hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    2020 Sevgililer Günü ne zaman, 14 Şubat hangi güne denk geliyor?

    2020 Sevgililer Günü ne zaman, 14 Şubat hangi güne denk geliyor
    expand

    Sevgililer Günü her yıl aynı tarihte kutlanmaya devam ediyor. Şubat ayına denk gelen bu özel günü çiftler dönem dönem hediyeler vererek kutluyor. Peki, Sevgililer Günü ne zaman, 14 Şubat hangi güne denk geliyor ve bu günün tarihçesinde neler yer alıyor?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sevgililer Günü 2020 yılında cuma gününe denk gelecek. Yani 14 Şubat 2020 yılında cuma günü idrak edilecek. İşte Sevgililer Günü tarihi ile ilgili bazı detaylar ve günle ilgili bilinmesi gerekenler…

    SEVGİLİLER GÜNÜ TARİHİ

    Sevgililer Günü’nün başlangıcı Roma İmparatorluğu’na kadar uzanıyor. 14 ve 15 Şubat tarihleri eski Roma halkının hayatında da önemli bir yere sahipti. Bu günde Roma tanrı ve tanrıçalarının kraliçesi olan Juno'ya duyulan saygıdan ötürü tatil yapılırdı. Juno ayrıca Roma halkı tarafından kadınlık ve evlilik tanrıçası olarak da biliniyordu.

    15 Şubat, bereket tanrısı Lupercus'un onuruna, Lupercalia günü olarak kutlanmaktaydı. Lupercalia bayramının arifesi olan 14 Şubat'ta genç erkeklerin ve genç kızların isimleri yazılı kura ile bayram boyunca 'çift' olma alışkanlığı vardı.

    M.S. 469’da 469'da Papa bu gayri-Hristiyan bayramını yasaklayarak sadece kura çekilişine izin verdi. Ancak artık kuralarda Aziz Valentine anısına kızların değil sadece azizlerin isimleri yazılıydı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Aziz Valentine efsanesi ise Sevgililer Günü’nün en bilinen kökenini oluştur. Bugün Valentin ismindeki bir din adamının adına ilan edilen bir bayram günü olarak ortaya çıkmıştır. Bu sebeple bazı toplumlarda "Aziz Valentin Günü" olarak bilinir.

    Efsaneye göre; Aziz Valentine, M.S. 3. yüzyılda Roma İmparatoru Claudius II’nin ordusunu güçlendirmek adına koyduğu genç erkeklerin evlenmesi yasağını gizlice kıydığı nikahlarla deliyordu.

    Claudius bunu fark ettiğinde Valentine'i hapse attı ve onu ölüme mahkum etti.

    Hapiste gardiyanın kızına aşık olan Valentine, 14 Şubat'ta idama götürülürken kıza "Senin Valentine'in" imzalı bir aşk mektubu vermiş ve öldürülmüştür.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow