hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türkiye'nin uzaydaki gözü: Göktürk-2 Uydusu

    İmece ve TURKSAT 6A başta olmak üzere Türkiye yeni uydularını uzaya göndermeye hazırlanırken, mevcutta görev yapan uydularından da üstün performans alıyor. 2012'de uzaya gönderilen Göktürk-2 uydusu 10 yıldır başarıyla görev yapıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Milli Savunma Bakanlığı, milli imkanlarla geliştirilen Göktürk-2 uydusunun uzayda 10’uncu yılını doldurduğunu açıkladı. Dünyanın etrafında yaklaşık 52 bin 800 yörünge kateden milli uyduya haberleşme konisi içerisinde herhangi bir aksama yaşanmadan erişim sağlandı ve toplamda 34 milyon kilometrekarelik bir alan kapsanacak şekilde 85 bin kare görüntüye denk gelen görüntüleme yapıldı.

    Milli uydu, hava kuvvetleri komutanlığı keşif uydu tabur komutanlığı tarafından kontrol ve komuta edildi. Göktürk-2 uzayda bulunduğu süre boyunca kalıcı ve önemli bir arıza yaşanmadı. Milli uydu görevdeyken 103 yakın geçiş durumu için 590 çarpışma ikaz mesajı alındı. Bu ikazlardan 8 tanesi için çarpışmadan kaçınma manevrası başarıyla gerçekleştirildi.

    Göktürk-2 uydusunun yörüngedeki görev ömrü 5 yıl olarak planlanıyordu. Ancak üretim kalitesi sayesinde milli uydu sınırları aştı. Yüksek radyasyona karşı dayanıklılığı, uzay ortamı etkilerine yüksek dayanıklı yapıya sahip pil ve güneş panellerinin kullanımı gibi önlemler ile 10 yıldır tam kapasite ile görevini yapması sağlandı.

    2012’DE ÇİN’DEN FIRLATILAN GÖKTÜRK-2 UYDUSU NE İŞ YARIYOR?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Milli Savunma Bakanlığının paylaştığı bilgiye göre; görüntüler TSK’nın ihtiyaçları, sivil kurum ve kuruluşların ise afet ve acil durum uydu görüntü talepleri ile üniversitelerin akademik çalışmalar kapsamındaki talepleri ücretsiz olarak karşılanıyor.



    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow