hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türkiye AKKA'yı askıya aldı

    Türkiye, NATO ülkelerinin soğuk savaş döneminde imzaladığı Avrupa Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Antlaşması’nı askıya aldı. Peki bu karar ne anlama geliyor?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    1990 yılında NATO ve Varşova Paktı’nda yer alan ülkelerin silahlanmasını kontrol etmek amacıyla imzalanmış olan Avrupa Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Antlaşması ile üye devletlerin sahip olabileceği tank, topçu, zırhlı muharebe araçları, savaş uçakları ve helikopterlerin sayısına sınırlar getirmişti.

    Rusya’nın 2023 yılında anlaşmadan çekildi. Bu durumda NATO üyesi birçok ülke anlaşmayı askıya almaya başlamıştı.

    Türkiye'de o tarihte buna ilişkin yaptığı açıklamada, AKKA’nın temellerine ve esas ilkelerine duyulan ihtiyaç devam ettiği, Türkiye’nin konuya ilişkin temaslarını tüm taraflarla sürdüreceği ifade edilmişti.

    Açıklamada, "İçinden geçmekte olduğumuz olağanüstü dönemde, silahların kontrolü, silahsızlanma ve yayılmanın önlenmesi düzenlemelerinin tam olarak uygulanmasına geri dönülmesi uluslararası güvenlik bakımından her zamankinden daha da büyük önem taşımaktadır" vurgusu yapılmıştı.

    Türkiye’de anlaşmayı resmen askıya aldı. Anlaşmayı askıya alan Cumhurbaşkanlığı kararı Resmi Gazete’de yayımlandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Resmi Gazete’de yayımlama sonrası anlaşmadan Türkiye’nin çekildiği iddialarına Dışişleri Bakanlığı ‘çekilme yok’ dedi

    Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli’nin bu konudaki sorulara verdiği yanıta göre, NATO’da ortak bir karar alınsa da antlaşmayı askıya alma kararının yürürlüğe gireceği tarihi her müttefik kendi ulusal mevzuatları çerçevesinde belirliyor.

    AKKA'ya taraf müttefiklerin büyük çoğunluğunca da askıya alma kararı yürürlüğe girdi. Yani bu Türkiye’nin tek başına aldığı bir karar değildi.

    Ayrıca Türkiye’nin Rusya gibi antlaşmadan çekilmediğini askıya aldığı vurguladı. Askıya alındığında bu kararın geri alınabilir olduğunun altı çizildi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haber adv-arrow