Sırrı Süreyya Önder kimdir? Terörsüz Türkiye sürecinde bu sözleri akılda kaldı
Geçirdiği kalp rahatsızlığı sonrası 62 yaşında hayatını kaybeden Sırrı Süreyya Önder çok yönlü kişiliğiyle, üstlendiği rollerle, sanat ve siyaset sahnesine damgasını vurdu. İşte Önder'in Adıyaman Kahta'da başlayıp, setlerden geçip, meclis başkanvekilliğine kadar uzanan hayat hikayesi...
TBMM başkanvekili, Milletvekili, Senarist, Yönetmen, Oyuncu, Gazeteci ve Yazar Sırrı Süreyya Önder, hem siyasetin kritik noktalarında görev almış hem de başkentin ciddi havasına renk katan bir isim olmuştu.
İsmini son dönemde MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin çağrısı ile başlayan ‘Terörsüz Türkiye’ sürecinde fazlaca duymuş hem İmralı’ya giden heyette hem siyasi partileri ziyarette hem de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kabulünde yüzünü görmüştük.
Türkmen bir ailenin mensubu Sırrı Süreyya Önder'in anlattığına göre, orta öğretim yıllarında babasından kalan bazı edebiyat kitaplarını bulup okumaya başlamasıyla sosyalist fikirlere yöneldi. Gençliğinde sosyalist gruplar içinde yer aldı. Liseyi bitirdikten sonra Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni kazanıp başkentin yolunu tuttu. 12 Eylül 1980 darbesi olduğunda 18 yaşında olan Önder, ertesi yıl siyasi çalışmalarından dolayı tutuklandı.
Yedi yıl hapis yatan Önder, cezaevinden sonra İstanbul’a giderek çeşitli işlerde çalıştı. Kentin tek fotoğrafçısında çırak olarak çalışmaya başlaması sinemaya adım atmasını sağladı.
2006'da ‘Beynelmilel’ filminin senaryosunu yazdı ve filmin yönetmenlerinden biri oldu. Önder'in hayatından esintiler taşıyan ve kendisinin de küçük bir rol oynadığı film beğeni kazandı. ‘Emret Komutanım, Sis ve Gece, Ada: Zombilerin Düğünü, Ejder Kapanı, Yeraltı, Düğün Dernek’ gibi filmlerde senarist, yönetmen, senaryo danışmanı ve oyuncu olarak yer aldı.
Her kesimle diyalog geliştirebilen bir isim olarak ön plana çıktı. 2011'de hayatı daha çok siyasete doğru evrildi. Önder, o yıl yapılan genel seçimlerde Emek, Özgürlük ve Demokrasi Bloku'nun bağımsız adayı olarak 'İstanbul Milletvekili' seçildi. Gezi parkı eylemlerinde yer alan ilk milletvekili, 2013'te HDP’nin 'Eş Genel Başkan Yardımcısı' oldu.
2015'e kadar süren çözüm sürecinde İmralı’ya giden heyette yer aldı. Sırrı Süreyya Önder bu süreçte artık genel kamuoyunda çok iyi tanınan bir isim olmuştu. Onun siyasi tartışmalardaki esprili konuşma tarzı bunu besliyordu. Önder, aradaki 2014 yerel seçimlerinde HDP'nin 'İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı' oldu ancak oyu yüzde 4,7'de kaldı.
Çözüm süreci sonrası 6 Aralık 2018'de tutuklandı ve 4 Ekim 2019'da serbest bırakıldı. 2023 genel seçimlerinde DEM Parti'den '28. Dönem İstanbul Milletvekili' seçildi. Zorlu süreçler sağlığını olumsuz etkiledi. Nüktedan konuşmalar yaptığı meclis kürsüsünde zaman zaman sağlığından da söz etti.
Yıl 2024 olduğunda Sırrı Süreyya Önder bu kez Terörsüz Türkiye sürecinde karşımıza çıktı. İmralı'ya giden heyette o vardı. Öcalan'ın terör örgütü PKK'yı lağvetme çağrısının okunduğu basın açıklamasında ilk sözü o aldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Beştepe'de kabul edildi. Sırada Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ziyareti vardı. Önder yine kritik bir görüşmeye şahit olacaktı ki 62 yaşında hayatını kaybetti.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Gaziosmanpaşa'da yol çöktü! İki bina tahliye edildi
Boksörün ölümüne dövdüğü taksicinin ailesi: Türkiye’de yargılansın
Nihal ve Bahar Candan davasında şoke eden ifadeler!
HABER... Ocak görünümlü Mayıs! Fotoğraflar bugün çekildi
ÖZEL GÜVENLİK SINAV SONUÇLARI SORGULAMA: ÖGG sınav sonuçları açıklandı mı, ne zaman açıklanacak?