hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Van Gölü için tehlike çanları… Küçülüyor!

    KAYNAK DHA

    Türkiye'nin en büyük gölü olan Van Gölü, kuraklığın ve küresel ısınmanın pençesinde. Küçülen gölde iskeleler bile sudan çok uzakta kaldı. Uzmanlarsa gölün geleceği için pek de iyimser değil. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu değerlendirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    “Van Gölü kapalı havza, yıl içinde çekilme meydana gelirdi.” Ancak kapalı havzadaki bu çekilmelere iklim krizi eklenince Van Gölü'nde geri dönülemez bir kuraklık baş gösterdi. Küresel ısınma son 20 yılda Türkiye'nin en büyük gölünü vurdu.

    Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu konuyla ilgili, “Yağışın şekli, güneş sıklığı. Tüm bunlar değişti. Çok ciddi bir buharlaşma var. Gölün alan kaybetmesine neden oluyor” ifadelerini kullandı.

    Van Gölü için tehlike çanları… Küçülüyor

    Van Gölü kıyısındaki birçok liman-iskele artık toprak üstünde. Kıyılarda ise taşınan kumla birlikte çamurlaşma da oldu. “Liman maalesef gölün çekilmesiyle teknelerin limana girmesi mümkün değil.”

    Limanlar için belediye ve bakanlıklar limanları suyla buluşturma ve çamuru çekme işlemi yapsa da uzmanlara göre bu çözüm kısa vadeli.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow