106 yıldır kayıp olan bitki: "Çöl göbeği"

Avusturyalı botanikçinin 106 yıl önce Şanlıurfa'da keşfettiği "çöl göbeği bitkisi" yeniden bulundu.
Avusturyalı botanikçi Enrica Handel-Mazetti'nin ilk kez 1910 yılında Şanlıurfa'da tespit ettiği ve örneklerini Berlin Botanik Müzesine götürdüğüyöreye özgü "çöl göbeği" bitkisi, Harran Üniversitesi'nin yürüttüğü çalışmalar sonucu yeniden bulundu.
HRÜ Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hasan Akan 1913 yılında bilim dünyasına tanıtılan bitkinin Türkiye'de Şanlıurfa ve çevresinde yetiştiğini, bilimsel isminin ise papatyagiller familyasından olan "jurinea mesopotamica" olduğunu belirtti.
"Kayıp" bitkinin keşfinden mutluluk duyduğunu belirten Akan, "Yaklaşık bir asırdır kayıp olan çöl göbeğinin izine rastlanılmadığı için şüpheli bir bitki olarak kayıtlara geçmiş ve türün ülkemizde bulunmadığı kanaatine varılmıştı ancak geçen yıl yürüttüğümüz saha çalışmalarında bitkiyi Bozova ilçesinde tespit edip ülkemizin bitki müzelerine kazandırdık." dedi.
"Bitki örneklerini geçen haziran ayında çiçekli ve meyveli toplayıp doğal ortamlarında fotoğrafladıklarını söyleyen Akan, yol yapım çalışmaları, tarla açma ve otlatmadan kaynaklanan tehlikelerden dolayı türün geleceğinin tehlike altında olduğunu bu yüzden her türlü tedbirin alınması için uğraşacaklarını belirtti.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Lezzetli ekmekler köy tandırında pişiyor
BİRİNİN SİZDEN HOŞLANDIĞINI GÖSTEREN 6 İŞARET! Uzman isim tek tek sıraladı! Meğer en büyük aşk belirtisi...
Mangalı neden hep erkekler yakar? İşte bu tutkunun ardındaki bilimsel gerçek
Zeytin Nasıl Yetişir? Türkiye'de Zeytin En İyi Nerede Yetişir?
Van’ın tescilli lezzeti taze otlu peynir raflardaki yerini aldı