hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    SON DAKİKA: Denizlere 'Anadolu' damgası! Yüzen kale göreve hazır...

    TCG Anadolu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılacağı törenle bugün Deniz Kuvvetleri Komutanlığına teslim edildi. Dünyada bu ölçekte gemiye sahip 12 ülke bulunuyor. TCG Anadolu, üzerine iniş-kalkış yapacak SİHA'larla dünyanın "ilk SİHA -gemisi" olacak. CNN TÜRK özel Haberler Şefi Fulya Öztürk, tören öncesi MHP lideri Devlet Bahçeli, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar'la konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dünyanın ilk silahlı insansız hava aracı (SİHA) gemisi, Türkiye'nin de en büyük askeri gemisi TCG Anadolu donanmanın hizmetine girdi.

    TCG Anadolu Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi Projesi, Deniz Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyaçları doğrultusunda 2015 yılında başlatıldı.

    Mayıs 2019'da denize indirilen gemi, Haziran 2022'de deniz kabul testlerine başladı. Gemi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle bugün Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından Deniz Kuvvetleri Komutanlığına teslim edildi.

    SON DAKİKA: Denizlere Anadolu damgası Yüzen kale göreve hazır...

    TCG Anadolu, İstanbul Tuzla'daki Sedef Tersanesi'nin ana yükleniciliğinde inşa edildi. Yerlilik oranı yaklaşık yüzde 70 olan projede 131 alt yüklenicinin yanı sıra üniversiteler ve araştırma merkezleri görev aldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dünyada bu ölçekte gemiye sahip olan 12 ülke bulunuyor. TCG Anadolu, Türk donanmasının gücüne güç katacak ve caydırıcılığını artıracak.

    SON DAKİKA: Denizlere Anadolu damgası Yüzen kale göreve hazır...

    Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli, geldiği tören alanında CNN TÜRK Özel Haberler Şefi Fulya Öztürk'e "Çok gururluyuz." açıklamasında bulundu.

    MİLLİ SİHA'LARA ÜS OLACAK

    TCG Anadolu, üzerine iniş-kalkış yapacak SİHA'larla dünyanın "ilk SİHA gemisi" olacak. Bunun için de Baykar tarafından kanatları katlanabilen Bayraktar TB3 SİHA geliştiriliyor. Ayrıca gemiye yine Baykar tarafından geliştirilen muharip insansız uçak sistemi Bayraktar KIZILELMA ve Türk Havacılık ve Uzay Sanayii tarafından geliştirilen HÜRJET Hafif Taarruz Uçağı'nın iniş-kalkış yapabilmesi için çeşitli çalışmalar devam ediyor.

    TCG Anadolu; Ege, Akdeniz ve Karadeniz'de asgari 1 tabur büyüklüğündeki bir kuvveti ana üs desteği gerektirmeksizin, kendi lojistik desteği ile kriz bölgesine intikal ettirebilecek kapasitede bulunuyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    SON DAKİKA: Denizlere Anadolu damgası Yüzen kale göreve hazır...

    BAKAN AKAR: BU GEMİ DE SİLAHLI KUVVETLERİMİZE GÜÇ KATACAK

    Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da Fulya Öztürk'e yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

    "Bugün önemli ve anlamlı bir gün. Uzun zamandan beri çalışmalarımız sürmekte. Bugün meyvelerini alacağız.

    Daha düne kadar piyade tüfeğimiz dahi başkalarınınkini kullanırken bugün kendi uçağımızı yapar hale geldik. Bizim temennimiz silahlı kuvvetlerimizin güçlenmesi. Bütün komşularımızın haklarına saygılıyız. Bizim amacımız ülkemizin hak ve menfaatlerini korumak. Aynı zamanda bunları yapmak için üstün teknolojiye dayalı araç ve sistemlerle Mehmetçiğe güç katmak. Bu süreç burada durmayacak, bu bir aşama.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Görev yeri esnek olacak. Yunanistan başta olmak üzere bütün ülkelerle ilişkilerimizi dostane, diyalog yoluyla sürdürmek. Yunanistan'la gayet olumlu bir atmosfer var, bunu sürdürmek istiyoruz.

    Bu her zaman tabii afetlerde, dost ülkeler dahil, hem insani hem sağlık konusunda nitelikli bir gemiden bahsediyoruz. Bütün alanlarla bunu kullanmamız mümkün. Cin şişeden çıktı, Türkiye büyük Türkiye." 

    SON DAKİKA: Denizlere Anadolu damgası Yüzen kale göreve hazır...

    BERABERİNDE 94 ARAÇ TAŞIYABİLECEK

    TCG Anadolu, 231 metre uzunluğa ve 32 metre genişliğe sahip bulunuyor. Tam yük deplasmanı en fazla 27 bin 436 ton olan gemi, bu haliyle en az 20,5 knot azami sürat ve 16 knot ekonomik süratle görev yapabiliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ekonomik sürati ile tam yükte en az 9 bin deniz mili seyir siasına sahip TCG Anadolu'nun içindeki su alabilen havuza her biri 1 tank taşıyan 4 mekanize çıkarma gemisi girebiliyor.

    Gemi, araç güvertelerinde 13 tank, 27 zırhlı amfibi hücum aracı (ZAHA), 6 zırhlı personel taşıyıcı, 33 muhtelif araç, 15 römork olmak üzere toplamda 94 araç taşıyabiliyor.

    Geminin uçuş güvertesinde 10 helikopter veya 11 adet SİHA konuşlandırılabilecek, hangarda ise 19 helikopter veya 30 SİHA taşınabilecek. Gemi, 1223 personele ev sahipliği yapacak. Gemide, tam teşekküllü hastane imkanı ve 2 ameliyathane de bulunuyor.

    SON DAKİKA: Denizlere Anadolu damgası Yüzen kale göreve hazır...

    TBMM Başkanı Mustafa Şentop tören alanına geldi.

    SELÇUK BAYRAKTAR: GÖRÜNCE GURUR DUYDUM

    Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar da tören öncesi CNN TÜRK'te açıklamalarda bulundu. Bayraktar, şunları kaydetti:

    "Daha önceden gemiyi görmüştük ama bitmiş halini görünce, yakından bir daha görünce çok devasa boyutta olduğunu fark ettim.

    Ufak çocukların büyük oyun parklarına girdiği gibi sevindiğindeki duygu sardı. Böylesine muazzam bir eserin Türk mühendisliği ve tersaneciliğiyle üretilmiş olması, radar, insansız hava araçlarının milli olarak geliştiriliyor olması ülkemiz mühendisliği adına büyük gurur duydum.

    SON DAKİKA: Denizlere Anadolu damgası Yüzen kale göreve hazır...

    Bu eserleri yan yana koyunca TEKNOFEST'ten daha büyük coşku. Özellikle bitmiş hali beni çok etkiledi. Çok değişmiş, tanıyamadım.

    Dünyada ilk defa SİHA kısa pistli gemiye konuşlanmış olacak. 2023'te TB3 ilk uçuşunu yapacak, 2024'te gemiye konuşlandırılacak. Dünyada da kavramsal olarak TB3 lider durumda. 1 sene sonra ABD, sonra İsrailliler TB3 konseptinde uçak yapacaklarını söylediler. 2025'te de inşallah Kızılelma gemiye konuşlanacak.

    Sabit kanatlı platformu gemiye konvansiyonel şekilde indirmek maliyet ve güvenilirliği artırmış oluyor. Helikopter gibi platformda zarfınız kısıtlanıyor, bakım maliyetleri artıyor. Bayraktar TB3 o yüzden özel. Gemi mobil, gemiden binlerce kilometre öteye gidebiliyor, vurucu gücü aktarıyor.

    Kızılelma insansız savaş uçağı olarak gemiye konuşlandırılmış ilk gemi olacak. Kısa pistli gemilere insansız hava uçağının konuşlandırılması kuvvet çarpımı yapacak, muharebede devrim yapacak. Farklı farklı denemelerimiz olacak ve Kızılelma'yı seri üretime hazırlıyoruz.

    Türk savunma sanayinin en büyük oyun değiştirici olmasının sebebi de hızlı ilerliyor olması. Konvansiyonel sistemlere çalışıyor olsak geride kalırdık."

    SON DAKİKA: Denizlere Anadolu damgası Yüzen kale göreve hazır...

    BAKAN VARANK: 'AYNISINDAN BİZE DE YAPAR MISINIZ?' DİYEN ÜLKELER VAR

    Tören öncesi CNN TÜRK'e konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ise "Bu gemi dünyada ilk kez SİHA-İHA gemisi olarak kullanılacak. Dünyadan da büyük ilgi çekiyor. "Aynısından bize de yapar mısınız? diyen ülkeler var." dedi. Bakan Varank, şöyle konuştu:

    "Türkiye'nin dünyadaki varlığı için önemli bir gün. En büyük savaş gemisini donanmamız teslim alacak. Çok strateji bir platform diyebiliriz. Bu gemi SİHA-İHA gemisi olarak kullanılacak. Çok önemli bir gücü TSK'ya kazandırmış olacak. Radarlarından savunma sanayi silahlarına kadar bu gemiye entegre edildi, müthiş kabiliyet kazandırıyor.

    Bu gemiyle ilgilenen başka ülkeler var. Savunma sanayi Cumhurbaşkanımızın liderliğinde çok önemli noktaya geldi. Sivil sektörlerde de müthiş kabiliyetler kazandık. Avrupa'nın en teknolojik balıkçı gemilerini Türkiye üretmeye başladı.

    Bu geminin tasarımını yurt dışından almıştık. İspanya'dan aldık. Bugün bizim tersanelerimize bu gemiyi yap dediğimizde tasarıma ihtiyaç duymadan kendimiz tasarım yaparak bu gemiyi üretebiliriz. Tasarımını alıyoruz, ekipmanlarını yurt dışından almak zorunda kalıyoruz. Tasarımından itibaren yerli yapabilecek kabiliyetteyiz. Böyle bir gemiyi yüzde 70 yerli yapabilmek, bu geminin üzerine kendi savunma sistemlerini koymanız çok stratejik kabiliyetler, dünyada bunu yapabilen ülkeler arasına girdik."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow