hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Cuma namazı kaç dakika sürer, kaçta biter? Cuma namazı süresiyle ilgili detaylar...

    Cuma namazı kaç dakika sürer, kaçta biter Cuma namazı süresiyle ilgili detaylar...
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Cuma namazının kaç dakikada biteceği süresi hem namaza gidenler tarafından hem de namazdan beklenenler tarafından merak edilenler arasında yer alıyor. Cuma namazı, İslam'da öğle namazının yerine cuma günlerinde kılınan özel bir ibadettir. Cuma namazının özel bir yeri vardır ve Müslüman erkekler için farzdır. Peki, Cuma namazı ne kadar, kaç dakika sürer? Cuma namazı kaçta biter? İşte ortalama Cuma namazı süresiyle ilgili detaylar...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cuma namazının ortalama kaç dakika süreceği, Cuma günü olması vesilesiyle gündemde yer alıyor. Cuma namazı sonrasında işlemleri bulunan vatandaşlar, bu hususta Cuma namazı kaç dakika sürer sorusuna cevap arıyor. Cuma namazının süresi, birçok faktöre bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Bu faktörler arasında hutbenin uzunluğu, imamın okuyuş hızı, cemaatin sayısı ve diğer bazı pratik sebepler bulunmaktadır. İşte Cuma namazının başlaması ve bitmesi arasındaki geçen süreyle ilgili bilgiler...

    CUMA NAMAZI KAÇ DAKİKA SÜRÜYOR?

    Cuma namazı için herhangi bir süre standardı bulunmamaktadır. Cuma namazının kaç dakika süreceği, namaza giden kişinin Zühr-ü Ahir gibi namazları kılıp kılmamasına bağlıdır. Cuma namazının bitme süresi, tamamen kıldıran imama göre değişkenlik gösterebilir. Kimi imam hutbe kısmını uzun tutarak, namaza daha geç başlayabiliyor. Kimi imamlar ise, hutbeyi kısa tutarak bir an önce namazı kısa süre içinde kıldırabiliyor.

    İki hutbe: İki hutbe arasında bir kısa ara olmak üzere, toplamda yaklaşık 15-30 dakika sürebilir. Hutbenin içeriğine ve imamın konuşma hızına göre bu süre değişebilir.

    İki rekat Cuma namazı: 5-10 dakika.

    Toplamda, hutbeler ve namaz dahil, Cuma namazı süresi genellikle 20-40 dakika arasında sürer. Ancak, bu süre bazen daha kısa ya da daha uzun olabilir. Yine de, birçok camide, hutbeye katılmak için belirli bir saate gelmek isteyenler için hutbenin başlama saati önceden ilan edilir, böylece cemaat namaza katılmadan önce camide hazır bulunabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İKİ HUTBE NEDİR?

    Hutbeyi iki kısma ayırmak ve bunlar arasında bir tesbih veya üç ayet okunacak kadar bir zaman oturmaktır. Bu bakımdan buna iki hutbe denir. Bu iki hutbeden her biri hamdi, kelime-i şehadeti, salât ve selâmı kapsamalı. Birinci hutbe, bir ayetin okunması ile insanlara öğüt vermeyi, ikinci hutbe de Müslümanlara duayı kapsamalıdır. 

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow