hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yeni anayasa için 4 aşamalı süreç

    KAYNAKCNN TÜRK

    Cumhurbaşkanı Erdoğan, yüksek yargıdaki fikir ayrılıklarının çözümü için anayasa değişikliğini işaret etti. Peki o değişiklik nasıl hayata geçirilebilir? Değişikliğin dar kapsamlı olması ihtimali gündemde mi? Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili bu sorulara yanıt verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    “Yeni anayasa mümkün olmasa bile yargıdaki sorunu giderek anayasa değişikliği ile uzlaşma yollarını arayacağız.”

    Yüksek yargıdaki tartışmalı meselelerin ardından Erdoğan’ın verdiği bu anayasa değişikliği mesajı siyasetin gündeminde. Peki o değişiklik paketleri nasıl kamuoyunun karşısına çıkacak? Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum, 4 aşamalı süreci anlattı. Buna göre ilk adım Meclis Başkanı'nın girişimi. Sonuç alınmazsa partilerin kendi taslaklarını açıklaması 2’nci aşama.

    Yeni anayasa için 4 aşamalı süreç

    “Taslaklardan olabildiğince ortaklaştırılacak yeni anayasa taslağının teklife dönüşmesi, Meclis’te görüşülmesi ve mümkün olan en yüksek oyla kabul edilmesi çabası üçüncü aşama olur. Meclis’te 400’ü aşan bir kabul olsa bile yeni anayasanın halkın onayına sunulması da dördüncü aşama olarak ifade edilebilir.”

    Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın işaret ettiği dar kapsamlı anayasa değişikliğinin içerisinde ne olabilir? Uçum bu konuda üç başlığın öne çıktığını belirtiyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yeni anayasa için 4 aşamalı süreç

    “Birincisi Anayasa Mahkemesi’nin bireysel başvurular üzerinden özellikle son 5-6 yılda verdiği ihlal kararları sebebiyle Yargıtay, Danıştay ve derece mahkemeleriyle AYM arasında yaşanan çekişmelerin giderilmesidir. İkincisi ailenin korunmasına ilişkin genel seçimlerden önce TBMM’ye teklif olarak sunulmuş düzenleme olabilir. Üçüncü olarak yine genel seçimlerden önce TBMM’ye teklif olarak sunulmuş kadınların giyim kuşam özgürlüğünü güvenceye alan, başörtüsüne de anayasal koruma getiren düzenleme yeniden gündeme gelebilir.”

    Uçum, “AYM’nin bireysel başvurularda verdiği kararlardan kaynaklanan olağan yargı mercileriyle çekişmesinin nihai çözümü anayasada düzenleme yapmaktır” değerlendirmesinde de bulundu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow