hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Seçim öncesi spekülasyon rüzgarı

    KAYNAKCNN TÜRK

    31 Mart'taki seçim öncesinde ekonomiye ilişkin spekülatif haberlerde artış yaşandı. Kur, borsa ve ekonomiye ilişkin ortaya atılan iddialar çürütülse de farklı versiyonlarla yeniden gündeme getiriliyor. Dijital İletişim Uzmanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık bilgi kirliliğine karşı dikkatli olunması konusunda uyarıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yerel seçim öncesinde en fazla spekülasyona maruz kalan alanların başında ekonomi geliyor.

    Seçim arifesinde topluma belirsizlik ve güvensizlik aşılanmaya çalışılıyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek bu durum karşısında vatandaşa da piyasalara da iş dünyasına da sürpriz yapmayacağız diyor.

    Kur beklentileri havada uçuşuyor. Borsada hareketlilik oluşturmak isteniyor. Vatandaş paniğe sevk edilerek piyasa istikrarı riske giriyor. Peki ortaya atılan iddialar ne kadar doğru?

    Seçim öncesi spekülasyon rüzgarı

    Dijital İletişim Uzmanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık konuyla ilgili, “Seçimler yaklaştı. Bundan dolayı spekülatif, manipülatif ve dezenformatif haberlerin giderek yaygınlaştığını görüyoruz. Seçmenin tercihlerini etkilemek son derece önemli özellikle seçime günler kala bu tarz haberlerin ortaya çıkması seçmenin algılarını yönlendiriyor. Seçmen içerikleri takip ettiği için ekonomiye yönelik, döviz kurlarına yönelik veya seçim sonrası çalışmaların dezenformatik biçimde sunulması ciddi manada seçmenin algılarının yönetilmesini sağlıyor” ifadelerini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Seçimlere sayılı günler kala artan spekülatif haberler, İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi'nin de gündeminde. Son dönemde birçok haber yalanlandı.

    “Anonim hesaplar üzerinden bunların çok daha gerçekleştiğini görüyoruz sanki seçim sonrası çok daha farklı olaylar çıkacak, ekonomik olarak çok daha büyük küçülmeler yaşanacak gibi algılarla seçmenin görüşleri biçimlendiriliyor.”

    Seçim öncesi spekülasyon rüzgarı

    Sermaye Piyasası Kurulu da yanıltıcı haber yapanlarla ilgili suç ihbarında bulundu. “Terör örgütlerinin yaptığı, bununla birlikte başarılı seçim kampanyası yürüten partinin karşısında yer alan partinin de yapabildiğini görüyoruz. Hatta yaptığımız araştırmalarda bu paylaşımların yurtdışı kaynaklı gerçekleştiğini görüyoruz. İşte bazen bir bakıyoruz ABD'den atılmış mesaj Brezilya’dan atılmış bir mesaj.”

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow