Türkiye-Mısır ilişkileri normalleşiyor
2013'ten beri diplomatik gerginlik yaşayan Türkiye ve Mısır, normalleşme sürecinde yeni bir adım attı. İki ülke 10 yıl sonra karşılıklı büyükelçi atadı.
Türkiye ve Mısır arasındaki diplomatik ilişkiler büyükelçilik seviyesine çıktı. İki ülke karşılıklı büyükelçi atama süreci tamamladı.
Amr el-Hamami, Mısır'ın Ankara Büyükelçisi olarak görevlendirildi. Büyükelçi Salih Mutlu Şen’de Kahire’de görev yapacak. Böylece iki ülke 10 yıl sonra karşılıklı büyükelçi atadı.
Atamaya ilişkin kararname, Cumhurbaşkanı Abdülfettah Es-Sisi'nin imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlandı. Hamami, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler büyükelçilik düzeyine çıkarılmadan önce Ankara’da maslahatgüzar olarak görevini sürdürüyordu.
Mısır’da 3 Temmuz 2013'te Mursi iktidarına karşı gerçekleşen askeri darbeye Türkiye’nin gösterdiği tepki ikili ilişkilerin hızlıca gerilemesine yol açmıştı. Büyükelçiler karşılıklı olarak geri çekilmiş ve böylece diplomatik ilişkilerin seviyesi düşürülmüştü.
Yıllar sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kasım 2022’de Katar’da Dünya Kupası’nın açılışında, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Es-Sisi ile selamlaşıp tokalaştı. Bu tokalaşma iki ülke arasında 9 yıl sonra en üst düzey görüşme oldu.
Normalleşme sürecindeki yavaş adımlar, kilit rol oynayan bu görüşme sonrasında, dışişleri bakanlıkları seviyesinde hız kazanmıştı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SOLOTÜRK Malatya semalarında gösteri uçuşu gerçekleştirdi
Metrobüs kazasında hayatını kaybeden Ebru Heper'e veda
13 MAYIS ELEKTRİK KESİNTİSİ: İstanbul’da elektrikler ne zaman gelecek? BEDAŞ elektrik kesintisi 8 saate kadar çıkacak!
TOKİ ADANA KURA SONUÇLARI İSİM LİSTESİ: TOKİ Adana kura çekimi bitti mi? TOKİ Adana Çukurova, Seyhan, Yüreğir, Ceyhan) kura çekimi!
HABER... Adım adım Terörsüz Türkiye!