Sürücülere "yol hipnozu" uyarısı
Emniyet Genel Müdürlüğü, dikkat dağınıklığına yol açarak kazalara neden olabilen "yol hipnozu"na karşı sürücüleri uyardı. Peki bu ne demek? Nasıl önlemler alınmalı? Detaylar haberimizde.
Kazalara neden olan ihmalleri sıraladı. Yol hipnozuna ayrı bir parantez açtı. Detaylarını anlattı.
Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Başkan Yardımcısı Ümit Mutlu sürücüleri “yol hipnozuna” dair uyardı. Alınabilecek önlemleri sıraladı. Yeni model araçlarda zorunlu olan sisteme değindi.
Mutlu, “2024 Yılında trafik kazalarında maalesef 6 bin 351 vatandaşımız kaybettik. Trafik kazalarının nedenleri arasında ilk sırada aşırı hızlı araç kullanımı gelmektedir. Diğer bir önemli kaza nedeni ise arkadan çarpma sonucu meydana gelen trafik kazaları. Kazaların %11’i arkadan çarpma sonucu gerçekleşmiştir. Yol hipnozu sürücünün uzun süre aynı koşulda benzer yollarda araç kullanması şeklinde dikkat dağılması ve farkındalığın azalması durumu. Bu durumla özellikle gece saatlerinde monoton yol koşullarında ya da düz ve kıvrımsız yollarda daha sık karşılaşılmaktadır. Sürücülerin uzun mesafeli araç kullanımı öncesinde dinlenmeleri ve uykularını almış olarak yola çıkmaları büyük önem taşımaktadır. 6 Temmuz 2022 tarihinden itibaren yeni üretilen araçlarda sürücü dikkat ve dağınıklık sistemi yayınlandı. Aynı zamanda 7 Temmuz 2024’ten itibaren üretilen araçlardaysa gelişmiş sürücü dikkat dağınıklığı uyarı sisteminin bulunmasının zorunlu kılındı” ifadelerini kullandı.
Başkan Yardımcısı Mutlu, Emniyet Genel Müdürlüğünün trafikteki hedeflerini de sıraladı.
Mutlu, “Trafik kazası kaynaklı ölümlere 2030 yılına kadar yarı yarıya azaltmak ve 2050 yılı itibari ile de sıfıra indirmek için çalışıyoruz” şeklinde konuştu.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
13 MAYIS ELEKTRİK KESİNTİSİ: İstanbul’da elektrikler ne zaman gelecek? BEDAŞ elektrik kesintisi 8 saate kadar çıkacak!
TOKİ ADANA KURA SONUÇLARI İSİM LİSTESİ: TOKİ Adana kura çekimi bitti mi? TOKİ Adana Çukurova, Seyhan, Yüreğir, Ceyhan) kura çekimi!
HABER... Adım adım Terörsüz Türkiye!
Terörsüz Türkiye'de önemli viraj! Terör örgütü PKK'nın silah bırakma süreci nasıl olacak? Abdulkadir Selvi yazdı
HABER... Barış diplomasisi: Adres İstanbul!