hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yusufeli Barajı için tarihi gün

    275 metre yükseklikteki Yusufeli Barajı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katıldığı törenle açıldı. Baraj, hem büyüklüğü hem de sahip olduğu teknik özelliklerle dünya literatürüne girdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    275 metre yüksekliğe sahip Yusufeli Barajı hizmete alındı. 558 megavat kurulu güce sahip barajın ekonomiye yıllık katkısının 5 milyar TL olması bekleniyor.

    2.5 MİLYON KONUTUN ELEKTRİK İHTİYACI KARŞILANACAK

    Bu katkı ile santral kendini birkaç yıl içerisinde amorti edecek. Yıllık ortalama 1,9 milyar kilovatsaatlik elektrik üretimi ise, Antalya’nın harcadığı elektrik miktarına denk. Bir diğer deyişle, 750 bin TOGG’un ya da 2,5 milyon konutun elektrik tüketim kapasitesini tek başına karşılayacak. Baraj, Çoruh havzasındaki diğer barajlardaki elektrik üretimini de artıracak.

    10 YILDA TAMAMLANDI

    Baraj inşaatına 2012 yılında başlandı. Yaklaşık 7 bin işçi o inşaatta ter döktü. İçbükey şekilde tasarlanan Yusufeli Barajı, suyun basıncını etrafındaki yamaçlara dağıtıyor. Bendin en üstündeki genişlik 8 metreyken bu rakam tabanda 110 metreyi buluyor. İnşaat kapsamında, 5,5 milyon metreküp tünel kazıldı, 1,8 milyon metreküp beton, 93 bin ton demir, 345 bin ton asfalt üretildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Barajın su tutmasıyla Artvin-Erzurum karayolunun bir kısmı sular altında kalacak. Ulaşım ise 69,2 kilometrelik yeni yoldan sağlanacak. Yolun 58 kilometresinde ise 39 adet tünel var. Tüneller 19 köprüyle birbirine bağlanıyor.

    İnşaat kapsamında da Yusufeli ilçesinin yeri de değişti. TOKİ’nin inşa ettiği yeni konutlar ise hak sahiplerine teslim edildi. 100 katlı gökdelen yüksekliğindeki barajın inşaatı sırasında 6 bin ağaç sökülerek yeni yerlerine taşındı. Bölgeye 76 binden fazla fidan dikildi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow