Yılın son güneş tutulması
Yılın son gök olayı, halkalı güneş tutulması gerçekleşti. Binlerce insan ateş çemberini andıran görüntüyü izleyebilmek için özel filtreli gözlüklerle yüksek alanlara akın etti.
Yılın son güneş tutulması, nadir görülen “halkalı tutulma” şeklinde gerçekleşti bu ana şahit olmak isteyenler teleskopun başına geçti. Çin’de 6, Endonezya’da 10, Pakistan’da 20 ve Malezya’da 21 yıl sonra ilk kez halkalı güneş tutulması gözlemlendi. Tutulma Endonezya’da yerel saatle 10.15’te parçalı bir şekilde başladı, yaklaşık 4 dakika sürdü.
Yılın son gök olayı olarak nitelenen halkalı tutulma, Avustralya’dan birleşik Arap Emirlikleri’ne kadar birçok güney Asya, Okyanusya ve Orta Doğu ülkesinde gözlemlendi. Binlerce kişi tutulmanın izlenebildiği ülkelere akın etti. Bazı bölgelerde tutulma için gözlemevlerinde etkinlik düzenlendi, kendi imkanlarıyla yüksek yerleri tercih edenler gök olayını, özel filtreli gözlükler ve teleskoplarla izledi.
20 yıl sonra halkalı tutulmanın gözlemlendiği Pakistan’dan ilginç görüntüler yansıdı. Pakistanlılar, güneş tutulması ışınlarının hastalıklara iyi geldiğine inan Pakistanlılar, kendilerini ve çocuklarını güneşin altında kuma gömdü.
Hindistan’ın doğudaki Odısha eyaletinde okullar, kamu kurumları ve mahkemeler tutulma nedeniyle tatil edildi. Ancak başkent yeni Delhi’de, çok yüksek seviyelere çıkan hava kirliliği nedeniyle tutulma izlenemedi.
Halkalı güneş tutulması, Ay’ın Güneş’in önünden tam kavuşumu geçişinde güneşi tam örtmediği zaman gözlemleniyor. Ateş çemberini andıran bir görüntü ortaya çıkarıyor. Bir sonraki tutulma, Haziran 2020’de gerçekleşecek ve kuzey Asya’da gözlemlenebilecek.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Nihal ve Bahar Candan davasında şoke eden ifadeler!
HABER... Ocak görünümlü Mayıs! Fotoğraflar bugün çekildi
ÖZEL GÜVENLİK SINAV SONUÇLARI SORGULAMA: ÖGG sınav sonuçları açıklandı mı, ne zaman açıklanacak?
TAM 3 ASIRLIK! Emojinin Kökleri Tokat’ta Ortaya Çıktı: Gören Bir Daha Bakıyor...
Dikkat! Meteoroloji tek tek uyardı: 16 ilde sarı kodlu alarm!