Kaybolan 10 gizemli uygarlık
İnanın ya da inanmayın insanlık birkaç yıla yok olabilir. Eğer böyle bir şey yaşanırsa bu çok da şaşırtıcı bir durum olmaz çünkü tarih süresince birçok uygarlık dünya üzerinden silinip gitti. Savaşlar, hastalıklar, iklim değişiklikleri, yanardağ patlamaları ve istilalar gibi birçok faktörün bu medeniyetlerin kaybolmasında etkili olduğunu söyleyebiliriz. İşte tarih sahnesinden silinip giden 10 gizemli uygarlık:
Haberin Devamı
Klovis Uygarlığı
/

Tarih: M.Ö. 11500Bölge: Kuzey AmerikaKlovis kültürü hakkında pek yeterli bilgiye sahip olmasak da bu topluluğun vaktiyle Kuzey Amerika’da yaşadığını söyleyebiliriz. Klovis uygarlığı, ismini New Mexico’daki Clovis kentinin yakınlarında bulunan bir arkeolojik alandan alıyor. Bu alanda 1920’lerde taştan kesici aletler ve kemikler bulunmuştu.Bu topluluğun, buz devrinin sonlarına doğru Bering Boğazı’ndan geçerek Sibirya’dan Alaska’ya geldiği düşünülüyor.
Klovis Uygarlığı
/

Klovis’in Kuzey Amerika’daki ilk uygarlık olup olmadığı halen bilinmiyor ve tarih sahnesinden bir anda kaybolup gidiyorlar. Bunun nedeni de tartışılan bir başka konu elbette ki. Aşırı avlanma sonucunda kendi besin kaynaklarını mı tüketmişlerdi acaba? Yoksa iklim değişikliği, bir hastalık ya da yırtıcı bir hayvan istilası mı sonlarını getirmişti? Ya da belki de bu kültür diğer yerli Amerikan kabileleri arasında eriyip gitmiştir.
Haberin Devamı
Klovis Uygarlığı
/

Bunlar düşünülen tüm ihtimaller; ama daha önce de belirttiğimiz gibi bu ani yok oluşun nedeni henüz netlik kazanmış değil.Klovis kültürüne ait olduğu düşünülen araç gereçler, oluklu ve keskin bir baş kısmı olan kendine has bir şekle sahip. Bu araç gereçlerin bulunduğu alanda yoğunlukla mamut kalıntılarının da olması arkeologları, Klovis topluluğunun mamut avında oldukça yetkin olduğunu düşünmeye sevk ediyor. Kalıntılar göz önüne alındığında, bu uygarlığın toplamda 125 farklı tür bitki ve hayvan tükettikleri iddia ediliyor.
Cucuteni-Trypillia Kültürü
/

Tarih: M.Ö. 5500 – 2750 Bölge: Ukrayna ve RomanyaCucuteni-Trypillia olarak bilinen uygarlık Neolitik dönem Avrupası’nın en kalabalık topluluğuna sahipti. Dünya üzerinden gizemli bir şekilde kaybolan bu medeniyetin vaktiyle 15 bin gibi bir nüfusa sahip olduğu düşünülüyor.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Cucuteni-Trypillia Kültürü
/

Cucuteni-Trypillia, çömlek işçiliğindeki yetkinlikleriyle ön plana çıkan bir kültür. Çömlek ve vazolarındaki sarmal motif ve dekoratif öğeler bu kültürün karakteristik özelliklerinden biri olduğu düşünülüyor. Bu topluluğun her 60 ya da 80 yılda bir kendi köylerini yakıp küllerinin üzerine köylerini yeniden inşa etmek gibi garip bir ritüelleri vardı. Bu uygulamanın nedeni bilim insanları arasında halen tartışılan bir konu.
Cucuteni-Trypillia Kültürü
/

Ana tanrıça etrafında şekillenen ve anaerkil bir toplum yapısına sahip olduğu düşünülen bu uygarlığın dünya üzerinden ani kayboluşlarının nedeni iklim değişikliği sonucunda yaşanan büyük bir kuraklık olduğu düşünülüyor. Cucuteni-Trypillia uygarlığının geçim kaynağının büyük oranda tarım olduğu da göz önüne alındığında yok oluşlarını açıklayan bu son teorinin güç kazandığını söyleyebiliriz. Günümüzde, bu topluluğa ait olduğu iddia edilen toplam 3 bin arkeolojik alan bulunuyor.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Cucuteni-Trypillia Kültürü
/

