hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Seçim sonrası dış ziyaretler başlıyor! Cumhurbaşkanı Erdoğan Irak ve ABD’ye gidecek

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan seçim maratonunun ardından yurt dışı temaslarına başlıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan 22 Nisan'da Irak'ın başkenti Bağdat'a, 9 Mayıs'ta ise Washington’a gidecek. Erdoğan'ın Irak ziyaretinde gündem ne? Detayları CNN TÜRK Muhabiri Arda Erdoğan aktardı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    CNN TÜRK Muhabiri Arda Erdoğan detayları şu ifadelerle aktardı;

    Irak ziyaretinin birinci gündem maddesi terör ile mücadele olacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 12 yıl aradan sonra 22 Nisan'da Irak'ın başkenti Bağdat’ta olacak. En son başbakanlığı döneminde resmi bir ziyarette bulunmuştu. Erdoğan’ın birebir temasları oldukça önemli. Hem mevkidaşı Irak Cumhurbaşkanı, hem de Irak Başbakanı Sudani ile bir araya gelecek.

    Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Irak’a kalabalık bir ekip ile gitmesi bekleniyor. Yılbaşından bu yana Türkiye bakanlar düzeyinde, MİT Başkanı’da dahil olmak üzere Irak’a çeşitli temaslarda bulunmuştu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu ziyaretinde de sıcak başlık terörle mücadele. Yaz aylarında Türkiye’nin Irak’ın kuzeyinde bazı terörden arındırılması gereken kalan bölgelere kapsamlı bir operasyon yapılması bekleniyor. O operasyonlara dahil hazırlıkların Irak makamlarından beklentilerin ziyarette ele alınması bekleniyor. Irak’ta son dönemlerde Süleymaniye bölgesinde PKK’nın varlık gösterdiğini biliyoruz. Süleymaniye, KYB’nin etkili olduğu bir bölge. KYB’ye verilecek mesajlar Irak ziyaretinde takip edilecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Erdoğan’ın bir sonraki ziyareti ise ABD’ye olacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 9 Mayıs tarihinde ABD’ye yapacağı ziyarette Joe Biden ile bir araya gelecek. Bu ziyaret Erdoğan’ın ilk resmi ziyaret olarak kayıtlara geçecek. Gündemdeki konular ise ikili ilişkiler, ekonomi ve Türkiye’nin savunma sanayi olacak. ‘Türkiye’nin ABD’den alacağı F-16’lar için takvimin öne alınması mümkün mü?’ sorusunun cevabı aranacak. Karşılıklı 100 milyar dolarlık ticaret hacminin yakalanması için atılabilecek adımlar ile birlikte özellikle Suriye’nin kuzeyinde Amerika Birleşik Devletleri’nin PYD/YPG’ye verdiği desteklerin kesilmesine yönelik net mesajların verilmesi bekleniyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow