hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Son dakika... Bahçeli: MHP Cumhurbaşkanı adayı göstermeyecek

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    MHP lideri Devlet Bahçeli, 2019 yılında yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçiminde, Recep Tayyip Erdoğan'ı destekleme kararı aldıklarını açıkladı. 'MHP olarak aday çıkarmayacağız' dedi. Abdullah Gül'ün aday olup olmayacağı sorusuna ise, 'Sistemi tıkayacak bir yanlış yapmamasında fayda var, sağın solun dolduruşuna gelmesin' diye yanıt verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Konuşmasından satır başları:

    Bazen yanlış yorumlarla MHP'yi küçültücü ve karalayıcı üsluplara da şahit oluyoruz. Anında cevap verme imkanımız olmuyor olsa da arkadaşlarımıza tavsiyemiz sabırlı olmalarıdır. Birçok yanlış bilgi akışı var.  Birçok yanlış bilgi akışı var, haksız değerlendirmeler var, gerçekleri belirten konuşmalar var ama bazen de olayları saptıran konuşmalar var. Bu güzel sofrayı değerlendiren arkadaşlarımız, akıllarında ne varsa onu açıklıkla sormanızı, samimi, ilkeli bir üslupla cevap vermeyi tercih ediyorum. Her şeyi sorabilirsiniz.

    MHP'den Fatih Portakal'a tepki: Şeftali

    2018 yılı siyaseten çok hareketli olacaktır. Bir defa siyasi partilerin özellikle TBMM'de temsil edilen siyasi partilerin kurultay süreci bu  yıl içerisinde yaşanacaktır. Belki de 2018 yılının yarısına kadar olan süre içerisinde siyasi partiler büyük kurultaylarını tamamlayacaktır. 2019 yılına kendi ilkeleri görüşünde yorumlar getireceklerdir. 2019'un 3 Kasım'da Türkiye yeni bir döneme girecektir. Demokratikleşme mümkündür, normalleşme mümkündür, istikrar mümkündür. Cumhuriyet döneminin önemli bölümünde yönetilen parlamenter sistem yerine, Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle yönetim başlayacaktır. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Devlet Bahçeli 70 yaşına girdi

    Soru- cevap

    Erdoğan'dan Gül'e tepki: Olur olmaz konuşmaya başladılar

    Cumhur ittifakı: MHP olarak şuan AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbakanımız Tayyip Erdoğan ile ittifak konusunda görüşmemiz olmamıştır. Sayın Cumhurbaşkanının gündemine ve bizim gündemimize de düşmektedir. Arzu ederse bir görüşme talebi olursa, görüşülür. Olmadığı takdirde biz kendi görüşlerimizi tekrarlayarak, yükleneceğimiz sorumluluğu yerine getirmek konusunda gayret ederiz.

    Seçim ittifakı

    12 Eylül sonrası Türkiye'nin yeniden yapılanma sürecine girdiği ortamda seçim mevzuatı konusunda görüşmeler, ve kararlar olmuştur. Denmiştir ki biz Türkiye'de 12 Eylül'e uygun bir siyasi yapı düşünüyoruz. MSP ve MHP dışında, iki partili parlamenter sistem nasıl olur. Bunu gerçekleştirecek olan sistem ne olmalıdır. Zannediyorum uygun buldukları çalışmaları ilgili kişilerle yapmışlar, Türkiye'de seçim barajı yüzde 10 gören çift barajlı sisteme geçilmiştir. Buradaki sonuç itibarıyla da Türkiye'de Adalet Partisi ve Milliyetçi Demokrasi Partisi'ni ve CHP'yi de içine alan bir çalışmanın arzusuyla bunlar yapılmıştır. O zaman yüzde 10 barajı çok yüksek görülmüştür. Türki siyasi hayatımda, demokrasi anlayışı içerisinde oluşmuş siyasi partilerinin hayatlarını belirleme konusunda da kısıtlamalar getirilmiştir. Bu gerçek karşısında parlamentoda temsil edilen partiler toplumu kucaklayamamıştır. Bu çok tartışılmıştır. O noktadan itibaren tartışmalar devam etmektedir. Partiler o zamandan beri farklı arayışa girmişlerdir. Bazı partiler çıkmış ben o barajı aşamam demişlerdir. Partiler bu engelleri aşmak için ittifak kavramı üstünde çalışmaya başlamışladır. Yani 91'deki ittifak budur arkadaşlar. 1991'deki ittifakımız 62 milletvekili çıkardı ancak seçime Refah Partisi adıyla girilince başarı onlara yazıldı, hazine yardımı onlara gitti. Bu tecrübeyi yaşayan biri olarak, Türk siyasi hayatındaki yapının normalleşmesi açısından bir deneyimi yaşamış biri olarak önümüzdeki yılları da göz önüne aldığımızda bir ittifak olayı söz konusu olacaksa bu yasal olmalıdır. Bugünkü imkanı nedir, Cumhurbaşkanlığı Hükümet sisteminin uygulamaya geçiş sürecinde uyum yasaları içinde seçim sistemine ittifakın nasıl yapılacağına dair maddelerin konulması gerekir. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    CHP'li Özel'den Bahçeli'ye: Sarayın kurşun askeri olmuşlar

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    'Cumhurbaşkanı adayı çıkarmayacağız'

    Yüzde 10 barajı ağır bir barajdır. Bunu söylediğimde bazı yorumcular, MHP barajı aşamayacağı için bunu söylüyor dediler. Sanki yeni kurulmuş 15 günlük parti barajı aşıyor, ama MHP aşamayacak gibi ters bir yorum içerisine giriyor. MHP'nin baraj diye bir sorunu yoktur. Bugün veya yarın olabilecek gelişmeleri de göz önüne alarak Seçim Kanunu'nda acaba bir ittifak kavramı yer alabilir mi, nasıl olabilir sorusunu soruyoruz. Partilerin siyasi kimliği ortadan kalkmadan, seçim haklarını kaybetmeden ittifak olmalı. Bahçeli olarak sandığa gittiğimde ittifaktaki partinin oy pusulasına bakacağım; MHP'li olduğum için MHP'ye sonra C ittifakına vereceğim. İki partinin aldığı oylar belli olacak ama ikisiyle beraber ittifakın oyları da belli olacak. Yoksa yine karmakarışık ilişkilerle Türkiye'yi başka yerlere sürüklemeye gerek yok. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye'nin bir gerçeği şudur; bu çalışmanın sonucunda TBMM'de üç madden geçici, 18 madde esas olarak bir Anayasa değişikliği yapılmıştır. Bu değişiklik Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemidir. Meclis'in bir bölümü evet, bir bölümü hayır der. Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemi TBMM'de kabul edilmiştir. Sonra referanduma gidilmiş, orada da kabul oyu çıkmıştır. 

    Türkiye'de Cumhurbaşkanlığı Hükümet sitemi vardır. Bu süreci tartışmak doğru değildir. MHP Cumhurbaşkanı adayı göstermeyecektir. 2019 için düşüncemiz Cumhur ittifakıdır. Cumhurbaşkanlığı seçiminde Recep Tayyip Erdoğan'ı destekleme kararı alır.

    Bakan Fakıbaba: Erdoğan bana muhtar ol derse olurum

    Terörle mücadele: MHP, terörle kesintisiz mücadelenin gerçekleştirilmesi için bugünkü siyasi iktidara tam destek vermektedir. Terörün kökü kazınmalıdır. Bu PKK terörü için geçerli olduğu kadar FETÖ terörü olarak da geçerlidir. Terör odakları tamamen tüketilmek üzere yok edilmek gibi bir faaliyetin içinde sürdürülmektedir. Bunun sonucu mutlaka alınmalıdır. 15 Temmüz bir yüz karasıdır. Milletimizin kabul etmeyeceği bir davranıştır. Buna sebep olan her unsur tamamen yargı önünde hesap vermelidir. FETÖ'nün bütün unsurlarının yargı yolu ile cezalandırılması kararı sürdürülmektedir. ABD dost ve müttefik olarak Türkiye ile birlikte değerlendirmeler yapmayı tercih ediyorlarsa, 15 Temmuz felaketini anlayıp görüp Pensilvanya'yı Türkiye'ye göndermeli. Amerika'nın takip ettiği yol bunun haricinde yol değildir. Bu davranışlarla fazla bir huzur bulacağına da ihtimal vermiyorum. Suriye'yi, İran'ı, FETÖ'yü, terörü karıştıran Amerika. 

    Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Murat Hazinedar açıklaması

     Partilerin ne oy aldığı belli olsun ısrarı: MHP'nin barajı aşamama gibi bir meselesi yoktur. MHP inandığı yolda, yoluna devam etmektedir. Ancak sadece bizimle alakalı değil, baraj her parti için sıkıntılı. MHP üzerinde oynanan oyunlar yeni değil. MHP misyon ve vizyonunu terk etmediği sürece üzerine önemli oyunlar oynanabilir. Eğer bir gün birileri, MHP ile uğraşmaktan vazgeçerse biliniz ki MHP misyonunu ve vizyonunu kaybetmiştir. Allah bize iyilik yapar, İYİ Parti diye bir parti kurar, sepetin içine doldurur, bir hanımefendinin koluna takar. İyiler onlara gitsin, hali hazırlar bize kalsın. 

    'Destek verdik diye, ortaklık istemeyiz'

    Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemine geçildiği anda MHP kimin Cumhurbaşkanı olmasıyla alakalı önceki sözlerinin arkasında durarak, kuracağı hükümetin içerisinde biz size bu kadar destek verdik, bize şu kadar bakanlık verin gibi sözler söyleyen ahlak dışı davranışın içerisinde olmayız. Cumhurbaşkanı kendisi bilir. Kendisine destek verdik diye ortaklık gibi bir anlayışı kabul etmez. Cumhurbaşkanı da bunu kabul etmesin. 

    CHP- HDP hedefinde olur musunuz? Biz her zaman hedef olduk. Onlar bizi hedef dışı tutarsa bir sorun var demektir. Cumhuriyetin kuruluşu var, çok partili sisteme geçiş var, Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçiş var. Bu geçiş sisteminin sağlıklı yürüyebilmesi için 3 Kasım'da milletvekili seçimiyle Cumhurbaşkanlığı seçiminin tamamlanması lazım.

    Erken seçim doğru değildir. İran karışıyor, Suriye şöyle, Türkiye böyle. Bu durumda kim erken seçimi düşünüyor onu da tartışmak lazım. Bundan sonra bunu kim tartışmaya açıyorsa hayatım boyunca soru işareti kafamda taşır.

    Yeni bir tartışma başladı. AK Parti kurucu üyeleri kimler?

     Abdullah Gül aday olur mu? Sayın Abdullah Gül bey, AK Parti içinde özel ve önemli bir yeri olan biridir. Kademe kademe yükselmiştir. Türkiye'nin bugünkü konjuktöründe sistemin sağlıklı olmasında herhangi engelleyici bir yanlışı yapmaması lazımdır. Ben adayım diye ortaya çıkması izah edilebilecek bir şey değildir, sağın solun dolduruşuna gelmesin. 

    Yerel seçimde ittifaklı gündemde mi? (Yerel seçimde ittifaklık olacak mı?) Henüz daha ittifak konusu seçimlerle alakalı olarak. Hayatın bundan sonra her alanında olacaktır anlamı taşımaz. Bunun yanına çok daha değişik şeyler ilave etmenin bugün için manası yoktur. İttifak olur ama ittihata doğru gidecek bir durum söz konusu hiçbir zaman olmaz. 

    Türkiye'de normalleşmenin sağlanması için anahtar uygulamalar ne olmalıdır? OHAL devam ediyor, tutuklu gazeteciler var. Ayrıca sizin baraj öneriniz nedir?

    Her türlü tartışmadan sıyrılmak için yüzde 12 olsun. Başka türlü ne söylesem MHP'yi yerden yere vuracaksınız.

    Türkiye'nin normalleşmesini istiyoruz. Siyasi üslubu çirkinleştirecek laflardan kaçınmakta yarar var. Terör ve FETÖ ile mücadelede kararlılığımız ortaya koymakta yarar var. Bu kaos Türkiye'yi bir kargaşaya yöneltirse bundan kimse yararlanamaz. FETÖ'nün bütün unsurlarıyla kökünden kazanması lazım. 

    Ayrı parti kurun 

    Aşağılık davranışı 15 Temmuz'da karşı direniş ile durduranlardan hesap sordurabilecek bir konuma gelebileceklerini görmezlikten gelip bu sözü söyleyenler 4 Nisan 2012'deki paşalar davasını bir hatırlasın da. Devrimcileri yine yalnız bırakan o ana faktör denilen unsurdur. Kurun ayrı ayrı parti. Meclis'te temsil edin. Niye CHP'nin içine giriyorsunuz, 8 militan vekille ortalığı karıştırıyorsunuz?

    Ülkücülerin kesinlikle sokaklta olmaması gerekir. Bu kesin bir talimattır. 

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow