Dalaman Çayı'nda rafting yasaklandı

Dalaman Çayında rafting yasaklandı
expand

Özellikle Marmaris, Bodrum, Ortaca, Dalyan ve Fethiye bölgesine tatile gelen turistlerin büyük ilgi gösterdiği 13 kilometrelik, sürprizlerle dolu Dalaman Çayı'nda rafting yasaklandı.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

En yoğun dönemini 15 Mayıs-15 Ekim tarihleri arasında yaşayan ve özellikle yabancı turistlerin akın ettiği Dalaman Çayı'ndaki rafting heyecanına nokta konuldu.

Akköprü Barajı'nın su tutmaya başlayacak olması nedeniyle Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü 21. Bölge Müdürlüğü Köyceğiz Kaymakamlığı'na 8 Mart 2011 tarihinde bir yazıyla 30 Mart 2011 tarihi itibariyle raftingin yapılamayacağını duyurdu.

Bölge Müdürü H.İbrahim İndap imzasıyla gönderilen yazıda "Narlı Köyü'nün yukarı bölümünde Olukgeçen Deresi'nin Dalaman Çayı'na karıştığı noktadan başlayarak Bereket HES'in HES-0 tesislerinin göl alanına kadar mesafede uzmanların da görüşü alınarak rafting sporu yapılabilecektir" denildi.

Yazıda, sadece profesyonellerin katılabildiği zorluk derecesi 5 olan R3 parkurunda bu sporun devam ettirilebileceği yer aldı.

Bu kararla her yıl 50 bine yakın yerli ve yabancı turistin bıraktığı ortalama 4 milyon lira gelirden olunacağı, raftingçiler tarafından açıklandı. 10 yıllık profesyonel rafting rehberi Recep Güler "Baraj 13 kilometrelik parkurumuzu 2.8 kilometre daha kısaltacak. Burada yapılmasına izin verilmeli. R3 parkuruna yılda 500 kişi ancak katılabiliyor" dedi.

Bu arada, 8 köyü birbirine bağlayan köprünün sular altında kalacak olması köylüleri de tedirgin etti. Köylüler köprü önünde eylem yaptı. Akköprü Barajı Projeler Müdürü İlker Akar de su tutan alanda kesinlikle rafting yapılamayacağını, yıkılan köprü yerine de 6 kilometre aşağıdaki köprünün kullanılabileceğini söyledi.

Raftingçiler ayakta

Raftingin yapılmasının istendiği parkurun Avrupa'nın en zor parkurlarından birisi olduğunu, burada ancak profesyonellerin bu sporu yapabileceğini belirten Trans Nature'nin 10 yıllık başrehberi Recep Güler "O parkura yılda 500 kişi ya geliyor ya gelmiyor. Çünkü risk çok yüksek. Raftingin derecelerine göre 3 ve 4'e amatörler, 5'e profesyoneller katılabiliyor. 6 ise zaten geçilemez. Burada 3, 4 ve 5 rapidleri birarada ve peşpeşe olduğu için zorluk derecesi 5 olanı atlama şansınız yok. Eğer buraya amatörleri sokarsanız her gün ölümlü vakalar yaşanır. Akköprü, Pınarköy, Bozbel, Gürleyik, Kerte, Elcik, Narlı ve Sazak köyleri de bu işten sebepleniyor. Bizler baraja karşı değiliz. Baraj nedeniyle 13 kilometrelik parkurun 2.8 kilometresi sular altında kalacak. Parkurumuzu 11 kilometre olarak tutarız olur biter. Tamamen yasaklanması çözüm değil. Yılda milyonlarca liranın boşa gitmesine yazık olur" dedi.

Raftingi Türkiye'ye 1991 yılında ilk getiren Türk olarak bilinen Vedat Vural, "Alman, İsveç, Hollanda milli takımları burada antrenman yapıyor. İngiliz ve Rus nehir kanocuları da buraya geliyor. Burada önemli olan nicelik değil nitelik. Amaç niteliği korunmuş bir doğa parçasına insanları götürüp orayı görmelerini sağlamak. İnsan kalabalığının olduğu yerde doğayı iyi görmek mümkün değil. Geçici sevdalarla bölge kaybedilmemeli. Kendi kendini yenileyen, doğadan bir şey almadan yapılabilen spor türü. Bu sayede de hiçbir şey zarar görmüyor" diye konuştu.

13 yıllık rafting rehberi Fevzi Orhan, Dalaman Çayı'nın 6 ay süreyle rafting yapılan Avrupa'nın tek nehri olduğuna dikkat çekerek "Turizme bu kadar destek veren bir nehirde raftingin yapılamaması çok acı verici. Diğer yakın köylerle birlikte transfercisi, yemekçisi, aşçısı ve rehberleri ve ailelerini de düşünecek olursak bin 500 kişiye yakın insanın buradan ekmek yediğini görürsünüz. Ayrıca, bölgemizdeki köyler Akköprü'deki köprüyü kullanıyor. Köprünün hemen yukarıdaki kanyona yenisi yapılmazsa insanların yolu 100 kilometre daha uzar" dedi.

Akköprü Barajı Projeler Müdürü İlker Akar da barajın 31 Mart 2011 tarihi itibariyle su tutmaya başladığını daha 1.5 günde Akköprü Köyü'nün köprüsüne ulaştığını, tamamen bölgenin dolmasıyla birlikte 11 kilometre uzaklığa kadar su dolacağını belirterek "13 kilometrelik rafting parkurunun neredeyse tamamı suyla dolacak. Bu nedenle burada rafting olamaz. DSİ'nin rafting için nereyi gösterdiğini bilemem. Köprü konusu ise fazla abartılmış. Bu köprünün hemen 6 kilometre altında baraj üstünden geçen bir köprü var. O kullanılabilir. O olmazsa daha aşağıda bir ikinci köprü daha var o da kullanılabilir. Kanyona köprü yapılması mümkün değil" dedi.

Sıradaki Haberadv-arrow
Sıradaki Haberadv-arrow