Şahin kaçakçılığının ardındaki gerçekler

Nesli tükenmekte olan kuş türleri arasında yer alan şahinler, Anadolu'da avlanarak Orta Doğu ülkelerindeki insanlara yüklü fiyatlar karşılığında satılıyor. Şahinler, bazı yörelerde ise etinin "cinsel gücü artırdığı" yönündeki inanış nedeniyle avlanıyor.
Hatay Çevre Orman İl Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, sonbahar aylarında Afrika'ya ilkbaharda da Rusya'ya göç eden şahinler, mayıs-ekim aralığında Anadolu'da özellikle İç Anadolu Bölgesi ile göç güzergahındaki Hatay ve Akdeniz'de yaşıyor.
Fare, tavşan, sincap gibi hayvanlarla avlanarak ekolojik dengenin önemli unsurlarından biri olan şahinlerin nesli, bilinçsiz avlanma nedeniyle tehlike altında bulunuyor.
Antakya Avcılar Derneği yetkilileri de şahinin Orta Doğu ülkelerinde uyuşturucu kuryeliğinde kullanılması, gösteriş timsali olması, avcılıkta değerlendirilmesi ve etinin cinsel gücü artırdığına inanılması gibi sebeplerden dolayı avlandığını kaydettiler.
Uyuşturucu kuryeliğinde kullanılıyorlar
Dernek yetkilileri, şahinlerin uyuşturucu kuryesi olarak kullanıldığını öne sürerek, bu nedenle söz konusu kuşların değerinin astronomik rakamlara ulaştığını bildirdiler.
Şahinlerin, yabancılar tarafından avlanmasına tepki gösteren dernek yetkilileri, şunları dile getirdiler:
"Yılda 3 ya da 4 yavru veren şahinler, göç sırasında ormanlık alanlarda konaklıyor. Bu konaklama sırasında da avcılar tarafından yakalanıyor. Şahinler, eğitilerek avcı özelliği kazandırılıyor. Yaklaşık bir ay gibi kısa bir eğitimle şahinler sahibinin adeta kölesi haline geliyor.
Bu şahinler uyuşturucu kaçakçılarının en gözde elemanı. Küçük torbalara konulan uyuşturucular, şahinin ayağına bağlanıyor. Sahibini takip eden şahin, gümrük kapılarından geçişte yüksekten uçtuğu için yakalanamıyor. Özellikle Hatay yöresinde bazı ilçelerde ise şahin, eti cinsel gücü artırdığı inanışıyla avlanıyor."
Otomobil fiyatına Arap ülkelerine satılıyor
Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Atmaca da şahinlerin Anadolu'da genellikle Kayseri'deki Sultan Sazlığı ile Akdeniz Bölgesi'nde Amanos ve Toros Dağları'nda konakladığını bildirdi.
Kanatlarında siyah, kızıl, alacalı gibi çok farklı renkler yer alan şahinin, tüylerinin parlaklığı ve asil duruşu nedeniyle Dubai, Suudi Arabistan, Yemen gibi ülkelerde büyük ilgi gördüğüne işaret eden Yrd. Doç. Dr. Atmaca, şöyle
konuştu:
"Bu kuşlar Türkiye'deki kaçak avlanma yapan kişiler tarafından neredeyse bir otomobil fiyatına Arap ülkelerine satılıyor. Çünkü atmaca ailesinden şahin, Arap ülkelerinde zenginliğin ve gösterişin simgesi olarak kolda taşınıyor. Bu kuşu taşıyanlar büyük itibar görüyor. Taşıyıcısına da bir güven ve onur veriyor."
Tarlaların da bekçileri
Şahinlerin yırtıcı olmasına karşın insanlar tarafından kolaylıkla eğitilebildiğine dikkati çeken Yrd. Doç. Dr. Atmaca, bu kuşların avcılıkta da kullanıldığını söyledi.
Yrd. Doç. Dr. Atmaca, gözlerinin keskinliği ve yırtıcı kuş olması nedeniyle şahinlerin tarlaların bekçileri olarak da kullanıldığını belirterek, "Gösteriş simgesi olarak taşınan şahinler eğitilerek tavşan ve sincap avcılığında da kullanılıyor. Tarla sahipleri ürünlerini korumak için bu kuşları bekçi olarak da değerlendirebiliyor" diye konuştu.
Yrd. Doç. Dr. Atmaca, Anadolu'da avlanan şahinlerin Hatay'ın Cilvegözü Gümrük Kapısı'ndan kaçak olarak geçirilmeye çalışıldığını kaydetti.
MKÜ Veteriner Fakültesi Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Enes Altuğ da yılda ortalama 10-15 şahinin silahla yaralanmış şekilde kendilerine getirildiğini söyledi.
Şahinlerin daha çok kanadından vurulduğunu belirten Altuğ, bu kuşların yaklaşık 3-4 aylık sürede kendilerini toparlayarak doğal yaşam ortamlarına bırakıldığını, ancak bir çoğunun da öldürülerek etinin yenildiğini ifade etti.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Antep Fıstığı Nasıl Yetişir? Türkiye’de En İyi Nerede Yetişir ve Nasıl Yetiştirilir?
Bilim insanları ortaya çıkardı: Bu tam olarak cinayet!
Eğitim hayatları da birlikte geçti: İkizler doktor oldu
Gözaltına alınmamak için yaptıkları şoke etti! Vurularak yakalandı
2 bin yıl sonra ilk kez seyirciyle buluştu