Cizye Nedir, Neden Alınır? Cizye Vergisi Kimden, Ne Kadar Alınır?

Cizye Nedir, Neden Alınır Cizye Vergisi Kimden, Ne Kadar Alınır
expand

Cizye, İslam ülkeleri içerisinde Müslüman olmayan kişilerden alınmış olan bir vergi çeşidini oluşturur. Cizye vergisi, esas olarak temelini Tevbe suresinin29. Ayetinden almıştır. Tevbe suresinin 29. ayetinde şu buyrulmuştur: "Kendilerine kitap verilmiş olanlardan, Allah'a ve ahiret gününe inanmayanlar, Allah'ın ve Resul'ünün haram kılmış olduğu haram tanımayan ve İslam'ı din edinmeyenler ile küçük düşürülerek cizyeyi kendi elleri ile verinceye kadar savaşın. '' şeklindedir.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Cizye Nedir?

Cizye vergisi sözlük anlamı itibari ile "ödemek ya da karşılık olarak vermek" şeklinde kullanılır. İslam hukuku kapsamında gayrimüslim olan milletlerin canlarının ve mallarının güvenliklerinin sağlanması amacı ile ödenmiş olan bir vergi çeşidini oluşturur.

Cizye kelimesi Kur’an-ı Kerîm'in içerisinde ve hadis kaynaklarının içinde geçmektedir. Baş vergisi şeklinde de bilinen bu kavramın arazi için ödenen vergi biçiminde kullanıldığı kaynakların çoğunda rastlanılmaktadır. İslam dininin sonrasında yer alan zamanlarında arazi için ödenmekte olan vergilerde "haraç" kavramı kullanılmaya başlanmıştır.

Cizye Vergisi Kimlerden Alınır?

İslamiyet’in ilk zamanlarında cizye vergisi alınabilecek grupların belirlenmesi kapsamında İslam hukukçularının arasında fikir birliği mevcut olamamıştır. O dönemlerde çeşitli gayrimüslim gruplardan oluşan Hristiyanlardan, Mecusilerden ve Yahudilerden cizye alınmasını öne sürmüşlerdir. Müslüman olan kişilerden cizye alınmamasın gerektiği hususunda görüş birliği ortaya çıkmıştır. Gayrimüslim olan grup ile zimmet protokolü gerçekleştirilmiştir. Bu protokol kapsamında ise cizye vergisinin tahsisi sağlanmıştır.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Cizye Vergisinin Miktarı Ne Kadardır?

Cizye vergisinin miktarının belirlenmesi konusunda dönem ve bölge önemli bir faktör olmuştur. Hz. Peygamberin döneminde belirlenmiş olan miktar ile birlikte dört halife dönemi içerisinde belirlenmiş olan miktar aynı olmaktadır. Cizyenin tashihi ferdi şekilde değil topluluk şeklinde gerçekleştirilmiştir. Cizye miktarı üstünde yapılan değişiklikler ile beraber köklü bir biçimde gerçekleştirilmesi Hz. Ömer döneminin içerisinde yaşanmıştır. İslam Hukukçularına göre bölgesel olan farklılıkların cizye vergisi üstünde etkisinin olduğu belirtilir.

Sıradaki Haberadv-arrow
Sıradaki Haberadv-arrow