hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türkiye’nin sıfır atık mücadelesi

    7 yıl önce Emine Erdoğan'ın girişimiyle ulusal çapta başlayan sıfır atık hareketi, artık uluslararası düzeyde küresel bir marka oldu. Hatta Türkiye’nin girişimiyle 30 Mart tüm dünya için Sıfır Atık Günü ilan edildi. Türkiye’nin sıfır atık yolculuğu nasıl başladı ve nasıl ilerliyor?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde 2017'de başlayan sıfır atık hareketi, küresel bir marka haline geldi. Türkiye’nin yanı sıra 105 ülkenin eş sunuculuğuyla 30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü edildi. 7 yıl önce Türkiye’de başlayan ve küresel bir hareket halini alan sıfır atık hareketinde önemli dönüşümler yaşandı.

    Bu kapsamda, şu ana kadar 185 bin binada Sıfır Atık Yönetim Sistemi'ne geçildi, 21 milyon kişiye eğitim verildi. 498 milyon ağaç kesilmekten kurtarıldı, 819 milyon metreküp su tasarrufu, 127 milyon varil petrol tasarrufu sağlandı. 5,9 milyon ton sera gazı salınımı önlenirken enerjide 2,6 milyar kilovatsaat, depolama alanından ise 104 milyon metreküp tasarruf edildi. 59,9 milyon ton geri kazanılabilir atık ekonomiye kazandırılırken, geri dönüşümle atıklardan 185 milyar lira gelir sağlandı. 2017'de yüzde 13 olan geri kazanım oranı, 2023'te yüzde 34,92'ye çıkarıldı. Bu oranın 2035'te yüzde 60'a yükselmesi hedefleniyor.

    Emine Erdoğan sıfır atık hareketinin uluslararası boyuta taşma yolculuğunda da önemli adımlar attı. 2022 yılında Emine Erdoğan ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Sıfır Atık Projesi’nin dünyada yaygınlaştırılması için iyi niyet beyanı imzaladı. Ardından 30 Mart 2023'te Birleşmiş Milletler özel oturumda konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye’de de sıfır atık hareketinde önemli adımlar atanlarla, atıklardan sanata dönüşüm sağlayanlarla bir araya geldi ve 2023 eylül ayında Cumhurbaşkanı Erdoğan’da eylül ayında BM Genel Kurulu kapsamında Küresel Sıfır Atık Hareketi'ne katılımı sağlamak için uluslararası bireysel imzaya açılan ‘Küresel Sıfır Atık İyi Niyet Beyanı’na ilk imzayı atarak, sıfır atık gönüllüsü oldu.

    Türkiye’nin sıfır atık mücadelesi

    2024 YEREL SEÇİM SONUÇLARI İÇİN TIKLAYINIZ...

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow