Türkiye'de akıllara kazınan maden faciaları
Bartın’daki facia, akıllara Türkiye’de yaşanan diğer maden ocağındaki patlamalarını getirdi. Göçük ve yangınlarda 3 binden fazla madenci yaşamını yitirdi. O acılar bir daha yaşanması diye tekrar hatırlayalım.
1941'den bugüne kadar Türkiye'nin birçok bölgesindeki kömür ve diğer maden ocaklarında pek çok grizu patlaması meydana geldi. Göçük ve yangınlarda üç binden fazla işçi hayatını kaybetti. Kazalarda 100 bini aşkın kişiyse yaralandı.
1983'TE 103, 1980'DE 68 İŞÇİ GRİZU PATLAMASINDA ÖLDÜ
Akıllara kazınan o façalardan biri, tarihler 7 Mart 1983'ü gösterdiğinde meydana geldi. Zonguldak Armutçuk'ta patlama oldu. Grizu patlaması 103 işçinin canını aldı.
1990 yılında ise Amasya'da da bir patlama oldu. Grizu bu kez 68 maden işçisini yaşamdan kopardı. İki yıl sonra Türkiye'nin yüreği bir kez daha yandı. Bu kez adres Zonguldak Kozlu idi. 263 maden işçisi patlamada can verdi.
Üç yıl sonra Yozgat'ın Sorgun ilçesinde 37, 2004'te Kastamonu Küre'deki madenden çıkan yangında 19 kişi hayatını kaybetti. Aradan 2 yıl geçmişti ki bu kez Balıkesir Dursunbey'de patlama oldu. Grizu maden ocağındaki 17 işçiyi yaşamdan kopardı. Bu kazayı 2009 yılında Bursa'daki grizu patlaması izledi. Bu kez facianın bilançosu 19 ölüydü.
ZONGULDAK'TAKİ PATLAMADA 263 CAN ALDI
17 mayıs 2010'da Zonguldak Kozlu'daki grizu patlamasında maden 30 işçiye mezar oldu. 21 yıl sonra Zonguldak Kozlu'da ikinci bir patlama meydana geldi. Takvim yaprakları 8 Ocak 2013'ü gösterdiğinde 8 madenci can verdi.
SOMA FACİASI: 301 MADENCİ ÖLDÜ
Akıllardan silinmeyen bir diğer facia ise Manisa Soma'da meydana geldi. 13 Mayıs 2014'teki grizu patlaması sonrası maden ocağında yangın çıktı. Yürek dağlayan olayda tam 301 emekçi yaşamını yitirdi. Facia, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en çok can kaybıyla sonuçlanan iş ve madencilik kazası olarak kayıtlara geçti. Aynı yıl Karaman Ermenek'teki maden faciasında 18 maden emekçisi su baskını sonucu mahsur kalarak can verdi.
Soma'nın acısı henüz tazeyken 2 yıl sonra bu kez facianın adresi Siirt Şirvan'dı. Bakır madeninde meydana gelen patlama 16 işçinin ölümüyle sonuçlandı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
19 MAYIS PAZARTESİ BANKALAR AÇIK MI? 19 Mayıs’ta bankalar tatil mi, EFT-Havale yapılır mı?
7 ÜNİVERSİTEYE REKTÖR ATANDI! Rektör atanan üniversiteler hangileri? Resmi Gazete 17 Mayıs 2025!
Erdoğan'dan Avrupa'ya net mesaj: Ukrayna'da barış için kritik dönemeç
Dolmabahçe satrancının perde arkası! Masada neler yaşandı? Hande Fırat yazdı...
FERİBOT İPTAL SEFERLER SORGULAMA 17 MAYIS: İDO ve BUDO feribot seferleri iptal mi oldu?