Bir tarım topluluğu olan Cucuteni-Trypillia’nın beslenme biçimleri de dikkat çeken bir diğer unsur. Bulgular bu uygarlığın, buğday, çavdar, yulaf, kenevir ve darı yetiştirdikleri ve bu ürünleri mayasız bir çeşit ekmek yapımında kullandıkları düşüncesini destekliyor. Bu topluluğun aynı zamanda üzüm, bezelye, fasulye ve kayısı yetiştirdikleri biliniyor. Tarımın yanında hayvancılıkla da ilgilenen bu uygarlığın büyük baş hayvan tüketimi de beslenme biçimlerinin bir kısmını oluşturuyor.
İndus Vadisi Uygarlığı
/

Tarih: M.Ö. 3300 – 1300 Bölge: Pakistanİndus Vadisi Uygarlığı, günümüz Pakistan ve Batı Hindistan bölgelerini kapsayan oldukça büyük ve tarihin en önemli antik uygarlıklarından biriydi. Kullandıkları dil henüz deşifre edilmediği için bu medeniyet hakkında çok da yeterli bir bilgi sahibi olamıyoruz.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
İndus Vadisi Uygarlığı
/

Fakat, içlerinde Harappa ve Mohenjo-Daro şehirlerinin de bulunduğu yüzlerce yerleşim yeri inşa ettiklerini ve bu yerleşim birimlerinden her birinin kendi kanalizasyon sistemi olduğunu biliyoruz. Sınıfsız ve ordusuz bir yapıya sahip olan bu uygarlığın astronomi ve tarımda oldukça geliştiğini söyleyebiliriz. Ayrıca bu topluluğun pamuklu kıyafet üretimi yapan ilk medeniyet olduğu biliniyor.
İndus Vadisi Uygarlığı
/

4 bin 500 yıl önce ortadan kaybolan bu uygarlığın varlığı 1920’lerde ilk kalıntılar bulunana dek bilinmiyordu. Yok oluş sebepleri tam olarak bilinmese de Hagar-Hakra nehrinin kuruması ve sıcaklıkların düşmesi gibi çevre koşullarındaki çeşitli değişikliklerin buna neden olduğunu iddia eden birkaç teorinin varlığından söz edebiliriz. Bir diğer teori ise bu topluluğun M.Ö 1500 yılında Aryanlar’ın işgali sonucunda yeryüzünden silindiğini iddia ediyor.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
İndus Vadisi Uygarlığı
/

Bu uygarlığın, bulunduğu bölgeyi daha verimli hale getirebilmek amacıyla bazı tarım teknikleri geliştirdiği biliniyor. Çoğunlukla buğday, arpa, bezelye ve pamuk üretimiyle meşgul olan bu topluluğun aynı zamanda kedi, köpek, büyükbaş hayvan ve domuzları evcilleştirdiği de iddia ediliyor. Arkeolojik kazılarda bulunan kalıntıların çoğunluğunu üzerinde insan, hayvan ve tanrıça Şiva figürlerinin bulunduğu mühürler oluşturmaktadır ve bu uygarlığın aynı zamanda Mısır ve Mezopotamya medeniyetleriyle de ilişki içerisinde bulunduğu bilinmektedir.
Girit Uygarlığı
/

Tarih: M.Ö. 3000 – 630 Bölge: Girit20. yüzyılın ilk dönemlerinde keşfedilen Girit uygarlığına ait ortaya çıkarılan kalıntılar bu güçlü medeniyet hakkında bize bilgiler sunuyor.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Girit Uygarlığı
/

Buluntuları göz önünde bulundurarak bu uygarlığın M.Ö. 1600’lü yıllarda doruk noktasına ulaştığını söylemek mümkün. Bu topluluk var olduğu süre boyunca birçok şehir ve saray inşa etmiş ve bu yapılar zaman içinde git gide daha da karmaşık bir hal almıştır. Knossos Sarayı bu uygarlığa ait olan kalıntıların en güzel örneği olarak kabul ediliyor. İçinde birçok avlu ve odayı barındıran ve bu sebeple bir labirenti andıran sarayın, efsanevi kral Minos için inşa edildiği düşünülüyor.
Girit Uygarlığı
/

Saray, Girit uygarlığının başkenti Knossos’ta bulunuyor, bu antik kentteki arkeolojik kazılarda çıkarılan objelerden en ünlüsü yılanlı ana tanrıça figürüdür ve bu figür Girit ile özdeşleşmiştir.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Girit Uygarlığı
/

Bulgular, bu patlamanın tüm bitki yaşamını yok ettiğini ve bu nedenle Girit uygarlığının hayatta kalamadığını göstermektedir. Patlama aynı zamanda topluluğun gemilerini de yok etmiş ve büyük bir kıtlığa sebep olmuştur. Bir diğer teori ise Girit uygarlığının Mikenler tarafından işgal edilmesi sonucu tarihe gömüldüğünü iddia ediyor.
Girit Uygarlığı
/

Giritlilerin çoğu ticaretle uğraşmışlardır. Böylelikle uygarlığın etkileri Girit adasının sınırlarını aşmış Kıbrıs’a ve Akdeniz kıyılarını takip ederek Anadolu’ya kadar ulaşmıştır.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Maya Uygarlığı
/

Tarih: M.Ö. 2600 – M.S. 1520Bölge: Orta AmerikaMaya uygarlığı, gizemli bir şekilde ortadan kaybolan medeniyetlere klasik bir örnek teşkil eder. Müthiş anıtları, şehir ve yolları Orta Amerika’nın ormanları tarafından deyim yerindeyse yutulmuş bir haldedir.
Maya Uygarlığı
/

Nüfusun çoğu küçük köy ve yerleşim yerlerinde yaşardı. Mayaların dili ve gelenekleri günümüzde hala yaşamaktadır; ancak medeniyetlerinin zirve noktasına M.S. 1000 yıllarında ulaşılmıştır. Mayaların olağanüstü mimari yapılarının inşası da bu döneme denk geliyor.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Maya Uygarlığı
/

Kaybolan uygarlıkların en görkemlilerinden biri olan Maya uygarlığı, kendi yazı biçimlerini oluşturmuş, matematik alanında uzmanlaşmış, bir takvim geliştirmiş ve kendi piramit ve taraça tarımlarını yapmak amacıyla mühendislikte oldukça ileri bir seviyeye ulaşmışlardı. Klasik bir Maya şehrinin mimari prensibinde saraylar, piramit şeklindeki tapınaklar, seremoni merkezleri ve astronomik gözlem binaları olmazsa olmazlar arasında sayılabilir. Mayalar kendi tarih yazımlarını gerçekleştirmiş ve bu kayıtları tuttukları kitapların günümüze yalnızca üç örneği ulaşmıştır. Bu kayıtlardan geri kalanlarının ise İspanyollar tarafından yok edildiği iddia edilmektedir.
Maya Uygarlığı
/

Bu medeniyetin neden ortadan kaybolduğu ise arkeoloji ve tarih dünyasındaki en büyük tartışmalardan biridir. İç anlaşmazlıkların yarattığı sorunlar ve 900’lü yıllarda meydana gelen iklim değişikliği ve buna bağlı olarak gelişen kıtlık bu topluluğun şehirlerini terk etmesine sebep olduğu iddia edilmektedir.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Miken Uygarlığı
/

Miken UygarlığıTarih: M.Ö. 1600 – 1100Bölge: YunanistanGirit uygarlığının aksine, Mikenlerin etki ve imparatorluklarını hem ticaret hem de fetihler ile neredeyse tüm Yunanistan bölgesini kaplayacak şekilde genişlettiğini söyleyebiliriz.
Miken Uygarlığı
/

Miken medeniyetinin M.Ö. 1100 civarında ortadan kaybolmadan önce tam 5 yüzyıl süresiyle bölgede güçlü bir hakimiyet kurduğu iddia ediliyor.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Miken Uygarlığı
/

Truva Savaşı’nda Yunan ordusunu yöneten Kral Agamemnon gibi birçok Yunan miti bu uygarlığın etrafında gelişmiştir. Mikenler, arkalarında birçok kalıntı bırakan hem kültürel hem de ekonomik açıdan zengin bir uygarlıktır.
Miken Uygarlığı
/

Tam olarak neden yok oldukları bilinmese de işgal, deprem ya da köylü ayaklanmalarının buna sebep olduğunu iddia eden birkaç teori bulunuyor.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Olmek Uygarlığı
/

Tarih: M.Ö. 1400Bölge: MeksikaBu gelişmiş uygarlığın ilk izleri milattan önce 1400 yılına dayanmaktadır. San Lorenzo şehrinin Olmeklerin en önemli üç merkezinden biri olduğu ileri sürülmektedir, diğer ikisi ise Tenochtitlan ve Potrero Nuevo’dur.
Olmek Uygarlığı
/

Olmekler mimari açıdan oldukça usta kabul ediliyorlar, devasa taşların kullanıldığı oldukça büyük anıtlar bu iddiayı kanıtlar niteliktedir. Olmekler, Mezoamerika kültürlerinin başlangıcı olarak kabul görüyor. Olmeklerin yazı sistemi geliştiren, pusulayı icat eden ve Mezoamerika takvimini bulan o bölgedeki ilk medeniyet olduğu düşünülüyor.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Olmek Uygarlığı
/

Bunlar dışında, bu uygarlığın kan alma tekniği geliştirdiği, insan kurban ettikleri ve aynı zamanda sıfır rakamını ilk kez kullandığı biliniyor.
Olmek Uygarlığı
/

