Son dakika... Aydın Boysan hayatını kaybetti

{ title }

SONRAKİ VİDEO

Mimar ve gazeteci Aydın Boysan, organ yetmezliği nedeniyle hayatını kaybetti.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

97 yaşındaki mimar, gazeteci, yazar ve İstanbul sevdalısı Aydın Boysan, İstanbul Ulus'taki evinde hayatını kaybetti. Boysan, organ yetmezliğine bağlı olarak öldü. 

Tasarladığı yapılar
Boysan, 1945 yılında başladığı mimarlık mesleğini 1999’a kadar ara vermeden sürdürdü. Türkiye Mimarlar Odası’nın kurucuları arasında yer aldı; yönetim kurulu üyesi, ilk genel sekreteri ve İstanbul şube başkanı oldu. 1957-1972 yıllarında İstanbul Teknik Üniversitesi’nde ders verdi. Ulusal ve uluslararası mimarlık yarışmalarında ödüller kazandı.

Aydın Boysan, mimar olarak çalıştığı 55 yıl boyunca 1.5 milyon metrekare bina tasarlamıştır.

Boysan’ın imzasını attığı bazı projeler şunlardır:

• Hakkâri vilâyet konağı (ilk projesi).
• Hürriyet Medya Towers, Güneşli, İstanbul.
• Sütlüce’deki Arçelik binası.
• Arçelik Çayırova Fabrikası, İstanbul, 1967
• Nasaş Alüminyum Tesisleri, Gebze-Kocaeli
• Turistik Otel Termal, Uludağ-Bursa
• Eczacıbaşı binası (Şimdi yıkıldı, yerinde Kanyon Alışveriş Merkezi var).
• İpekkağıt Karamürsel yapısı.
• Orhangazi Döktaş binası.
• Çorlu Aymar binası.
• Mimar Sinan Üniversitesi Kültür Merkezi.
• Çatalca’daki Nesin Vakfı binaları restorayonu.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Aydın Boysan'ın oğlu Burak Boysan babasını şöyle anlatmıştı:

Bugünlerde Aydın Boysan denince daha çok herkesin kadeh tokuşturmak istediği insan akla geliyor. Mimarlar mimarlığını biliyor tabii, mimar olmayanlar da muzipliğini, nüktedanlığını öne çıkarıyorlar. Ben de daha az bilinen bir yönünü anlatayım: Alman disiplinini.

Pertevniyal Lisesinden edindiği az Almanca mimari ve statik kitaplarını okumak için yetersiz kalınca, 35’inden sonra akşamları Almanca çalışmaya başladı ve yurtdışından getirttiği kitapları birer birer hatmetti. İlk kitabını 63 yaşında yazdığını  ve o günden beri 44 kitap çıkardığını bilenler ne kadar disiplinli olduğunu tahmin ediyorlardır.

Size başka birkaç örnek vereyim. Sigarayı bıraktıktan sonra şişmanlamıştı ve zayıflaması gerekti. Zayıflamak isteyen insan ne yapar? Karbonhidratı keser, şekeri keser v.s. v.s. Öyle yapmadı, gene yurtdışından getirttiği kitaplarla o güne kadar bilinen bütün zayıflama rejimlerini tek tek inceledi ve hatta bu konuda bir de broşür hazırladı: “Yakından ve uzaktan tanıdığım dostlara ve onların da dostlarına sunulmak üzere: ŞİŞMANLIKTAN KORUNMA ÜZERİNE ÇEŞİTLEMELER”. 

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Münir Özkul hayatını kaybetti

Aydın Boysan'dan öğütler

Babamın bilgisayarlardaki Takvim’i kağıda döken Haftalık Program Kağıdını, Bavul Hazırlama Rehberi’ni duymayan kalmamıştır. Peki, cep rehberini duymuş muydunuz? Pantolonlarda 4, ceketlerde 5, gömlekte 1 cep olduğunu düşünürseniz toplam 10, bir de pardösü varsa toplam 14 cep var diyelim. “Hangi cebe ne konur” için hazırladığı bir rehber vardı yani bir şey aradığınızda şangır şungur bütün cepleri karıştırmak yerine o rehbere bakıp “ceket iç cebindeymiş” demek mümkündü. Cep envanteri meselesi yüzünden sıcakta bile ceket giyiyor hala, bir tür çanta niyetine. Bir de gömleğin mutlaka cebi olması lazım, kalem orada duracak çünkü.

Bir yanda mimarlığı, Mimarlar Odasının ilk genel sekreteri olması, İTÜ’de 15 sene proje derslerine girmesi, öte yanda sayfasına gelen “bütün isteğim onunla bir kadeh rakı içmek” istekleri. Bana da onun disiplinini, titizliğini hatta müşkülpesentliğini hatırlatmak düştü.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Aydın Boysan kimdir?

Aydın Boysan, İstanbul doğumlu olmasına karşın aslen Rizelidir. Öğretmen Nevreste Hanım ile muhasebeci Esat Boysan’ın oğludur.

1939 yılında Pertevniyal Lisesi'ni, 1945’te İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'ni (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nin Mimarlık Bölümü’nü) bitirdi. Mesleğini 1999’a kadar ara vermeden sürdürdü. Türkiye Mimarlar Odası’nın kurucuları arasında yer aldı; yönetim kurulu üyesi, ilk genel sekreteri ve İstanbul şube başkanı oldu. 1945 yılında başladığı mimarlık mesleğine 2000 yılına kadar fiilen devam eden Aydın Boysan, mimar olarak çalıştığı 55 yıl boyunca 1.5 milyon metrekare bina tasarlamıştır.

1957-1972 yıllarında İstanbul Teknik Üniversitesi’nde ders verdi. Ulusal ve uluslararası mimarlık yarışmalarında ödüller kazandı. Kendi kitaplarını basmak için Bas Yayınları’nı kurdu. Aralıksız olarak on yıl Hürriyet ve üç yıl Akşam gazetelerinde köşe yazıları yazdı.

 

Sıradaki Haberadv-arrow
Sıradaki Haberadv-arrow