hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yasa çıktı: Dikey mimariye fren

    KAYNAKCNN TÜRK

    Meclis'te dikey mimarinin önüne geçilebilmesi için bir yasa kabul edildi. Yatay mimariye ağırlık verilecek. Yasaya göre artık her isteyen gökdelen inşaa edemeyecek. Peki, bu durum iklimden trafiğe kadar birçok başlıkta şehirleri nasıl etkiler? CNN TÜRK Muhabiri Zeynep Karamustafa ve kameraman Serkan Emekçi, Mimar ve Kentsel Dönüşüm Uzmanı Nihat Şen'e sordu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Meclis, kentlerin siluetini bozan yüksek binalara dur diyecek bir yasayı kabul etti. Bundan böyle dikey mimari yapmak o kadar kolay olmayacak. Yasaya göre bundan böyle kat yüksekliğine firmalar karar veremeyecek. Kat sınırlarını belediye meclisleri belirleyecek. Kat sınırlaması inşaata başlanmayan planlarda uygulanacak.

    Mimar ve Kentsel Dönüşüm Uzmanı Nihat Şen, kararı olumlu bulduğunun altını çizdi ama yasanın mevcut gökdelenleri etkilemediğini belirtti.

    Özellikle İstanbul'da yüksek binalar nedeniyle le son yıllarda kar yağışı azaldı, iklim değişti. Peki, yatay mimari değişen iklimi eski haline getirir mi? Nihat Şen, "Şehrin betonlaşması o şehrin artık değişen iklim koşullarından yağışlarına kadar etkiliyor. İstanbul merkezine kar yağmaz, çevresine yağar. Bacalardan çıkan ısı, karın düşmeden yukarıda erimesine sebebiyet veriyor. İnsanlar modern hapishanede robotik yaşam şekilleri ile karşı karşıyalar. Umarım artık bundan sonra olmaz" dedi.

    Yasaya göre, eğer bir belediye belirli bir bölgeyi gökdelen alanı olarak belirlerse yeni gökdelenler görebiliriz. "Gökdelen bölgeleri şehri nasıl etkiler?" sorusuna Mimar Şen, şöyle yanıt verdi:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Otel olabilir, bir iş merkezi olabilir. Bu tip özellikleri olan binalar için müsait yerlerde bu kararı alabilir. Ancak o bölgelerde altyapı taşımayabilir. otopark, sosyal donatı, eğitim, sağlık alanlarını da etkileyebilecektir".

    Yasa Meclis'te kabul edildi. Yürürlüğe girdikten sonra doğru işleyiş için denetim sürecinin de hız kazanması gerekiyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow