Tarımın yol haritasında ne olacak? "Dijital hal sistemi, kent tarımı düzenlemesi"
Son yıllarda hayvancılıktaki en önemli sorunlar arasında çoban bulunamaması var. Peki bu sorun nasıl çözülecek? Türkiye'nin tarım ve hayvancılıkta yol haritasına katkı sağlaması için yapılan Tarım Şurası sonrasında bazı öneriler öne çıktı. Onlar arasında çobanlık için sosyal güvence imkânlarının sağlanması, mesleki yeterliliklerinin belirlenmesi ve "çoban akademilerinin" kurulması yer aldı. Ama sadece bu değil; hal sisteminden, su tasarrufuna kadar pek çok başlıkta öneri ve kararların da çerçevesi çizildi.
ÇOBAN BULAMAMA SORUNU NASIL ÇÖZÜLECEK?
"Hayvancılık işletmelerinin nitelikli işgücü ihtiyacını karşılamak amacıyla çobanlık için sosyal güvence imkânları sağlanmalı, mesleki yeterlilikleri belirlenmeli, 'çoban akademileri' ve uygulamalı eğitim merkezleri kurulmalı" önerisi Tarım Orman Şûrası sonrası açıklanan kararlarda yer aldı. Şura sonrasında tarım ve hayvancılıkta Türkiye'nin yol haritasının nasıl şekillenmesi gerektiği 86 başlıkta toplandı.
"DİJİTAL HAL SİSTEMİ, KENT TARIMI DÜZENLEMESİ"
Bir diğer başlık hal sistemi ile ilgili oldu. "Dijital hal sistemi" ile meyve-sebze, kuru gıda gibi et ve et ürünleri halleri kurulmalı" denildi.
Ve küresel gelişmelerin tarıma etkisi: jeopolitik değişimler, küresel krizler ve savaşların gıda fiyatları ve arzında oluşturabileceği fırsatlar ve tehditlere karşı önlem alınmalı vurgusu yapıldı.
Dünyada yasaklanan bitki koruma ürünlerinin Türkiye'de de yasaklanması gerektiği vurgulandı. Gıdalardaki antibiyotik ve pestisit kalıntısının önlenmesi için çok disiplinli ve etkin mücadele sağlanmalı, ulusal tek sağlık politika ve stratejileri için mevzuat ve altyapı çalışmaları gerçekleştirilmeli vurgusu da yapıldı.
“Kent tarımı" ve dikey tarım ile ilgili düzenlemelerin yapılması gerektiği de bir kez daha yer aldı planlar arasında. Ve yapay zeka kullanımı... Sürdürülebilir orman yönetimi için yapay zekâ destekli izleme ve değerlendirme sistemi kurulmalı, uydu verileri ve yapay zekâ destekli ekosistem izleme ağları genişletilmeli denildi.
2030'A KADAR SU TASARRUFU HEDEFİ NE?
Su tasarrufu da önemli başlıklar arasında yer aldı. 2030 yılına kadar kişi başı günlük su kullanımı 150 litreden 120 litreye düşürülmeli denildi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Eliyle beslediği sincap, peşini bırakmadı
Şeyda Yılmaz’ı şehit eden katil Yunus Emre Geçti'nin karakoldan kaçış anları ortaya çıktı
HABER... Burası İstanbul'un kalbi! Fotoğraf bugün çekildi: 2 bloklu sitede 50 daire var...
Anne ve iki çocuğunun şüpheli ölümü: Sır perdesi aralanıyor! Baba uyanmamaları için bunu yapmış
Diplomasinin merkezi Türkiye! Avrupa'ya net mesaj