Amerikan çiftçisinin yeni gözdesi "akbaş"

Anayurdu Türkiye olan 'Akbaş' cinsi köpekler Amerikalı çiftçilerin gözdesi olurken, ülkemizde hakkettiği ilgiyi göremiyor.
ABD'de yapılan bir yarışmada üstün nitelikli saf ırk olarak onaylanan Akbaşlar, yoğun yaşam alanı Türkiye'de hakettiği ilgiyi bulamazken, Amerikalılar çoban, hem de bekçi köpeği olarak Akbaşlar'ı tercih etmeye başladı.
Sürü korumada en başarılı köpek ırkı seçilen Akbaş cinsi köpeklerin özelliğini farkeden Amerikalılar, Türkiye'ye özgü bu köpekleri özel çiftliklerde üretip yetiştirmeye başladı.
Yine Türkiye'ye özgü olan ve yasa ile koruma altına alınan Kangal cinsi çoban köpeklerinin gölgesinde kalan Akbaş çoban köpeklerine gösterilen ilgi nedeniyle ABD'de 'Akbaş Dostları', 'Akbaş Hayranları', 'Akbaş Kulubü' gibi adlar altında yüzlerce hayvanseveri bir araya getirdi.
Virginia'daki çiftliğinde beslediği keçi sürüsünü Akbaşlar'a emanet eden Amerikalı Renard Turner, küçükbaş hayvanlarını ve çiftliğini korumak için 3'ü erişkin, 2'si yavru 5 'Akbaş' sahibi.
Bu çoban köpeklerini edindiği günden bu yana, hiçbir hayvanını ayı, çakal, kurt yada hırsızlara kaptırmadığını anlatan Turner, şöyle konuştu:
"Sıradan köpeklere güvenemedim, güvenmek istemedim. Kendi işini bilen, kendisine güvenen ve sürekli benim gözeetlememi gerektirmeyecek bir köpek türü ararken Akbaşları buldum.
Çiftlikte her şeyimi ortada, açıkta bırakıp gitsem, Akbaşlar sayesinde gözüm arkada kalmayacak, bunu biliyorum. Akbaşların içgüdülerine, zekalarına, cesaretlerine ve dostluklarına kesinlikle güveniyorum.
Komşularımın birçok hayvanını, yırtıcı hayvanlara kaptırdı. Benim bir tek kayıbım olması Akbaşlar sayesinde. Çoban köpeği olarak, Akbaşlar mükemmel. Koruma ve bekçi köpeği olarak da aynı niteliğe sahipler. Üstelik, çok da estetik ve güzel köpekler."
Babasının ABD Hava Kuvvetleri'ndeki görevi nedeniyle çocukluk dönemini Türkiye'de geçiren Renard Turner, Türkiye'nin Akbaşları da Kangallar gibi koruma altına alması gerektiğini söyledi.
Turner, "Kangallar'ın ünü biliniyor. Ama Akbaşlara göre daha yavaş ve hantallar. Akbaşların, cesurluk, bağlılık, koruyuculuk, hızlılık gibi konularda Kangallardan fazlası var, eksiği yok. Bence onlar da koruma altına alınmalı" dedi.
Filmde rol aldı, yanlış tanıtıldı
Akbaş köpeklerden 40'ı 1970'li yılların başında 'Judy' ve 'David Nelson' adlı iki Amerikalı tarafından, Türkiye'den ithal edildi.
Türkiye'de çok tanınıp bilinmemesine karşın, üstün özellikleri ile ABD ve Kanada'da ün salan Akbaşlar, çoban hem de bekçi köpeği olarak kendilerini kabul ettirdi.
Kangallar'a göre daha estetik, hızlı ve çevik oldukları belirtilen Akbaşlar, ABD'de uygulanan 'Yırtıcı Hayvanları Kontrol ve Koruma Programı'nı başarıyla geçtikten sonra 1998 yılında ABD Kennel Kulubü tarafından da resmen tanındı.
Geçen yıllarda Türkiye'de de gösterilen Hollywood yapımı 'Kediler ve Köpekler' adlı filminde rol alan çoban köpeği de Akbaş olmasına karşın, bu türün tanınmamasından dolayı Türkiye'de 'Kangal' olarak anıldı.
Türk çoban köpekleri arasında önemli yer tutmasına karşın Kangallar'ın gölgesinde kalan Akbaş cinsi köpekler, özellikle Eskişehir, Polatlı, Sivrihisar ve yöresinde bulunuyor.
Akbaşlar, Karacabey Devlet Üretme Çiftliği ve Konya Selçuk Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi'nde yetiştirilmekle birlikte, Türk kamuoyunca yeterince tanınmıyor.
Akbaş'ın özellikleri
Genel görünüm itibarıyla vücudu örten kılları beyaz olan Akbaşlar'ın uzun ve kısa tüylü iki türü bulunuyor.
Uzun tüylü olanlar soğuk iklim bölgeleri, kısa tüylü olanlar ise sıcak iklim bölgeleri için tercih ediliyor.
Beden olarak Kangal köpeği ile karşılaştırıldığında daha estetik olan Akbaşlar, aynı zamanda daha da çevik.
Kangalların, örneğin eve gelen bir konuğu ondan sonra dost bellemesine karşın, Akbaş köpekleri davranış olarak son derece şüpheci.
Sahibi ve aile bireylerinden başka herkese karşı 'olası zarar verici' gözüyle bakmakta. Safkan bir Anadolu köpeği olan Akbaşlar, başka cins köpeklerle de çiftleşmemekte.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Lezzetli ekmekler köy tandırında pişiyor
BİRİNİN SİZDEN HOŞLANDIĞINI GÖSTEREN 6 İŞARET! Uzman isim tek tek sıraladı! Meğer en büyük aşk belirtisi...
Mangalı neden hep erkekler yakar? İşte bu tutkunun ardındaki bilimsel gerçek
Zeytin Nasıl Yetişir? Türkiye'de Zeytin En İyi Nerede Yetişir?
Van’ın tescilli lezzeti taze otlu peynir raflardaki yerini aldı