hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    TBMM Onur Ödülü Tarihçi Kemal Karpat'ın

    TBMM Onur Ödülü Tarihçi Kemal Karpatın
    expand

    Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Genel Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan'ın da aday gösterildiği TBMM Onur Ödülü'nün Prof. Dr. Kemal Karpat'a verilmesi kararlaştırıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    TBMM Başkanı Köksal Toptan başkanlığında toplanan Başkanlık Divanında, bu yıl dördüncüsü verilecek olan Onur Ödülünün tarihçi-yazar Prof. Dr. Karpat'a verilmesi benimsendi.

    Tarihçi Prof. Dr. Kemal Karpat, kendisini önce batının tanıdığını ve anladığını, Türkiye'de ancak son 15-20 senede yazdıklarının daha iyi değerlendirildiğini ve anlaşıldığını belirterek, "Kanaatime göre, eninde sonunda her insan hakkını alır, yaptığının karşılığını görür. Bazen erken olur, bazen geç olur" dedi.

    TBMM Başkanlık Divanı tarafından "TBMM Onur Ödülü"ne layık görülen Prof. Dr. Kemal Karpat, Akatlar'daki evinde, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

    Çalışmalarının yüzde 90'ının Türkiye ve Osmanlı tarihi üzerinde toplandığını belirten Karpat, Osmanlı'yı ve Türkiye'yi yalnız tarih olarak incelemediğini, sosyolojik, ekonomik, antropolojik ve kültürel açıdan baktığını anlattı.

    "Türkiye'de ancak son 15-20 senede yazdıklarının daha iyi değerlendirildiğini ve anlaşıldığını" belirten Karpat, kitaplarının çoğunu İngilizce yazdığını, sonra Türkçe'ye tercüme edildiğini kaydetti.

    Kitaplarını Türkçe'ye çevirmek için çok sayıda müracaat aldığına dikkati çeken Karpat, "Demek istediğim kısaca şu; Türkiye son 20-25 yılda yeni bir gelişme ve düşünce çizgisine girdi. Eskiden mevcut olmayan, söylenmeyen, düşünülemeyen şeyler söylenmeye, düşünülmeye başlandı. Böylece benim yazdıklarımla bugünkü Türkiye düşüncesi birbirine çok yaklaşmış oluyor" dedi.

    Prof. Dr. Karpat, Türkiye'yi ve Osmanlı'yı yeni bir ışık altında sadece yazılarında tanıtmadığını belirterek, 4-5 bin kadar üyesi olan, dünyada orta doğu araştırmaları dersleri veren hocaları sinesinde toplayan Ortadoğu Araştırma Derneği'nin kurucuları arasında yer aldığını, Türk Araştırmaları Kurumu'nu kurduğunu ve 3 sene başkanlığını yaptığını anlattı.

    Karpat, "Hepsinin maksadı, Türkiye ve Osmanlı Devleti hakkında araştırmaları genişletmek, anlatmak, bunların değerini herkese duyurmaktı" diye konuştu.

    Tarihçi Kemal Karpat, halen Wisconsin Üniversitesi'nde Türk Araştırma Merkezi'nin müdürlüğünü yürüttüğünü, uluslararası bir dergi yayımladığını ifade ederek, çalışmalarının hala devam ettiğini söyledi.

    Karpat kimdir?

    Romanya'nın Dobruca Babadağ kasabasında 1923 yılında doğan Prof. Dr. Kemal Karpat, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun olduktan sonra Washington ve New York üniversitelerinde siyasal ve sosyal bilimler üzerine master ve doktora yaptı.

    Romanya'daki tarih ihtisasının ardından Amerikan tarihi, Rus tarihi, Ortadoğu tarihi ve Osmanlı tarihi konularında çeşitli kurslara katılan Karpat, akademik çalışmalarına 1950 yılında New York ve Washington üniversitelerinde başladı.

    Karpat, Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi'ndeki görevinin ardından sırasıyla Montana Devlet Üniversitesi, New York Üniversitesi, Princeton Üniversitesi, Robert Kolej, Bilkent Üniversitesi, ODTÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi, Harvard Üniversitesi, John Hopkins Üniversitesi, Colombia Üniversitesi ve Ecole des Hautes Etudes en Science Sociales gibi eğitim kurumlarında öğretim üyeliği ve yöneticilik faaliyetlerinde bulundu.

    Kemal Karpat, 1970-1988 yılları arasında Wisconsin Üniversitesi Ortadoğu Çalışmaları Bölüm Başkanlığı'nı yürüttü, Türk Araştırmaları Derneği ile Türk Araştırmaları Kurumu'nun başkanlıklarını yaptı.

    Karpat, Orta Asya Çalışmaları Derneği'nin kurucu başkanlığından sonra Wisconsin Üniversitesi Orta Asya Çalışmaları Programı'nın bölüm başkanlığı görevini yaptı. Türk Tarih Kurumu onur üyesi olan Karpat, bilimsel çalışmaları dolayısıyla Romanya bağımsızlık madalyası ve Bükreş Üniversitesi Dimitri Cantemir madalyasıyla ödülendirildi.

    Karpat, Romanya Ovidius Üniversitesi ve Rusya Çuvaş Milli Üniversitesi onur doktorası, Rusya Kazan Bilimler Akademisi Onursal üyeliği, Wisconsin Üniversitesi Hilldale Ödülü ve Türk Bilimler Akademisi Ödülü'ne layık görüldü. Tarihçi Kemal Karpat, 20 ülkede yayımlanan 100'ü aşkın makaleye ve çok sayıda kitaba imza attı. Prof. Dr. Karpat, halen Wisconsin Üniversitesi Tarih Bölümü'nde öğretim üyeliği görevini sürdürüyor.

    TBMM Onur Ödülü için, Nobel ödüllü Yazar Orhan Pamuk ile Prof. Dr. İlber Ortaylı, sanatçı Fazıl Say, İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) Genel Sekreteri Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, Prof. Dr. Kemal Karpat ve bir süre önce vefat eden Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Genel Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan aday önerilmişti.

    TBMM Onur Ödülü'nün ilki 13 Temmuz 2005'te Prof. Dr. Gazi Yaşargil'e, ikincisi 30 Mayıs 2007'de Prof. Dr. İhsan Doğramacı'ya, üçüncüsü ise 30 Temmuz 2008'de Prof. Dr. Halil İnalcık'a verilmişti.

    TBMM Onur Ödülü, uluslararası alanda gösterdiği üstün başarılar ile Türkiye'nin temsiline ve tanıtımına katkı sağlayan kişilere veriliyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow