Trakya kuraklıkla boğuşuyor

Trakya'da kuraklık hem yer üstü hem de yeraltı suyunu etkiledi. Barajlarda doluluk oranı düşerken, kullanılan yeraltı suyu arttı. Namık Kemal Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halim Orta, önlem alma konusunda uyarırken, Milli Kuraklık Merkezi kurulması için çağrıda bulundu.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Trakya kuraklıkla boğuşuyor. İçme ve sulama amaçlı kullanılan barajlarda doluluk oranı 2022'ye kıyasla yüzde 12 düştü. Problem sadece yer üstünde değil, yer altında da devam ediyor.

Kuraklıktan en çok etkilenenlerse hasat bekleyen çiftçiler oldu. Peki çözüm için ne yapılmalı?

Trakya kuraklıkla boğuşuyor

Namık Kemal Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halim Orta, “Yeraltı suyunun bilinçsiz ve hızlı tüketimine devam ettik. Şu anda tam da böyle kriz dönemlerinde, kuraklık dönemlerinde kullanabileceğimiz bu yer altı su kaynaklarında da seviyeler çok düştü. Şu günlerde de yazlıkların başta ayçiçeği olmak üzere korkunç verim ve kalite düşmeleri var. Öyle ki bölgede, Trakya'da örneğin, şu anda birçok arazi biçme parasını karşılamayacağı için çiftçiler tarafından sapları kıyılarak toprağa karıştırılıyor. 30-40 kilogram dekarlarda verimler söyleniyor. Milli Kuraklık Merkezi'nde çok geciktik, ivedilikle kurmamız lazım bunu. Yer üstü su kaynaklarını yani o kış yağışlarını depolayıp onları zor zamanlarda kullanacağımız, ekosistemi bozmayan, küçük ölçekli gölet ve barajları, köy bazında veya organize sanayiler için gerekli olan su ihtiyacını karşılamak amacıyla hayata geçirmemiz lazım” ifadelerini kullandı.

Sıradaki Haberadv-arrow
Sıradaki Haberadv-arrow