamında, 2020'de 2 bin 694, 2021'de 1448, 2022'de 1638, 2023'te 2574, 2024'te 1318, 2025 yılının şu ana kadarki döneminde ise 519 site erişime engellendi.
Tüketiciyi yanıltıcı ve aldatıcı sağlık beyanı ifadeleri kullanılarak toplum sağlık beyanları ürünlere ilişkin yapılan denetimlerde ise 2020'de 7 bin 564, 2021'de 4 bin 752, 2022'de 5 bin 225, 2023'te 3 bin 629, 2024'te 4 bin 541, 2025'te ise 1150 internet sitesi de Erişim Sağlayıcıları Birliği'ne bildirildi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
7 ÜNİVERSİTEYE REKTÖR ATANDI! Rektör atanan üniversiteler hangileri? Resmi Gazete 17 Mayıs 2025!
Erdoğan'dan Avrupa'ya net mesaj: Ukrayna'da barış için kritik dönemeç
Dolmabahçe satrancının perde arkası! Masada neler yaşandı? Hande Fırat yazdı...
FERİBOT İPTAL SEFERLER SORGULAMA 17 MAYIS: İDO ve BUDO feribot seferleri iptal mi oldu?
Dikkat! Meteoroloji tek tek uyardı: 3 ilde turuncu, 7 ilde sarı kodlu alarm!