19’uncu yüzyılın ortalarına kadar keşfedilmeyi bekleyen bu uygarlığın sonunu volkanik patlamalar sonucu oluşan iklim değişiklikleri ve zararlı tarımsal faaliyetlerinin getirdiği iddia ediliyor.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Nebati Uygarlığı
/

Tarih: M.Ö.600Bölge: ÜrdünNebatiler, bugün Ürdün, Filistin ve kuzey Arabistan’ı kapsayan bölgede M.Ö. altıncı yüzyıldan itibaren gelişmiş bir uygarlıktır.
Nebati Uygarlığı
/

Sami topluluğu Ürdün Dağı’nı kazarak uygarlığın en nefes kesici eseri olan Petra şehrini inşa etmişlerdir. Aynı zamanda bu uygarlık, hidrolik ve karmaşık yapıdaki kanalizasyon sistemlerindeki yetenekleriyle de biliniyorlar. Bu yeteneklerinin onlara çöl gibi kurak bir bölgede gelişme olanağı sunduğu da tartışılmaz bir gerçek.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Nebati Uygarlığı
/

Günümüze hiç yazılı kayıt ulaşmadığı için onların kültürleri hakkında ne yazık ki yetersiz bir bilgiye sahibiz. Fakat bu gelişmiş uygarlık, coğrafi konumlarının da etkisiyle değerli metal, demir, çelik, ipek, baharat gibi birçok ürünün ticaret ve ulaşımında aktif bir rol oynamıştır.
Nebati Uygarlığı
/

O zamanın diğer uygarlıklarından farklı olarak, Nebatilerde kölelik mantalitesi yoktu, şehirdeki herkes bir işin ucundan tutmayı görev bilirlerdi.Nebatiler, milattan önce 4’üncü yüzyılda Petra’ı terk etmişler; fakat bunun nedenini net olarak henüz hiç kimse bilmiyor. Eldeki bulgular, bu terk ediş süresinin acele olmadığını ve belli bir zaman aldığını göstermek de, bu da bizlere bir çeşit göç hikayesi sunuyor olabilir.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Aksum Krallığı
/

Tarih: M.S. 100Bölge: EtiyopyaMilattan sonra birinci yüzyılda kurulan Aksum İmparatorluğu, günümüz Etiyopya’sını içeren bir bölgede bulunuyordu. Efsaneye göre bu bölge, Kraliçe Şeba’nın doğduğu yer. Aksum doğal kaynaklar açısından da zengin oldukça önemli bir ticari merkezdi.
Aksum Krallığı
/

Roma İmparatorluğundan Hindistan’a birçok bölgeye altın ve tarım ürünü ihracatı bu uygarlığın en önemli faaliyetlerinden biriydi. Kendi para birimini kullanan ilk Afrika medeniyeti olarak da bilinen Aksum Krallığı, oldukça zengin bir topluma ev sahipliği yapıyordu.Bu medeniyetin en önemli kalıntıları arasında Aksum dikili taşları gösterilebilir, devasa büyüklükteki bu oyulmuş obeliskler, kralların ve soylu ailelerin cenaze törenlerinde önemli bir rol oynuyorlardı.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Aksum Krallığı
/

324 yılında kral II. Ezana döneminde bu krallık Hıristiyanlığı resmi din olarak benimsemiş ve bu sebeple kültürlerinde Hıristiyanlığın etkileri baskın olarak görülüyor.
Aksum Krallığı
/

Bir efsaneye göre, Yahudi kraliçe Yodit tarafından bu krallık yıkılıyor, kilise ve kitapları da yıkılıp yakılıyor.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Khmer İmparatorluğu
/

Tarih: M.S. 1000 – 1400 Bölge: KamboçyaKhmer İmparatorluğu kaybolup giden uygarlıkların en güçlülerinden biri olarak görülüyor. İmparatorluk, Güneydoğu Asya bölgesinde, günümüz Kamboçya’sının da topraklarını içeren bir bölgede kurulup gelişmiştir
Khmer İmparatorluğu
/

Başkent Angkor, Kamboçya’daki en ünlü arkeolojik alanlardan biri olarak kabul görüyor. Kalabalık bir topluma sahip olduğunu söylemek de yanlış olmayacaktır
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Khmer İmparatorluğu
/

çünkü Khmer İmparatorluğu’nun nüfusu bir milyona kadar çıkıyor. Bu uygarlık, Hinduizm ve Budizm gibi çeşitli dinleri benimsediği için kültürel bir zenginliğe sahiptir.
Khmer İmparatorluğu
/

Bu topluluk birçok tapınak, kule ve ihtişamlı yapılar inşa etmiştir, Angkor’daki tanrı Vishnu’ya ithaf edilen tapınak en meşhurlarından biridir. Birden çok faktörün bir araya gelmesi sonucu Khmer İmparatorluğu yeryüzünden silinmiştir.