hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dünya'nın En Büyük Barajı Hangisidir? Dünya'nın En Büyük Barajları Listesi...

    Dünyanın En Büyük Barajı Hangisidir Dünyanın En Büyük Barajları Listesi...
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Akarsuların üzerine yapılan bir engel olarak öne çıkan barajlar, dünya çapında su kaynağı olarak önemli bir yere sahiptir. Çünkü sulama ya da su içme ile beraber gücünden yararlanmak için dünyanın birçok farklı yerinde kullanırlar. Bazı akarsuların önüne çekilen set ile beraber yüksek teknoloji dahilinde hazırlandıklarını söylemek mümkündür.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Diğer yandan Çin'de yer alan Yellong Nehri üzerine kurulmuş Jinping i barajı dünyanın en büyük barajı olarak öne çıkmaktadır. Yaklaşık olarak 305 metre yüksekliğe sahip olan bu baraj, aynı zamanda oldukça güçlü bir kilowatt üzerinden enerji üretimi sağlamaktadır.

    Dünya'nın En Büyük Barajı Hangisidir?

    Dünya çapında birçok farklı şehirde ve değişik bölgelerde barajlar kurulmuştur. Akarsuların önüne set çekilerek kurulmuş olan bu barajlar yaşamın devam edebilmesi için büyük bir öneme sahiptir. Özellikle su kaynağı olarak değerlendirilir ve aynı zamanda güç elde edilir. Tabii sulama kapsamında da kullanıldığını söylemek mümkündür.

    Dünya çapında ise en büyük baraj şu an için Çin'de yer almaktadır. Yellong nehri üzerinde yer alan bu baraj 305 metre yüksekliğe sahiptir. Aynı zamanda öküz 3600 MW büyüklüğünde bir güç üreterek önemli bir katkı sağlamaktadır. Beton Kemer tasarımı üzerinden hazırlanmış olan bu baraj, görsel üzerinden de oldukça heybetli bir etki oluşturur.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dünyanın En Büyük Barajı Hangisidir Dünyanın En Büyük Barajları Listesi...Dünya'nın En Büyük Barajları Listesi

    Dünyanın en büyük barajları listesi farklı ülkelerde yükseklikleri ve sağlamış olduğu güç ile birlikte ön plana çıkmaktadır.

    - Jinping i Barajı, Çin 305 metre yükseklik

     - Nurek Barajı, Tacikistan 300 metre yükseklik

     - Xiaowan Barajı, Çin 292 metre yükseklik

     - Baihetan Barajı Çin 289 metre yükseklik

     - Xiloudu Barajı Çin, 285,5 metre yükseklik

     - Grande dixence Barajı, İsviçre 285 metre yükseklik

     - Enguri Barajı, Gürcistan 271 metre yükseklik

     - Yusufeli Barajı, Türkiye 270 metre yükseklik

    Bu şekilde devam eden daha dünyanın birçok farklı bölgesinde baraj olduğunu söylemek mümkündür. Her bir baraj ülke için pek çok farklı amaç altında devamlı şekilde kullanılmaktadır.

    Dünyanın En Büyük Barajları Ne İçin Kullanılır?

    Barajlar özellikle insanlık tarihi ile beraber yaşamın devam edebilmesi için büyük bir öneme sahiptir. Nehirlerin önüne kurulan engelliler ile beraber özel olarak hazırlanmış bu barajlar Öncelikle su içme ihtiyacını karşılamak amaçlı değerlendirilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ancak aynı zamanda tarıma elverişli alanlarda sulama için de yaygın biçimde kullanılır. Özellikle de elektrik üretimi ile beraber pek çok farklı enerji kapsamında sudan faydalanarak enerji elde edilmektedir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow