Zırhlı araçlara yerli motor
Motor ve Traktör Sanayi AŞ Yönetim Kurulu Başkanvekili Nuri Albayrak, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyaçlarını yerli motorla karşılamaya başlayacaklarını söyledi. Türkiye'de yerli motor üreten tek firmanın TÜMOSAN olduğuna dikkat çeken Albayrak, "Şu anda Türk Silahlı Kuvvetleri'nde yenilenmesi gereken 5 bine yakın araç gereç motoru var. Bunların ilk aşamasına 100 araçla başladık, devamı da gelecek" dedi.
TÜMOSAN Motor ve Traktör Sanayi AŞ (TÜMOSAN) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Nuri Albayrak, 1980'de kurulan şirketin yıllık motor kapasitesinin 100 bini bulduğunu söyledi.
Şirketi aldıklarında 75 beygir güce kadar motor üretildiğini ifade eden Albayrak, "Motor güçlerini 115, 350 ve 530 beygire kadar çıkarttık. Türkiye'de yerli motor üreten tek firma TÜMOSAN'dır. Geliştirme ve üretimlerimiz sürüyor. En kısa zamanda 750 ve yukarı güçleri üretmeye çalışacağız, altyapı çalışmalarımız devam ediyor." dedi.
Bugüne kadar Ar-Ge'ye çok büyük yatırımlar yaptıklarını vurgulayan Albayrak, gelecekte bunun karşılığını görmeyi umdukları dile getirdi. Albayrak, "Öyle yıllar oldu ki TÜMOSAN zarar etti. Zararımız Ar-Ge kaynaklı olduğu için hiç üzülmedik. Ülkemize, milletimize, Türk Silahlı Kuvvetlerine büyük bir katma değer oluşturduğumuz için çok mutluyuz." diye konuştu.
İhalelerde yerli motor hassasiyeti
FNSS ile TÜMOSAN arasında imzalanan Özel Maksatlı Taktik Tekerlekli Zırhlı Araçlar Projesi Yerli Motor Tedariki Alt Yüklenici Sözleşmesi kapsamında 6x6 ve 8x8 zırhlı araçların motorlarının kendileri tarafından sağlanacağına dikkati çeken Albayrak, şunları kaydetti:
"Şu anda Türk Silahlı Kuvvetlerinde yenilenmesi gereken 5 bine yakın araç gereç motoru var. Bunların ilk aşamasına 100 araçla başladık, devamı da gelecek inşallah. Biz ürettikçe yapılacak ihalelerde yerli motora devam edecekler. Motor üretme kapasitemiz çok büyük, bize gelecek talepleri hızla organize edebilecek durumdayız. Öncelikle bu güç motorlarının Türkiye'de üretilmesi lazım. 530 beygir üzerindeki güçlerle ilgili altyapı çalışmalarına devam ediyoruz. İleride 750, 1000, 1500'e kadar inşallah çıkacağız."
Albayrak, projedeki koordinasyona bağlı olarak 12 ay içinde TÜMOSAN motorundan güç alan bir zırhlı aracın yollarda görülebileceğini bildirdi.
TÜMOSAN tarafından yüzde 98 yerlilik oranıyla geliştirilen PUSAT aracının testlerinin devam ettiği bilgisini veren Albayrak, "Motoru, güç grubu yerli, sadece çeliği yurt dışından alıyoruz. Bu da olursa yüzde 100 yerli zırhlı aracı üretmiş olacağız." dedi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR


TOKİ BAŞVURU EKRANI E-DEVLET 15 KASIM 2025 | 1+1, 2+1 TOKİ 500 bin konut başvurusu nasıl yapılır? TOKİ başvuru ücreti ve şartları!

BALIKESİR'DE 4.4 ŞİDDETİNDE DEPREM | 15 Kasım 2025 Balıkesir'de deprem mi oldu, nerede, kaç şiddetinde? Kandilli Rasathanesi-AFAD son depremler listesi!

SON DAKİKA HAVA DURUMU HABERLERİ 15 KASIM 2025 | Ankara, İzmir ve İstanbul'da bugün hava nasıl olacak? Meteoroloji uyardı: Edirne, Kırklareli, Çanakkale...

2025 Zorunlu kış lastiği kullanmama cezası ne kadar, kaç TL? Kış lastiği uygulaması kimleri kapsıyor? KIŞ LASTİĞİ UYGULAMASI BAŞLADI!

11. YARGI PAKETİ SON DURUM 15 KASIM 2025 | 11. Yargı Paketi ne zaman çıkacak, Meclis’e sunuldu mu?