hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Süryani Ortodoks Patriği ilk kez Türkiye'ye geldi, CNN TÜRK'e konuştu

    KAYNAKCNN TÜRK

    11 ili vuran depremlerin ardından Türkiye'ye geçmiş olsun ziyaretleri sürüyor. Son gelen isim dünyadaki tüm Süryani Ortodoksların ruhani lideri oldu. Pazartesi günü Antakya'da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir araya gelen Süryani Ortodoks Patriği İğnatius II. Efrem, CNN TÜRK'e konuştu. Serdar Korucu'nun sorularını yanıtlayan Patrik, "Türk halkına onlar için dua ettiğimizi göstermek için geldim" dedi. Şam'da yaşayan Süryani Ortodoks Patriği, Suriye ile normalleşme süreci ile ilgili olarak da "Türkiye ve Suriye halklarını birbirlerini sevmekten alıkoyan hiçbir sebep yok. İki hükümet de barış ve halklarının hayal ve hedeflerini gerçekleştirme gayeleri için çabalamalı" ifadelerini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Süryani Ortodoks Patriği İğnatius II. Efrem, Türkiye’ye ilk kez deprem felaketinin ardından geçmiş olsun ziyareti için geldi. CNN TÜRK için Serdar Korucu'nun sorularını yanıtlayan Süryani Ortodoks Patriği, deprem haberini alır almaz Türkiye ve Suriye’deki depremzedeler için dua etme çağrısı yaptığını söyledi. "O gün benimle birlikte deprem mağdurları için muhtemelen on binlerce kişi dua etti" dedi.

    Türkiye'ye gelme nedenini, "Bu benim görevim ve yükümlülüğüm" diye anlatan Patrik İğnatius II. Efrem, "Türkiye'ye sadece kendi halkımı ziyaret etmeye gelmedim. Türk halkına onlar için dua ettiğimizi, yanlarında olduğumuzu göstermek için geldim" ifadelerini kullandı.

    Patrik olarak Türkiye'ye ilk kez geldiğini fakat daha önce episkopos ve rahip olarak ziyarette bulunduğunu söyleyen Patrik İğnatius II. Efrem, "Türkiye bana yabancı bir ülke değil. Büyük dedelerim Nusaybin'in bir köyünden ama doğma büyüme Suriyeliyim. Daha iyi bir vesileyle gelmeyi umuyordum. Topluluğumuzun yeni inşa ettiği kilisenin açılışı için ziyaret edecektim. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve diğer yetkililerle bu açılış törenine katılmayı planlıyordum ama bu gerçekleşmedi" ifadelerini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Adıyaman’da korkunç bir yıkım gördüm. Kiliselerin ve camilerin yok olduğunu gördüm. Bazı tarihi eserlerin yıkılması üzücü" diyen Patrik, binaların yeniden inşa edileceğini ancak asıl can kayıplarının üzücü olduğunu söyledi, halkın psikolojisinin bu yaşananlardan çok derinden etkilendiğinin altını çizdi. Süryani Ortodoks Patriği, “Topluluklar, kiliseler, dini müesseseler, ülkeler ve hükümetler olarak bu etkileri de hesaba katmalıyız" diye ekledi.

    Türkiye ve Suriye'nin Süryanice "athro" yani "ata toprağı" demek olduğunu söyleyen Patrik, Halep'teki durum için "Yürekleri sızlatan bir manzarayla karşılaştım. Suriye'nin Kuzeyi'nde can kaybı 5 binden fazla. Yüzlerce bina çöktü. On binlerce kişi evsiz kaldı" dedi. Savaş döneminde şehrin büyük bir yıkım yaşadığını hatırlatan Patrik, "Bildiğiniz gibi Halep, savaş sürecinde en çok zarar gören şehirlerden biri oldu. Hem kuşatma hem de yapılan zulüm yüzünden. Şehirde büyük hasar var" diye ekledi.

    "ŞAM VE ANKARA YÖNETİMLERİ BARIŞ İÇİN ÇABALAMALI"

    "Deprem öncesinde iki hükümet arasında bir yakınlaşma girişimi vardı. Bu benim için mutluluk verici" diyen Süryani Ortodoks Patriği İğnatius II. Efrem, "2011 öncesi gibi iş birliği yaptıklarını görmek istiyorum. O zaman çok yakındık. Deprem istediği yeri vurur. İnsanlar sınırın kuzeyinde mi güneyinde mi bakmaz. Bizi hem acı hem de daha iyi bir gelecek umudu etrafında birleştirdi. Türkiye ve Suriye halklarını birbirlerini sevmekten alıkoyan hiçbir sebep yok" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Halkların birbirini sevmesi, birbiri için dua etmesi ve birbirine yardımcı olması gerektiğini belirten Patrik, "Hükümetlerimiz için de dua etmeliyiz. İki hükümet de barış ve halklarının hayal ve hedeflerini gerçekleştirme gayeleri için çabalamalı. Birbirimize saygı göstermeli ve yardım eli uzatmalıyız" diye konuştu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow