''Nemrut develeri''nde insan yüzü tespit edildi

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Sanat Tarihi Bölümü ve Bitlis Kalesi Kazı Başkanı Prof. Dr. Kadir Pektaş, Nemrut Dağı'nın eteklerinde bulunan ve deveyi andıran taşların üzerinde insan yüzleri işlendiğini tespit ettiklerini söyledi.
Prof. Dr. Pektaş yaptıklardı yüzey araştırmaları sonucunda, "Nemrut'un develeri" olarak adlandırılan kaya bloklarının Bizans dönemi öncesine ait olduğunu tespit ettiklerini kaydetti.
Nemrut Dağı eteği ile Tatvan Kalesi'ne giden yolun kenarlarına dizili olan kaya bloklarının, doğal bir oluşum sonucu meydana geldiğini belirten Prof. Dr. Pektaş, yöreye kışın çok fazla kar yağdığı için, yolunu kaybetmek istemeyen bazı kişilerin, taşların üzerine insan yüzleri işlediğini ve bu tür kabartmalara rastladıklarını ifade etti.
Pektaş, "Taşların üzerinde insan yüzü kabartması tespit ettik. Taşlara baktığımızda ilk etapta bazalt taş blokları gibi görünüyor. Biraz dikkatli bakıldığında, şuurlu yapıldığını ve tek sıra halinde dizildiğini görebiliyoruz. Aslında yaklaşık 28 tane kadar var. Bunların bir kısmı yol yapım çalışmaları sırasında kaldırılmış. Bu taşları insanlar muhtemelen yontmuşlar. Nemrut eteğindeki yerleşim birimine ve Tatvan kalesine giden yolu belirlemek için bu taşlardan yararlanılmış.
Çünkü Bizans döneminden önce Nemrut dağı eteğinde bir yerleşim birimi olduğunu tahmin ediyoruz. Nemrut'un develerini de, Tatvan'dan bu yerleşim birimine bağlayan yol güzergahında yapılan uygulamalar olduğunu tahmin ediyoruz" dedi.
Alanda kapsamlı çalışmalar sürüyor
Bu taşların değişik örneklerinin Roma ve Hititlerde de bulunduğunu dile getiren Pektaş, bu konuda kapsamlı bir çalışma ve yayım yapacaklarını bildirdi.
Pektaş, "bir taşın üzerinde insan yüzü kabartma tespit ettik, çok net belli oluyor. Güneş ışınları ters açılardan geldiğinde belli oluyor. Bu figür bize ilk etapta Adıyaman - Nemrut yolundaki 3 boyutlu heykelleri hatırlattı. Bu kaya blokları Nemrut develeri olarak biliniyor" dedi.
Nemrut develerinin bulunduğu alanda plan çalışması yapacaklarını vurgulayan Pektaş, daha net bilgilerin oraya çıkarılacağını kaydetti.
Pektaş, "insan yüzü işlenen taşlar var. Bazı taşlarda ise hayvan figürleri var, fakat taşlarda aşınma olduğu için bundan tam emin olamadık. Bunları 2008 yılı yüzey araştırma çalışmalarında tespit ettik. İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüsnü Işıkgör, bize Nemrut'un develerinden bahsetti. Biz de gidip araştırma yapıp, fotoğraflar çektik. Taşların böyle bir özelliğinin olduğunu bilmiyorduk" diye konuştu.
Bu yıl kale kazısı çalışmasını bitirdikten sonra 2008 yüzey araştırma çalışmalarını sürdüreceğini belirten Pektaş, 10 gün süreyle Tatvan, Hizan ve Mutki ilçelerinde araştırma ve çalışmalarına devam edeceğini sözlerine ekledi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Antep Fıstığı Nasıl Yetişir? Türkiye’de En İyi Nerede Yetişir ve Nasıl Yetiştirilir?
Bilim insanları ortaya çıkardı: Bu tam olarak cinayet!
Eğitim hayatları da birlikte geçti: İkizler doktor oldu
Gözaltına alınmamak için yaptıkları şoke etti! Vurularak yakalandı
2 bin yıl sonra ilk kez seyirciyle buluştu