hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tehdit ciddi: 7 büyüklüğünde deprem olabilir! 3 kıta hareketinin kesişim noktası

    KAYNAKCNN TÜRK

    6 Şubat depremlerinde en büyük hasarı hiç şüphesiz Hatay aldı. Binlerce bina yıkıldı, on binlerce can toprak oldu. Ama uzmanlar kırılmayan Ölüdeniz Fayı üstünde duruyor ve tehdit ettiği kentlerden biri de Hatay. Deprem uzmanları fayın kırılması halinde 7'nin üzerinde deprem oluşturabilecek bu fay hattı için "Önlemlerin şimdiden alınması şart" diyor. Jeoloji Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Pampal, detayları CNN TÜRK canlı yayınında anlattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Prof. Dr. Süleyman Pampal, şunları kaydetti:

    "ÖLÜDENİZ FAYINA STRES YÜKLENDİ"

    Amik Ovası dünyada çok nadir görülen bir kavşak noktası. Arap levhası hemen doğuda. Batıda Afrika levhası, Kuzey'de Anadolu levhasının kesişme yeri burası. Yani hareketli kabuk parçalarının, levhalarının kavşak noktası ve Doğu Anadolu Fayı ile Ölüdeniz Fayı, bu Amik Ovası'nın bulunduğu bölgede karşı karşıya geliyor. Birbirinin devamı niteliğini kazanıyor. Şimdi Ölüdeniz Fayı'na kadar kırıldığı için, muazzam bir enerji yüklendiği için, bir de orada Antakya Fayı kırıldı Kıbrıs Fayı'na doğru. Anadolu'yla Afrika'nın sınırını oluşturan üçünün kesiştiği yerde bitti deprem. Yani fayın kırıldığı kesim orada bitmiş oldu. Kuzeye doğru Çelikhan'a doğru gitti. Şimdi Güneye doğru tabii ki Ölüdeniz Fayı'na muazzam bir enerji transfer etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tehdit ciddi: 7 büyüklüğünde deprem olabilir 3 kıta hareketinin kesişim noktası

    "FAY KIRILIRSA TEKRAR YIKICI BİR DEPREM YAŞANABİLİR"

    Her 50-60-70 yılda bir Ölüdeniz Fayı yani tarih Abu'l-Farac tarihi ve Urfalı Mateos'un bu bölgeyle ilgili tarihleri var. Bu tarihleri okuduğunuz zaman en çok depremin 579, 865, 1054, 1092, 1114, 1157, 1169, 1200, 1269, 1822, 1879 daha arada var da yazmıyor. En son 1872'de olmuş. (Ortalama kaç yıl arayla gerçekleşiyor?) Onu söylemek o kadar kolay değil. Sadece tarihsel depremlere dayanarak bir tekrarlanma süresi tahmini yapmak kaba bir tahmin olur paleosismolojik çalışmalarla. Güncel dönemde çok yıkıcı deprem yok. O bizi daha çok korkutuyor. 50-60-70 yılı geçmiyor Hatay'ın maalesef Ölüdeniz Fayı'nın güneye doğru kırılma süresi. O bakımdan bizi korkutuyor. Amik Ovasından batıya doğru giden kol Kıbrıs yayı. Orada kırılma olabilir mi? Olur ama Asıl şimdi Amik Ovası'ndan güneye doğru Suriye yönünde Lübnan, İsrail, Kızıldeniz'e kadar olan kesimin kuzey ucunun kırılma ihtimali oldukça yüksek. Tartıştığımız konu bu. Bu bölge, bu fay 7-8 arası büyüklüğünde depremler üretiyor. Kırıldığı takdirde kesinlikle 7'den büyük bir deprem üretecektir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tehdit ciddi: 7 büyüklüğünde deprem olabilir 3 kıta hareketinin kesişim noktası

    "ÖLÜDENİZ FAYI İÇİN ÖNLEMLER ŞİMDİDEN ALINMALI"

    Ben depremden sonra da bunu dile getirmiştim. Hatay maalesef Kahramanmaraş'ın depreminde yıkıldı. Kahramanmaraş'ın içinden geçip güneye devam eden Ölüdeniz Fayı henüz kırılmadı diye. Aynı fikirdeyim ve bundan sonra maalesef sırada bu kesim var, Hatay. O bakımdan bir an önce Hatay'ı bu gelecek depremlere karşı da bir deprem olmayabilir. Birbirini izleyen zincirleme gidiyor, Kuzey Anadolu Fayı'nda olduğu gibi. Burada da öyle olabilir. O bakımdan bir an önce Hatay'ın bu depremlere hazırlanması gerekiyor. Amik Ovası'nda yapılaşma devam edecekse ki yıkıldı, tamamen yıkıldı yapılar. Burada zemine uygun yapı tipi belirlenip bu yapıların yani hafif, az katlı yapıların yapılması gerekiyor. Yani kültürel mirasın muhakkak tekrar canlandırılması, restore edilmesi başka yerde olmaz, burada olacak. Ama doğru düzgün yapılması gerekiyor, onu vurgulamak gerek.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow