Doğanın Küçük Harikaları: Dünyanın En Küçük Böceği
Şehir hayatının giderek yaygınlaşması ile birlikte pek çok canlı yaşam alanını da kaybediyor. Bu nedenle evimizde sinek, böcek, örümcek ya da pek çok çeşitli canlılarla karşılaşmamız da kaçınılmaz oluyor. Bu canlıların da küçük bir kısmı zararlı olsa bile çoğu hiçbir tehlike oluşturmuyor. Aksine bitkilerimiz için de harika birer dost olabiliyor.
Doğanın Küçük Harikaları: Dünyanın En Küçük Böceği
Ekolojik yaşamın en önemli parçası olan böcekler hemen her yerdedirler. Bazı insanlar ise, onları inanılmaz ilgi çekici ve ilginç bulmasına rağmen bazı insanlar da genellikle böceklerin yanına bile yaklaşamaz. Hatta bazı kişiler, böcek kelimesini duymak bile istemez ve çığlık atmasına yol açabiliyor. Biz ise, küçük dünyamızı bu canlılarla paylaşıyoruz.
Dünyada insan ırkı daha oluşmadan önce bile böcekler vardı. Şimdi keşfedilen 1 milyona yakın olan böcek türü bulunuyor. Büyük ihtimalle de daha milyonlarca tür daha hiç keşfedilmedi. Bu canlıların çok minik olduklarına ya da bazılarının sevimli olduklarına aldanmamanız gerekir.
En Küçük Böcek Türleri
Çok ürkütücü ve tehlikeli olabilen dünyanın en küçük böcek türleri şunlardır;
Orkide Mantis: Güneydoğu Asya’nın derinindeki yağmur ormanlarında keşfedilmiş olan, halk ağzı ile pembe peygamberdevesi ismi ile de bilinen dünyanın en çekici böcekleri arasında yer alır. Görünüşüyle bitkiyi anımsatsalar da aslında öldürmeye odaklanmış ve avını sabırsızlıkla bekleyen obur bir avcı olarak bilinir.
Karınlarını doyurmak istediklerinde ya da tehlike anında orkide çiçeğini de taklit ederler. Bu konuda o kadar profesyonel davranırlar ki orkide çiçeğinden çok daha büyük, parlak ve çekici görüntüleri ile sinekleri ve arıları kendilerine kolay bir şekilde çekebilirler. Avı için hiçbir zaman saklanmaz tam aksine bütün cesareti ile kurbanlarının onu fark etmesini de sağlarlar.
Sevimli Fındık Biti: Amerika’da meşe palamutlarının tahribatı çok fazladır. Aynı zamanda, bu konuda oluşan endişe de giderek büyüyor. Bu kıtadaki en güçlü ve en görkemli ağaçlar arasında yer alan meşe palamutlarının yok olmasının arkasındaki nedenler arasında yer alır. Uzun ince hortumu, kocaman siyah gözleri ve kıllarla kaplı küçücük bedeniyle fındık bitleri, ağaçların tahribatının asıl suçlularıdır.
Fındık bitlerinin boyları ise o kadar küçüktür ki onları çoğu zaman gözle görmek biraz daha zor olabilir. Bu canlıların hayatları, yumurtalarını güvenle koyabileceği, korunaklı bir yer bulmakla başlar. Bu başlangıç ise, meşe palamutları için çok büyük bir tehlike oluşturur.
Korkusuz Diken Böceği: Vücutlarının dikenli bir bitki şeklinde olması, dikkatleri üzerine çekiyor. Bu çekimi ise, kuşlar ve daha büyük böceklerde görmek daha zordur. Çünkü diken böcekleri genellikle bulundukları yerde yok olarak kamufle oluyorlar.
Macleay Hayaleti: Dış görünüşü nedeni ile kaktüsleri andırırlar. En önemli özellikleri ise, düşmanlarından korunmak için rüzgarla birlikte hareket edebilen ağaç dalını, kuruyan yaprağı kolay bir şekilde taklit edebilmesidir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Doğanın Mirası: Amik Ovası Ve Özellikleri
ANNESİNİ ÖLDÜRÜP ÜVEY BABASI İLE MESAJLAŞTI! Bir ülke onu konuşuyor! 'Her satırı korkunç'
Doğanın Mirası: Türkiye'deki Karstik Göller Ve Özellikleri
Doğanın Renkleri: Türkiye'nin Bitki Örtüsü Ve Dağılışı
Doğanın Soğuk Kalbi: Tayga Ormanlarının Özellikleri Ve Ekosistemi