hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Trakya barajlarında doluluk oranı ne durumda? Yer altı sularında kriz devam ediyor!

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    KAYNAKCNN TÜRK

    İstanbul'a da su veren ve kuraklık riskiyle karşı karşıya kalan Trakya barajlarından iyi haber var. Kış yağışlarının etkisiyle birlikte barajdaki doluluk oranı %70'lere ulaştı.

     

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer ''Barajlardaki doluluk oranı da geçen yıl %7'lerdeydi. Bölgemizdeki barajlardaki Kazandere, Papuçdere, İstranca Barajlarındaki doluluk oranları %7'lerdeydi.'' dedi.

    Ama o günler geride kaldı. Kış yağışları etkisini gösterdi. Trakya'ya su sağlayan barajlarda doluluk oranı arttı.

    Tecer, ''Bugün o doluluk oranı %70'lere ulaşmış durumda. Bu rakamlarla 2020 yılından itibaren aslında doluluk oranlarında yakaladığımız en yüksek 2. seviye. 2022 yılını hariç tuttuğumuz zaman 2020'den itibaren bu kadar doluluk oranına ulaşılmamıştı.'' dedi.

    Trakya barajlarında doluluk oranı ne durumda Yer altı sularında kriz devam ediyor

    Tecer, ''Yağışların yüzde 10 ila 13'ü oranında bir miktar su yer altı sularına karışıyor. Böyle yağan yağmurlarla bir sene bol bir yağış geçirilmesiyle bu bölgedeki tükenen yer altı sularının telafi edilmesi mümkün değil.'' ifadelerini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Trakya barajlarında doluluk oranı ne durumda Yer altı sularında kriz devam ediyor

    YERALTI SULARINDA KRİZ SÜRÜYOR

    Hakan Tecer, ''Yer yer 600 metrelere kadar inmiş durumda. Bizim kampüsümüzde bile 450 metreden su çekeri hale geldik. Düşünün 50-60 metrelerden suya ulaşılabiliyordu bu bölgelerde. Artık 300 metrelerin altında herhangi bir bölgede suya ulaşmamız mümkün değil.'' şeklinde konuştu.

    Prof. Dr. Tecer, ''Su tüketiminde tasarrufa yönelmemiz lazım. Yağmur hasatı yapmamız gerekiyor. Ve en önemlisi de tarımsal sulamada, vahşi sulamadan vazgeçmemiz lazım.'' dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow