hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    E Vitamini İçeren Besinler Nelerdir? E Vitamini En Yüksek Gıdalar...

    E Vitamini İçeren Besinler Nelerdir E Vitamini En Yüksek Gıdalar...
    expand

    Önemli bir antioksidan olarak öne çıkan E vitamini, aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirici bir etkiye sahiptir. Bununla beraber beyin ve göz ile beraber cilt üzerinden dolaşım sistemini olumlu yönde etkiler. Bu gibi önemli katkıları sebebiyle E vitamini mutlaka vücutta dengeli şekilde belirli miktarda bulunmalıdır. Bunu sağlamak açısından ise pek çok farklı organik besin kaynağı öne çıkar. Bunlar içerisinde avokado, ayçiçeği, soya yağı, badem ve buğday gibi daha pek çok farklı besin öne çıkar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    E vitamini, yağda çözünen ve vücut tarafından depolanabilen temel bir vitamindir. Antioksidan özellikleri sayesinde serbest radikallerle savaşarak hücre hasarını önler ve genel olarak "güzellik vitamini" olarak da bilinir. Cilt sağlığına olan faydalarıyla öne çıkar, ancak vücuttaki birçok fonksiyon için önemlidir. E vitamini, çeşitli bitkisel yağlarda, kuru yemişlerde, tohumlarda ve yeşil yapraklı sebzelerde doğal olarak bulunur. Özellikle buğday tohumu yağı, ayçiçeği yağı, badem, fındık, ayçekirdeği, ıspanak ve brokoli E vitamini açısından zengin kaynaklardır​.

    E Vitamini İçeren Besinler Nelerdir?

    E vitamini içeren besin kaynakları günümüzde oldukça fazla sayıda öne çıkar. Bu zengin ve organik besin kaynakları vücut içerisindeki yeterli miktarda E vitamini elde edilmesine olanak verir.

     - Avokado

     - Ayçiçeği

     - Soya

     - Ayçiçeği çekirdeği

     - Fıstık ezmesi 

     - Ispanak

     - Kabak

     - Kuşkonmaz

     - Yer fıstığı

     - Zeytinyağı

    Bu gibi yukarıda belirtilen farklı besin kaynakları değişik miktarlar üzerinden E vitamini barındırır. Vücut E vitamini açısından eksik olduğu zamanlarda bu besin kaynaklarından birkaç tanesini dengeli şekeri tüketmek önemli etki sağlar.

    E Vitamini İçeren Besinler Nelerdir E Vitamini En Yüksek Gıdalar...E Vitamini En Yüksek Gıdalar

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    E vitamini birçok farklı gıdada olması ile beraber bazı Besin kaynaklarında yüksek oranda yer alır. Özellikle Bunlar içerisinde zeytinyağı, Kuşkonmaz, ıspanak, kabak, avokado, Ayçiçeği ve soya gibi ürünler ön plana çıkar. Bu besin kaynakları içerisinde bulunduğu hacim üzerinden önemli oranda E vitamini miktarı yer alır.

    Aynı zamanda Kanola yağı karalahana ve kırmızıbiber gibi besin kaynakları da ön plana çıkar. Hangisi olursa olsun yeterli miktarda tüketildiği takdirde E vitamini eksikliğini önemli oranda gidermek mümkün olabilir.

    E Vitamini Ne İşe Yarar?

    Bağışıklık sistemini güçlendirmek ve atış etkilere karşı korunmak amaçlı E vitamini büyük önem taşır. Aynı zamanda antioksidan içeriği ile beraber zengin bir yapı oluşturduğunu söylemek mümkün. Dolaşım sisteminin sağlığını korumak, beyin ve göz ile cilt sağlığını öne çıkarmak amaçlı oldukça etkilidir.

    Böylesi önemli vücut fonksiyonları açısından E vitaminin mutlaka yeterli miktarda bulunması gerekir. Bunlardan birkaç tanesini düzenli olarak tüketilmesi vücutta gerekli oranda E vitamini oluşmasına olanak verebilir. Tek başına ya da farklı besin kaynakları ile beraber E vitamini içeren gıdaları tüketmek mümkündür.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    E Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

    Özellikle kas zayıflığı E vitamini eksikliği ile beraber ortaya çıkan problemler içerisinde yer alır. Aynı zamanda sinir sisteminin zayıf düşmesi de yine E vitamini eksikliği ile meydana gelen sorunlar arasında öne çıkar. Diğer yandan halsizlik, yorgunluk, görme problemleri, kas kaybı, kemik ağrıları, ciltte kolay morarma gibi sorunlar da öne çıkar.

    Tırnak ile birlikte saç sağlığının bozulması da yine bu konuda öne çıkar. Bu tür durumlar karşı dengeli şekilde yüksek oranda E vitamini barındıran gıda türlerinin tüketilmesi önemlidir. Tabii bundan önce doktora başvurmak ve teşhis konması ilk sırada yer alır.

    Kaynak: Makalenet

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow