"Son Çılgın Türk" son yolculuğuna uğurlandı

İstiklal Savaşı'nın son gazisi emekli Piyade Albay Mustafa Şekip Birgöl için Selimiye Camisi'nde cenaze namazı kılındı. Birgöl'ün cenazesi devlet töreniyle toprağa verildi.
Birgöl'ün Türk bayrağına sarılı naaşı, askerlerin omuzlarında, ilk eşi Pakize Birgöl'ün kabrinin bulunduğu yere getirilerek, dualar eşliğinde defnedildi.
Bu sırada "Saygı atışı"nda bulunuldu. Kur'an-ı Kerim okunması ve duaların ardından Birgöl'ün mezarının üstü çelenklerle süslendi.
Mustafa Şekip Birgöl'ün tabutuna sarılan Türk bayrağını, 23. Piyade Tümen Komutanı Tümgeneral Bülent Dağsalı öperek, Birgöl'ün ikinci eşi Ayşe Birgöl'e teslim etti. Ayşe Birgöl de bayrağı öperek teslim aldı.
Bayrak tesliminin ardından mezarlık çıkışında Ayşe Birgöl, kızı İpek ve damadı Bekir Artunç, taziyeleri kabul etti.
Bu arada İpek Artunç, gazetecilerin soruları üzerine düzenlenen cenaze törenlerinden dolayı başta Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ olmak üzere Türk Silahlı Kuvvetleri'ne teşekkür ederek, çok üzgün, ama aynı zamanda onurlu ve gururlu olduklarını söyledi.
İlk tören Selimiye Kışlası'nda yapıldı
Birgöl için ilk tören, 1'inci Ordu Komutanlığı'nın Selimiye Kışlası'nda düzenlendi.
Tören, Emekli Piyade Albay Mustafa Şekip Birgöl'ün Türk bayrağına sarılı naaşının, katafalka konulmasıyla başladı.
Törene, son gazinin kızı İpek ve eşi Mehmet Artunç, Cumhurbaşkanı Vekili Köksal Toptan ve eşi Saime Toptan, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, bazı eski Genelkurmay Başkanları, askeri ve sivil erkan, gaziler ile öğrenciler katıldı.
Emekli Piyade Albay Birgöl'ün naaşının konulduğu katafalkın çevresine, Genelkurmay Başkanlığının Kurtuluş Takımı Askerleri yerleştirildi.
Naaşın arkasında, "Son Gazi Emekli Albay Mustafa Şekip Birgöl 1903-2008" yazısı ile etrafı kırmızı beyaz çiçeklerle bezeli gazinin üniformalı gençlik fotoğrafı yer aldı. Katafalkın önüne ise gazinin İstiklal Madalyası
konuldu.
Çılgın Türkler
"Çılgın Türkler" adlı kitabın yazarı Turgut Özakman, Mustafa Şekip Birgöl'ün tabutuna asker selamı verdikten sonra, kürsüye çıkıp kısa bir konuşma yaptı.
Özakman, milli mücadelenin son gazisinin milleti ve devletiyle kucaklanarak son yolculuğuna uğurlandığını belirterek, Kurtuluş Savaşı'nın nasıl başladığını anlattı.
Mondros Mütarekesi'nin ardından dört bir yandan işgale uğrayan Türkiye'nin, yüz binlerce silahlı güç karşısına bir avuç insanla çıktığını ve Ankara'da Büyük Millet Meclisi'ni kurup Kurtuluş Savaşı'na başladığını anımsatan Özakman, o zaman büyük devletlerin alay olsun diye "Çılgın Türkler" dediklerini söyledi.
Özakman, Büyük Millet Meclisi'nin de gerçekten büyük bir meclis olarak tüm Anadolu insanını bir araya toplayarak, yüzyıllık bir hazırlıkla ortaya çıkan Sevr'i yırtıp attığını, o zaman da yine "Çılgın Türkler" denildiğini anlattı.
Özakman, "Bugün aramızda yaşayan son Çılgın Türk'ü ebediyete uğurlamak için buradayız" diyerek konuşmasını bitirdi.
Meclis Başkanı Köksal Toptan
İstiklal Savaşı'nın son gazisi Emekli Albay Mustafa Şekip Birgöl için düzenlenen törende konuşan TBMM Başkanı Köksal Toptan, "Hiç kimse kuşku duymamalıdır ki aziz Mustafalarımızın bize emanet ettiği Türkiye Cumhuriyeti, dünya durdukça duracak, ebediyen yaşayacaktır"dedi.
İstiklal Savaşı'nın son gazisi Emekli Albay Mustafa Şekip Birgöl için 1'inci Ordu Komutanlığı'nın Selimiye Kışlası'nda düzenlenen devlet töreninde, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından konuşmalara geçildi.
Cumhurbaşkanı Vekili ve TBMM Başkanı Köksal Toptan, konuşmasında, her aşaması destanlarla dolu Kurtuluş Savaşı'nın, son gazisi Mustafa Şekip Birgöl'ü ebediyete uğurlamak için burada bulunulduğunu anımsattı.
Toptan, dün Meclis'te tören düzenlendiğini ve merhum gazi Birgöl'ün Ankara'dan İstanbul'a yolcu edildiğini hatırlatarak, "Meclisimiz, son gazimizi dün kucakladı. Çünkü o, yine gazi olan Meclisimizin cephe arkadaşıydı, savaş arkadaşıydı" diye konuştu.
Toptan konuşmasında şunları kaydetti:
"Bu toprakları yaşatmak, bu topraklarda bağımsız kalmak zor bir iştir, ama Özakman'ın da dediği gibi, acaba merhum Birgöl son çılgın Türk müydü? Nasıl şairin de dediği gibi, 'Mustafa Kemaller tükenmez' ise bu çılgın Türkler de tükenmez. Tarih durdukça tükenmeyecektir."
İstiklal Savaşı'nın son gazisi Emekli Albay Mustafa Şekip Birgöl için düzenlenen törende konuşan Başbakan Vekili, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, "Son gazimizi, son çınarımızı kaybetmiş olabiliriz, fakat onların bizlere hediye ettikleri Türkiye Cumhuriyeti, bugün çok daha güçlü yaşıyor" dedi.
1'inci Ordu Komutanlığı'nın Selimiye Kışlası'nda düzenlenen devlet töreninde konuşan Hayati Yazıcı, elinde kalan son toprak parçasına göz diken işgalcilere karşı, istiklal ateşiyle cepheden cepheye koşan İstiklal Savaşı'nın son gazisini, ebedi istirahatgahına uğurlamak için bir araya gelindiğini belirterek, "Ruhu şad olsun, mekanı cennet olsun. Başta ailesi olmak üzere aziz milletimizin başı sağ olsun" diye konuştu.
TSK'nın konuşması
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) adına konuşan Genelkurmay Personel Başkanı Korgeneral Raif Akbaş da, milli kahramanlar döneminin son savaşçısı ve ebedi Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün genç komutanlarından biri olan Birgöl'ü, silah arkadaşlarının yanına uğurlamak üzere toplanıldığını kaydetti.
Yazılan tarihin yaşayan bir tanığının sonsuzluğa uğurlandığını ifade eden Akbaş, Kurtuluş Savaşı'ndan sonra elde edilen büyük zaferin, sıradan bir zafer değil, ordu millet anlayışı etrafından kenetlenen bir ulusun şahlanışı olduğunu vurguladı.
Akbaş, vatan uğruna nice hayatların bu topraklar üzerinde kayıp gittiğini dile getirerek, Türk milletinin, İstiklal Savaşı'nın son gazisi olan Birgöl'ü diğer tüm kahraman evlatları gibi hiçbir zaman unutmayacağını anlattı.
Geçen yıllarda hayata veda eden Çorumlu Gazi Ömer Küyük, Konyalı Gazi Veysel Turan ve Eskişehirli Gazi Yakup Satar'dan sonra Birgöl'ün de hiçbir zaman unutulmayacağını ifade eden Akbaş, "Biliyoruz ki onlar, büyük bir huzur ve bahtiyarlık içinde bu dünyadan ebediyete intikal ettiler" dedi.
Korgeneral Akbaş, kırmızı şeritli İstiklal Madalyası sahibi olan Birgöl'ün, tüm ömrü boyunca Ata'sının izinde yaşamını sürdürdüğünü kaydederek, Birgöl'ün 19 yaşında gencecik bir asteğmen olarak İstiklal Harbi'ne katıldığını, Türk ve dünya tarihinin akışını değiştiren mücadelede yer aldığını anımsattı.
Raif Akbaş, "Bizler Atalarımızdan miras kalan, yaradılıştan gelen seçkin özellikler ile kendini gösteren bir milletin evlatları olarak vatan uğrunda canlarını ortaya koymuş tüm şehitlerimiz ile yaşayan ya da hayatlarını kaybetmiş olan gazilerimizin önünde saygıyla eğiliyor, Türkiye Cumhuriyeti Devletini ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşuna ve varlığına yön veren ilke ve devrimleri yaşatmayı kutsal bir vazife olarak görüyoruz. Bu topraklar üstünde kahraman bir ulus yaşıyor. Bugün bu kahramanlardan birisini ebediyete uğurluyoruz" diye konuştu.
Konuşmasında Ömer Bedrettin Uşaklı'nın "Akdeniz'e Doğru" adlı şiirinden bir bölüm okuyan Akbaş, "Kurtuluş Savaşı'nda kahramanlık destanları yaratarak, bizlere bu güzel yurdu lekesiz ve tertemiz emanet eden ebedi Başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, hayata veda etmiş olan bütün şehit ve gazilerimizi saygı ve minnet duygularıyla anarken Gazi Mustafa Şekip Birgöl'e Ulu Tanrı'dan rahmet, kederli ailesine, değerli silah arkadaşlarıma ve Türk Ulusuna Türk silahlı kuvvetleri adına baş sağlığı dilerim" dedi.
İlber Ortaylı
Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı da, savaşların milletlerin tarihinde önemli bir yer tuttuğunu, ancak vatanı savunmanın ve vatan için ölmenin bütün savaşçıların vasfı olmadığını belirterek, İstiklal Savaşı'nda ise vatan savunması yapıldığını, vatan için şehit olunduğunu anlattı.
Ortaylı, İstiklal Savaşı'nın hayatta kalan son gazisi Birgöl'ün anısı önünde hürmetle eğildiğini ifade ederek, Birgöl'ün o dönemde genç bir subay olarak İstiklal Savaşı'na katıldığını anımsattı.
İstiklal Savaşı başladığı dönemde görevleri Kuleli ve Harbiye'de okumak olan genç subay adaylarının bir an evvel Anadolu'ya gitmek istediklerini kaydeden Ortaylı, komutanlarının bu gençleri cepheye uğurlarken büyük güçlükler çektiklerini anlattı.
İlber Ortaylı, şu an Türkiye'de yaşayanların da çok cesur ve en az onlar kadar kararlı olduklarını belirterek, Birgöl'e hitaben "Siz önde, biz arkada bu yola devam ediyoruz" diye konuştu.
Bu arada tören sırasında Mustafa Şekip Birgöl'ün biyografisi de okundu.
Selimiye Camisi
Birgöl'ün Türk bayrağına sarılı tabutu, 1'inci Ordu Komutanlığı Selimiye Kışlası'nda düzenlenen törenin ardından top arabasına konularak, kışlanın yakınındaki Selimiye Camisi'ne getirildi.
Törenlere Birgöl'ün eşi Ayşe Birgöl, kızı İpek ve damadı Bekir Artunç ile hayatta olmayan kızı İnci Tokel'in oğlu Murat, eşi Dilek ve çocukları İpek Tokel, hayatta bulunmayan diğer kızı Tamay Gökçetin'in kızı Tansu, eşi Ali ve çocukları Sena Kayrın katıldı.
İstanbul Müftüsü Mustafa Çağrıcı'nın kıldırdığı cenaze namazında TBMM Başkanı Köksal Toptan, Başbakan Vekili, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, kuvvet komutanları, emekli orgeneraller Yaşar Büyükanıt ve Hüseyin Kıvrıkoğlu'nun da aralarında
bulunduğu bazı eski genelkurmay başkanları DSP Genel Başkanı Zeki Sezer ve MHP Genel Başkan Yardımcısı Oktay Vural, İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin ve Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk de saf tuttu.
Mustafa Çağrıcı, cenaze namazından sonra yaptığı konuşmada, İslam dininde şehit ve gazilere özel bir yer verildiğini, şehitlerin ölümsüz olduğu ve cennette olacakları müjdesinin verildiğini söyledi.
Bu insanların var olma sebebi olan hayatlarını ortaya koyarak savaştıklarını anlatan Çağrıcı, şunları kaydetti:
"Burada bir büyük neslin, bir büyük temsilcisini İstiklal Savaşı'nın son temsilcisini uğurluyoruz. Keşke bu kıldığımız son şehit ve son gazi cenaze namazı olsa. Büyük şair Mehmet Akif Ersoy ne demiş, 'Allah bir daha bu millete İstiklal Marşı yazdırmasın.' Allah bir daha bu millete şehit ve gazi cenaze namazı kıldırmayı göstermesin ama hayatın gerçeği bu."
Barışı dilemek
Çağrıcı, barışın önemine değinerek, Allah'ın insanlara "Barış dileyin" çağrısında bulunduğunu, ancak savaşla karşılaşınca aslanca mücadele etmelerini istediğini belirterek, "Şehit ve gaziler büyük değerlerimizdir. Onlar olduğu için bu vatanda bu cenaze namazını özgürce kılabiliyoruz. İşte o yüce değerler, vatan uğruna hayatlarını ortaya koyma yürekliliğini gösterenler sayesinde gönderde bayrak, minarede ezanla istiklal içinde yaşıyoruz" diye konuştu.
İstiklal Savaşı'nın son gazisi Mustafa Şekip Birgöl'ü özlemle uğurladığını ifade eden Çağrıcı, Birgöl için cenaze namazına katılanlardan helallik istedi.
Bu arada cenaze namazına katılanlar cami avlusuna sığmayınca, aralarında Kore ve Kıbrıs gazilerinin de bulunduğu bir grup cami dışında kaldı.
Cenaze namazının ardından son gazi Birgöl'ün tabutu askerler tarafından bir süre omuzlarda taşındıktan sonra top arabasına konuldu. Birgöl'ün cenazesi top arabasında askeri bando ve oluşturulan kortej eşliğinde taşındı.
Karacaahmet Mezarlığı'na yakın yerde düzenlenen saygı geçişinin ardından Birgöl'ün tabutu, cenaze aracına konularak naaşın defnedileceği yere getirildi.
Saygı geçişi sırasında kızı İpek Artunç'un "Ah babacığım" diye ağladığı gözlendi.
Burada Köksal Toptan, Hayati Yazıcı ve Orgeneral İlker Başbuğ aileye taziyelerini iletti.
Tabutun omuzlarda taşındığı sırada vatandaşların da alkış ve el sallayarak Birgöl'ü son yolculuğuna uğurladıkları görüldü. Bazı vatandaşlar da evlerinin balkon ve pencerelerinden Birgöl'ün tabutuna karanfiller attılar.
İsmi yaşayacak
İstanbul'da bugün devlet töreniyle toprağa verilen İstiklal Savaşı'nın son gazisi Mustafa Şekip Birgöl'ün ismi
Büyükçekmece'de bir sokağa verilecek.
Büyükçekmece Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, İstiklal Madalyalı son gazi emekli Albay Mustafa Şekip Birgöl'ün adının Büyükçekmece'de yaşayacağı belirtildi.
Açıklamada, görüşlerine yer verilen Belediye Başkanı Hasan Akgün, Türkiye'nin bir tarihi çınarını kaybettiğini ifade ederek, şu görüşleri dile getirdi:
"Vatanımızı düşman işgalinden kurtararak Cumhuriyeti kurup bize emanet edenlere minnet ve şükran borçluyuz. Bu insanların unutulup gitmemesi için ismini ilçemizde yeni açılan bir sokağa vererek ebedileştirmek istiyoruz. Biz inanıyoruz ki bu yüce millet, fiziki olarak kaybettiği son gazisinin o ruh ve düşüncesini dünya durdukça yaşatacaktır."
Mustafa Şekip Birgöl'ün isminin Büyükçekmece'de bir sokağa verilmesi konusunun gelecek ay yapılacak Büyükçekmece Belediye Meclisi toplantısında karara bağlanacağı, daha sonra düzenlenecek törenle son gazinin isminin ölümsüzleştirileceği bildirildi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Antep Fıstığı Nasıl Yetişir? Türkiye’de En İyi Nerede Yetişir ve Nasıl Yetiştirilir?
Bilim insanları ortaya çıkardı: Bu tam olarak cinayet!
Eğitim hayatları da birlikte geçti: İkizler doktor oldu
Gözaltına alınmamak için yaptıkları şoke etti! Vurularak yakalandı
2 bin yıl sonra ilk kez seyirciyle buluştu