Che’nin çocukları Che markasından utanıyor

Che’nin çocukları Che markasından utanıyor
expand

Ernesto “Che” Guevara’nın iki çocuğu babalarının resmini tişörtten votkaya kadar hemen her tür ürünün üzerinde görmekten bıktıklarını söyleyip, devrimci Che’nin global bir süper marka haline gelmesinin “utanç verici” olduğunu belirttiler.


Guevara’nın ikinci eşi Kübalı devrimci Aleida March’dan olan dört çocuğunun en büyüğü Aleida Guevara babasının resminin ticari amaçlarla kullanılmasının bazı ülkelerde zengin ve fakir arasındaki gerginliği daha da arttırdığını söyledi.
 
Aleida Guevara, babasının 14 Haziran'daki 80'inci doğum günü nedeniyle sponsorluğunu Küba hükümetinin yaptığı bir internet forumunda yazdığı yazıda, “Beni rahatsız eden şey Che resmini kendilerine mal ederek bunu farklı sınıfların birbirine düşman olması için kullanmaları. Bu utanç verici bir durum,” sözlerine yer verdi.

1928 yılında Arjantin’de hali vakti yerinde bir ailenin oğlu olarak dünyaya gelen Guevara, Fidel Castro’nun 1959 yılında Kübalı diktatör Fulgenico Batista’yı devirmesine yardım etmişti.

Ancak Guevara, Bolivya’da da buna benzer bir devrim başlatmak isterken 1967 yılında yakalanarak idam edildi.

O zamandan beri popüler bir ikon haline gelene Guevara ölümünden 40 yıl sonra bile hala başkaldırının sembolü olarak görülüyor.
 
Guevara’nın böyle bir sembol haline gelmesinde en büyük rolü ise 1960 yılında Kübalı fotoğrafçı Alberto Korda’nın çektiği ve tüm dünyada bir ikon haline gelen ünlü fotoğraf.

Guevara’yı meydan okuyan bakışı ve yıldızlı beresiyle bugün hala canlı tutan bu fotoğraf dünyanın dört bir yanında tişortların üzerinde, posterlerde, kahve kupalarında ve buzdolabı mıknatıslarında görmek mümkün.

Aktör Benicio Del Toro geçtiğimiz günlerde Cannes Film Festivali’nde yönetmen Steven Soderbergh’in dört buçuk saat uzunluğundaki Che filminde Guevara rolüyle en iyi aktör ödülünü kazandı.

Guevara’nın oğlu ve kızı filmi henüz görmediklerini söylediler.

Guevara’nın oğlu Camilo Guevara, “Babamın yaşamının Hollywood versiyonunu yapmanın olumlu bir şey olduğunu düşünüyorum. Tabi gerçek yaşamına bağlı kalıp objektif olunduğu  sürece,” dedi.
Sıradaki Haberadv-arrow
Sıradaki Haberadv-arrow