Deniz salyası artış nedenleri
İstanbul'un sahilleri deniz salyasıyla kaplandı. Mavi deniz yerini kötü bir görüntüye bıraktı. Sema Akbulut, Fenerbahçe sahilinde İstanbul Üniversitesi Hidrobiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Neslihan Özdelice ile birlikte deniz salyalarının görülme nedenlerini mercek altına aldı.
Çanakkale Boğazı, İzmit Körfezi derken şimdi de müsilaj diğer adıyla deniz salyası İstanbul sahillerinde görülmeye başladı. Deniz salyasının oluşumunda ve artışındaki temel nedenler sıcaklık, arıtma tesislerinin yetersiz kalması ve balıkçılıktaki yanlış avlanma.
Uzmanlara göre yararları var. Ancak toksin üretmesi halinde bu durum hem canlı çeşitliliğini hem de insan sağlığını tehdit ediyor. Ve ne kadar kalıcı olduğu ise bilinmiyor. İstanbul Üniversitesi Hidrobiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Neslihan Özdelice, "Toksin saldıkları zaman da insana kadar etkili olabilen solunum felci, ishal, deride tahribat gibi durumlar gözlenebilir. Aynı zamanda bunlar ağır metalleri bünyesine alıp dibe inip çürümeye başlayacaklar. O süreçte bazı kabuklu canlılar, bunları süzerek beslenen balıklarda içinde eğer toksin de varsa ağır metallerle birlikte katları şeklinde dokuda birikecek. Bu besin ağında bir canlıdan diğer canlıya birikerek gider. Bu insana geldiğinde dediğim olaylar gözlemlenir. 2007-2008 yıllarında da aynı olay gözlemlenmişti. Yaptığımız çalışmayı Büyükada civarında yapmıştık. Haziran gibi ortadan kalkmıştı ama bunun için tam tarih verilemez, havayla da ilişkili bir durum" dedi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
10 MAYIS İSTANBUL ELEKTRİK KESİNTİSİ: İstanbul'da Elektrikler Ne Zaman Gelecek? BEDAŞ AYEDAŞ 10 Mayıs Elektrik Kesintisi Açıklaması
PKK nasıl kuruldu? Abdullah Öcalan kimdir? 45 yıllık terör dönemi nasıl son bulacak?
Hiç eğitim almadı ama 11 dil biliyor: Hepsini kullandığı bu yöntemle öğrendi
SON DAKİKA... Sivas'taki vahşette sır perdesi kalktı! Hedefte anne de varmış
RESİMLİ CUMA MESAJLARI: Güzel Dualı, Türk Bayraklı, Resimli, Yazılı, Ayetli 9 Mayıs Cuma Mesajları!