Barış Manço'suz 18 yıl geçti

{ title }

SONRAKİ VİDEO

Çocukların 'Barış ağabeyi', 7'den 77'ye herkesin sevdiği ve ardında yüzlerce eser bırakan Barış Manço ölümünün 18. yılında sevenleri tarafından anıldı.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

1 Şubat 1999 tarihinde hayata gözlerini yuman Barış Manço'nun vefatının üzerinden 18 yıl geçti. Sanat yaşamı boyunca 200'den fazla besteyle 12 altın ve bir platin albüme imza atan Barış Manço, şarkılarıyla yaşamaya ve yaşatılmaya devam ediyor.

Alakasız Sohbetler grubu Barış Manço'yu böyle andı

En popüler şarkılarından, neden hep bıyık bıraktığına, Gülpembe şarkısını kimin için yazdığından, isminin nereden geldiğine kadar değinen grup, Moda'da ki Barış Manço müzesinden de güzel görüntüler ile Barış Manço'yu anlatmaya çalışmış.

Twitter'da TT oldu

Barış Manço ölümünün 18. yılında Twitter üzerinde #BarışManço hashtagli 30 bin tweet ile trend topic oldu.

Barış Mançosuz 18 yıl geçti

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Barış Manço Müzesi açıklama yaptı

İstanbul'un Anadolu yakasında bulunan ilçesi Kadıköy'ün Moda semtinde bulunan Barış Manço Müzesi, Barış Manço'nun 18. ölüm yıldönümü dolayısıyla dün saat 24:00'e kadar ücretsiz hizmet verdi.

Barış Mançosuz 18 yıl geçti

"A Capella" topluluğu ile anıldı

Geçtiğimiz günlerde Barış Manço, ölümünün 18. yılında "a capella" topluluğu "SesVerSus" tarafından verilen konserde anıldı. Enstrüman olarak sadece insan sesini kullanan "SesVerSus", Manço'nun "Kara Sevda", "Yine Yol Göründü Gurbete", "Dağlar Dağlar", "Ölüm Allah'ın Emri" gibi şarkılarını seslendirdi. Küçükçekmece Belediyesi tarafından düzenlenen etkinlik, Küçükçekmece Atakent Kültür ve Sanat Merkezi'nde gerçekleştirildi.

Barış Manço kimdir?

Barış Manço, 2 Ocak 1943'te İstanbul'da dünyaya gelmiştir. Babası Hakkı Manço, annesi ise Rikkat Uyanık'tır. Ailesi savaş yıllarında doğan oğullarına Barış ismini vermiştir. Öğrenimine Kadıköy Gazi Mustafa Kemal İlkokulu'nda başlamıştır. Türkiye'de rock müziğin öncülerinden, Anadolu Rock türünün kurucuları arasında sayılan sanatçının, müziğe başlangıcı Galatasaray Lisesi'nde olmuştur. Buradaki eğitimi sırasında müzikle ilgilenmeye başlayan Barış Manço, okuldaki arkadaşlarıyla 'Kafadarlar' adlı bir grup kurmuştur. 4 Mayıs 1959'da babasını kaybetmesi üzerine Galatasaray Lisesi'nden ayrılmış ve Şişli Terakki Lisesi'ne devam etmiştir.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Liseden mezun olduktan sonra Belçika'ya giderek Belçika Kraliyet Akademisi'ne kaydolmuştur. Burada Belçikalı şair Andre Soulac ile tanışma fırsatı bulmuş, 'Les Mistigris' adlı bir grupta yer alarak Fransa, Belçika, Almanya, İsveç ve Çekoslovakya'da konserler vermiştir. 1964 yılında Fransızca dört parçadan oluşan EP çıkarmıştır. 1969 yılında Belçika Kraliyet Akademisi'nden birincilikle mezun olmuştur.

Türkiye'ye döndükten sonra 'Kaygısızlar' grubunda yer almıştır. Çıkardığı 45'liklerden 'Ağlama Değmez Hayat'la altın plak ödülünü kazanmıştır. Bir süre sonra Kaygısızlar grubudan ayrılmış ve Fransa'da yeni bir grup kurmuştur.

1970 yılında Moğollar ile birlikte 'MançoMongol' isimli yeni bir grup kurmuştur. Fakat bu yeni grup uzun ömürlü olamamıştır. 'Dağlar Dağlar' plağı ile Platin Plak Ödülü'nü kazanmıştır. 1972 yılında 'Kurtalan Ekspres' adlı grubu kurmuş ve bu grupla birçok konser vermiştir. 1978 yılında Lale Manço ile evlenmiştir.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

1983 yılında 'Kazma' isimli şarkısıyla katıldığı Eurovision Şarkı Yarışması'nda ön elemede elenmiştir. 1994 yılındaki yerel seçimlerde Doğru Yol Partisi'nden Kadıköy Belediye Başkanı adayı olmuş, fakat rahasızlanmasından ötürü adaylıktan çekilmiştir.

Türk müziğinin unutulmaz isimlerinden biri olan Barış Manço, 1 Şubat 1999 günü geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetmiştir.

Sıradaki Haberadv-arrow
Sıradaki Haberadv-arrow